Hvilken kroppstype er du?

Trening18.05.2005Jupac12

Vi mennesker har alle forskjellige kroppstyper og det er viktig å vite hvilken kroppstype vi hører til slik at vi lettere kan sette opp matplaner og treningsplaner etter vår kroppstype. La oss se nærmere på de tre kroppstypene vi har.
La oss se nærmere på de tre kroppstypene vi har.

EKTOMORF

Ektomorfen blir ofte karakterisert som:

- Hardgainer
- Flatbrystet
- Slank
- Smalskuldret
- Tynn muskelatur
- Bruker lang tid på å bygge muskelmasse

Skjelletet er lett, leddene er små og og kroppsformen ser ofte lang, rett og tynn ut. Ektomorfen må ofte jobbe veldig hardt for å legge på seg muskelmasse og det er også vanskelig for denne kroppstypen å bli veldig stor i størrelse.

Treningen til ektomorfen:

Ektomorfen bør bruke tunge basisøvelser for å pakke på seg mest mulig muskelmasse. Det bør være korte økter og ektomorfen bør også sørge for at det blir nok hvile mellom hver økt. En 3-splitt, eks: mandag, onsdag, fredag passer veldig bra for en ektomorf.

Kostholdet til ektomorfen:

Her er det viktig å SPISE!! Ektomorfen må ligge veldig høyt på kaloriene fordi den som oftest har høy forbrenning. Appetiten er ofte ikke så stor, så gainere er å anbefale. Når det gjelder kardiotrening, så bør dette være begrenset til et minimum, slik at alle kaloriene blir brukt til å bygge muskelmasse.

Noen kjente ektomorfer: Brad Pitt og Edward Norton.

ENDOMORF

Endomorfen blir ofte karakterisert som:

- Rund fysikk
- Vektnedgang er vanskelig
- Legge på seg muskelmasse er lett
- Brede hofter
- Rund ansiktsfrom

Endomorfen har som oftest små føtter og hender. Hoftene er brede og formen er "pæreformet" Ofte er lår og overarmer velutviklede i forhold til resten av kroppen. Endomorfen har veldig lett for å legge på seg muskler, men sliter mer med å holde en lav fettmasse, slik at kroppen ofte ser stor og bulkede ut.

Treningen til endomorfen:

Vanligvis så har ikke endomorfen noe problem med å legge på seg muskler, så vektteningen bør bestå av basisøvelser og noen isolasjonsøvelser. Endomorfen liker seg best på en 2-1-2 splitt hvor kroppen kan f eks trenes mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Pågrunn av at fettlagring er et problem bør endomorfen sørge for at den legger inn et par økter med kardiotreninger i uka. 30-45 minutter, 3-4 ganger i uka er en passe mengde for endomorfen.

Kostholdet til ektomorfen:

Endomorfen bør spise lite fett, middels karbohydrater og høyt med proteiner. Høyt på proteiner vil hjelpe endomorfen med å holde en høy forbrenning. Den bør ligge moderat på kaloriene og sørge for at den ikke går alt for fort opp i vekt.

Noen kjente ektomorfer: John Goodman og Jack Black

MESOMORF

Mesomorfen blir ofte karakterisert som:

- Atletisk
- Hard kroppstype
- Velutviklede muskler
- Tykk hud
- Markert ansiktsform
- Legger på seg muskler lett
- Legger på seg lettere fett enn ektomorfen

Mesomorfen har tykke ledd og en muskeløs og definert kropp. Ansiksformen er markert og armer og bein er velutviklede. Mesomorfen er ofte også formet som en V, hvor skuldrene er brede og midje og og hofter smale.

Treningen til mesomorfen:

Mesomorfen har veldig lett for å bygge muskler, så her bør det inkluderes mye basisøvelser og veldig tung trening. Øktene bør være korte og intensive og pausene i mellom setten bør være veldig korte. Mesomorfen liker seg også best på en 2-1-2 splitt.

Kostholdet til mesomorfen:

Mesomorfen bør ligge moderat til høyt på kaloriene. Kardio kan legges til etter behov og mesomorfen bør også som endomorfen fokusere mye på proteiner og karbohydrater mest i sin kost.

Kjente mesomorfer: Bruce Willis, Sylvester Stallone og de fleste Mr.Olympia deltagerne.

Kombinasjon av kroppstyper:

Veldig ofte er folk en blanding av de forskjellige kroppstypene, men det finnes folk som er reine mesomorfer, endomorfer eller ektomorfer, med ingen eller veldig få trekk fra de andre kroppstypene. Man kan f eks være en endo mesomorf hvor man hovedsakelig er en mesomorf, men har trekk fra endomorfen som rundansiktsform eller at man legger på seg mye kroppsfett.

Da er det bare å sette i gang og analysere seg selv for å finne ut hvilken kroppstype du er.

Lykke til!


Hvilken kroppstype har du?

Trening06.08.2010346

Endomorf, mesomorf eller ectomorf?

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Hvilken kroppstype har du?

Trening06.08.2010346

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!