Tips til hvordan tilberede kjøttdeig til Taco på en mest sunn måte? =p
Kjøp karbonadedeig.............
Hvis du er lutfattig student og det ikke er noe alternativ:
En studie ved Iowa University brukte kjøttdeig med henholdsvis 10%, 20% og 30% fett og tilberedte maten på tre måter:
1.formet som en hamburger eller kjøttkake og stekt på panne. Plasseres så på tørkepapir i 30 sekunder
2.kvernet opp og stekt på panne. Plasseres på tørkepapir i 30 sekunder.
3.kvernet opp brunes i noen minutter til væske og fett siver ut av kjøttet, tømmes i et dørslag eller sil og skylles under rennende varmt vann ved ca 60 graders varme i et par minutter, plasseres på tørkepapir i 30 sekunder, og stekes så ferdig.
Med 1 og 2 ble fettinnholdet halvert (!) og med metode 3 ble fettinnholdet redusert med 75%!
Resultatene for 20% kjøttdeigen ble altså 11g fett med metode 1, 9g med metode 2 og kun 4g med metode 3 - altså det samme som karbonadedeig!
Tilsvarende tall for 10% kjøttdeigen (som tilsvarer svensk karbonadedeig) ble 8g med metode 1, 7g med metode 2, og 3g med metode 3.
Vi kan altså anta at norsk kjøttdeig som ligger midt i mellom dette kan reduseres til maks 4g fett per 100g ved å bruke metoden med å kverne opp, skylle under varmt vann i dørslag og legge på tørkepapir.
Næringsanalyse viste at dette ikke påvirket innholdet av hverken protein, jern, sink eller vitamin B-12.Børge A. Fagerli har skrevet dette, med utdrag fra en forskningsrapport det blir referert til i artikkelen, dersom det virker interessant, les mer her:
http://www.iform.no/pub/art.php?id=1434