De vanlige feilene

Trening04.02.2009Redaksjonen371

For alle dem som jager etter større og sterkere muskler gjennom trening, en strammere kropp, eller generell økt fysisk form, så er det oftest visse linjer en bør holde på sin vei mot resultatene.

Utallelige mennesker i dag leser artiklene om «12 uker til en smalere midje», eller «6 uker til grove armer», «8 uker til en rå rygg», eller alle andre resepter på hva en skal gjøre når en skal trene og spise rett. Det som det sjeldent fokuseres på er fallgruvene for de som trener, nemlig feilene de enkelte gjør på veien, som holder dem tilbake fra å nå sine mål. Når det gjelder styrke og muskulatur er det ofte sagt at en ikke er sterkere en sitt svakeste ledd, og dette må en påstå stemmer. Gjør du en av disse svært vanlige feilene, vil veien til resultatene dine bli særdeles mye lengre, og sjansen er stor for at motivasjonen svekkes når du skal trene videre.

Unngå disse fallgruvene, så har du tatt et like viktig steg for resultatene som det å trene i seg selv. Her kommer noen vanlige feil som folk gjør på jakten etter drømmekroppen:

Å overfokusere på sine sterke sider

Denne feilen er en av de vanligste en kan se på gymmen. Unge trenende som sitter fast i benkpress, eller på biceps curl. Årsakene til dette kan være mange, en mulighet er at det er disse øvelsene som gir dem best selvbilde, ettersom muskler for den menige mann sitter i armene eller brystet, og at de har trent disse bedre enn resten av kroppen. I fare for å se dum ut, vil de heller løfte de tyngste vektene på gymmet, en å la noen se at de virkelig sliter på relativt lave vekter på andre kroppsdeler.

Dette fører videre til at en trener ofte for mye på enkelte muskler, og får markerte svakheter i kroppen på andre områder, ettersom en vil unngå å trene disse. Her må en innse at den eneste veien til en muskuløs fysikk er gjennom trening av hele kroppen, ikke bare armene eller brystet.
Arnold Schwarzenegger bygde ikke sin fysikk på 2 apparater, men gjennom veldig hardt arbeid på selv de minste musklene i kroppen.

Å bruke for tunge vekter

Denne feilen er også en av de vanligste å se på gymmen. Selvtilliten til mange er i seg selv en hindring for å oppnå en bedre og sterkere fysikk.
Mange føler at folk ser på dem, og at folk legger merke til hvor mye de løfter på de forskjellige øvelsene. Dette er som oftest ikke tilfelle. Folk som trener, gjør det oftest for seg selv. En ser selvsagt andre på studioet, men en konkret interesse for hva andre løfter er svært liten egentlig, med mindre gulvet rister og taket kommer ned på grunn av høye lyder fra de som trener. Da legges de merke til, ikke for hva de løfter, men... Hva som er problemet deres. Resultatet av dette er ofte at folk jukser på øvelsene. Vi ser benkpresseren som løfter på rumpa alt han makter på sine reps, vi ser han som starter bicepstreningen med en skikkelig hoftesving for å få fart på hantlene og lignende. Hvem lurer disse personene? Seg selv. Muskelrekrutteringen minker og skaderisikoen øker når en gjør øvelser på denne måten, og muskelveksten uteblir nesten totalt.

Kort Fortalt; Gjør ting rett. Jeg kan garantere at hele kroppen vokser veldig mye raskere om en reduserer vektene, og gjør bevegelser kontrollerte og med repetisjoner. Snart vil kroppen svare på dette nye og mye mer effektive muskelstimuliet, og du vil kunne gjøre kontrollerte repetisjoner med store vekter. Det er veien til reell muskeløkning.

Å trene til maksimal utmattelse

Denne feilen er veldig vanlig å gjøre. Ofte når en begynner med trening har en et brennende engasjement, og en stor vilje til å nå sine mål. Mange unge trenende har et sterkt indre driv for å oppnå det de ønsker med treningen sin. Dette fører til at mange trener til maksimal utmattelse hele tiden. Kroppsbyggerblader forteller om proffene som «kjører 15 sett til maks» hver eneste trening.

