Glykemisk index

Kosthold23.08.2004Knut Pettersen7

 

Glykemisk indeks (GI) er en måte å klassifisere karbohydratrike matvarer og retter, ut fra den effekten de har på blodsukkeret.
Matvarer som forhøyer verdien raskt, får en høy verdi, mens de som forhøyer verdien langsomt, får en lav verdi. Som ved andre målinger, legges det en referanse til grunn og i GI er det som regel hvitt brød (loff). GI-verdien på loff er satt til 100, og med denne som referanse, settes GI-verdien for andre matvarer. Referanseverdien kan og settes til glukose, hvor den er 100 for glukose.
Jeg har i tabellen vist begge verdier.
Omregningsfaktor er 0,73

Hensikten med GI er at den skal kunne brukes til å forutsi behov for insulin og/eller sette sammen en kost som ikke gir store utslag på blodsukkeret.

Karbohydratene er bygget opp av lange kjeder av glukose, og spaltes i mage-/tarmkanal. Derfra tas det opp av blodet, og ved hjelp av insulin, blir det fraktet videre rundt til celler og vev. En del matvarer har den egenskapen at de bruker lang tid på å bryte ned karbohydratene, og de frigjør da glukosen langsomt. Det gir som resultat at insulinnivået blir lavt.Andre næringsmidler mangler denne egenskapen, da blir karbohydratene frigjort raskt, med høyt blodsukker/insulin nivå som resultat.

Tidligere var det kun med henblikk på diabetikere man interesserte seg for GI, men i dag vet vi at «langsomme» næringsmidler er av stor betydning for alle. Høye insulinverdier kan være en risikofaktor når det gjelder å utvikle hjerte-/karsykdommer, diabetes og fedme.

Vil du komme i form, skal du velge et kosthold som mest mulig består av «langsomme» næringsmidler, altså dem med lavt tall i den Glykemiske Index, GI. Du øker forbrenningen, suget etter søtsaker avtar, og du minsker risikoen for hjerte-/karsykdommer. Og blodsukkeret holdes stabilt. "Så spis deg fra bunnen av listen."

Glykemisk tabell

Matvare

GI Glukose

GI Hvitt brød
DRUESUKKER107146
GLUKOSE100138
BAGUETTE99136
PUFFET RIS96132
GLUTENFRITT HVETEBRØD94129
BAKT POTET88121
CORNFLAKES88121
POTETMOS, PULVER86118
GELÈTOPPER83114
RISKAKER80110
SMØRBRØDKJEKS80110
«WEETABIX»80109
VAFLER80109
POMMES FRITES78107
MAISCHIPS, NACHOS77105
PUFFET HVETE77105
HONNING76104
VANNMELON75103
GULERØTTER74101
BOLLER73100
LOFF73100
POTETMOS, HJEMMELAGET7298
LESKEDRIKKER, COLA, SOLO ETC.7197
TACOSKJELL7197
CROISSANT7096
KNEKKEBRØD, HVETE6995
ANANAS6994
ERTERSUPPE6994
ROSIN6893
MAISBRØD6792
SUKKER6792
SUPPE MED BØNNER6792
RØDBETER6691
FULLKORNBRØD6589
HAMBURGERBRØD6487
PØLSE-/HAMBURGERBRØD6487
PIZZABUNN6386
BAKVERK LAGET PÅ SMØRDEIG6184
BANAN6184
DIGESTIVE KJEKS6184
WIENERBRØD6184
BASMATIRIS6183
FERSKEN, HERMETISK6183
PAPAYA6183
RUGBRØD6183
RÅRIS5981
VILL RIS (SASKATCHEWAN)5981
MANGO5880
POTET5880
BRUN RIS5879
HAVREKJEKS5879
POPCORN5879
HAVREKLI5778
CHIPS5677
KIWI5575
APPELSINJUICE5474
CAJUNRIS (UNCLE BEN`S)5372
PUMPERNICKEL5271
TORTELLI (OST)5271
HAVREGRØT5170
SJOKOLADE, REN5170
GRAPEFRUKTJUICE5069
ISKREM5069
ERTER, GRØNNE5068
RIS, BARBOILED5068
NUDLER4967
ANANASJUICE4866
SUKKERBRØD4866
LAKTOSE4765
LINSESUPPE4663
MUFFINS4663
APPELSIN4562
DRUER4561
SPAGHETTI/PASTA4460
VANILJESAUS4359
EPLEJUICE4258
RAVIOLI4156
FISKEPINNER3954
TOMATSUPPE3954
EPLE3852
PÆRE3751
YOGHURT3447
FETTUCINI MED EGG3446
LETTMELK3446
BØNNER, KIDNEY3143
LINSER, GRØNNE3142
BØNNER, HVITE2940
FERSKEN2940
PØLSE2940
H-MELK2839
GRAPEFRUKT2636
LINSER, RØDE2636
PLOMME2534
ERTER, TØRKEDE2332
KIRSEBÆR2332
FRUKTOSE2230
RISKLI2027
BØNNER, SOYA

15

20

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!