Dette er ren løgn. Muskelvekst skjer utelukkende som følge av en ting når en er i en treningsfase: Hvile. Det er med overskudd at kroppen kan vokse, og bearbeide musklene som har jobbet hardt. Med å trene til total utmattelse på hvert eneste sett, vil selveste energien som skulle gå til å bygge opp musklene forsvinne, og musklene vil bli mindre, som et resultat av at treningen sliter dem ned.

Ta dine repetisjoner og sett, og gå hjem. Spis godt, og prøv å gjøre det samme neste gang, bare med litt tyngre motstand. På denne måten skader en seg ikke, og kroppen vil vokse seg raskt både større og sterkere.

 

Kvantitet fremfor kvalitet

Når det gjelder trening, som så mange ting i livet, er ikke alltid mere bedre. For å oppnå gode resultater på treningen, er det bedre å fokusere på å gjøre ting rett en mest mulig. En ser dette ofte, folk trener i så stor grad at de blir virkelige slitne, og begynner heretter å slurve med utførelsen for å ta et par sett til, noe som fører til at resultatene fra treningene uteblir, som nevnt tidligere. Kjør et fast program, og bli ferdig. Mere trening kan raskt bli mindre overskudd, og dermed mindre resultat.

Å trene med smerter

Denne feilen er en av de alvorligste en kan gjøre. Om en har smerter i kroppen, musklene eller leddene er det kroppen som gir signaler om at noe er galt, og at det er i ferd med å repareres. Under denne reperasjonsprosessen bør absolutt ikke kroppen belastes med tunge løft eller harde krafttak. Det er svært vanlig at folk skader seg på dette, for eksempel med å trene muskler som er veldig ømme eller stive, som ofte fører til strekkskader, muskelsvikt med det resultat at en vekt faller på dem, eller faktiske muskelavrivninger. En muskelavrivning kan være fatal for helsen, og ganske ofte må folk opereres på grunn av slike skader, og svakhetene en slik skade gir, henger ofte med for resten av livet til den uheldige.

Har en vondt et sted, er det bedre å ta fri, slappe av, og komme sterkere tilbake, en å ødelegge kroppen sin. Skader reduserer ofte uansett resultatene så kraftig, at en tar mange steg bakover med treningen, noe som vil være mye verre å reparere en det ville vært å slappe av en dag ekstra.

Manglede kontinuitet

Den vanligste feilen folk gjør, er at de leser blader som reklamerer for korte, men effektive treningsprogrammer. «6 uker til store armer», «2 uker til en flat mage» og lignende er blitt en typisk fasit på hvordan en skal trene for å komme seg i form.

Sannheten er enkel; Det finnes ingen svarveier. For å oppnå resultat, må en trene, utfordre seg selv, og fokusere på kostholdet over lang tid. Hadde en kunne bli stor og sterk med et par ukers trening, hadde mange fler i samfunnet gått rundt som noen skikkelige kroppsidealer. Ting Tar Tid heter det i militæret, og skal du oppnå noe med treningen din, må du være forberedt på å gå hele veien, bruke tid, og ta ting gradvis.
Alt for mange trener noen uker, og slutter på grunn av utebliende resultater, eller tar til dopingpreparater for å bygge kroppen sin. Dette er feil fokus. Kroppen skal en leve med resten av sitt liv, og formingen av kroppen bør dermed skje med en lang tidshorisont. Nyttårsforsettet må ikke kuttes i februar på grunn av dårlig motivasjon.

Trening er en livstil, ikke en snarvei til drømmefiguren. Lev sundt og godt, og tren fornuftig med tiden til hjelp, og kroppen vil svare positivt.

Husk disse tipsene, og sett dere klare mål for hvor dere vil, så står ingenting i veien for dere. Sett kortisktige og langsiktige mål, spis sunt og godt, og tren smart, så kommer du ganske raskt noen skritt nærmere på din vei mot det du vil, uten å måtte betale dyrt for det gjennom skader eller bortkastet trening.

 


Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Ingen resultater? Dette er de vanlige feilene du gjør på treningssenteret.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!