Skrevet av Emne: Fløte og bacon er sunn mat  (Lest 20812 ganger)

Utlogget Kpt. Plumbonite

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 849
  • Honnør: 260
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 849

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #30 : 12. juli 2009, 11:02 »
Hva er det dere mener er så fryktelig galt med nøkkelhullmerkningen da? Vet dere i det hele tatt hva den baserer seg på?
Er den ikke de "sunneste" innen en matvaregruppe? Som nevnt kan hva "sunneste" bør være diskuteres, samt at det hjelper ikke å velge sunne matvaregrupper. Et sunt kosthold krever litt mer tenking enn å velge "low-fat potetgull" og "lowfat sodiumreduced sukkersmult" etc. Og der hjelper ikke nøkkelhullmerkene. IMHO så skaper det bare en ny måte å forvirre forbrukerene på, i likhet med påskrift som "30% mindre tilsatt sukker" (det er knekkende likegyldig hva som er tenkt som tilsatt sukker hvis matvaren uansett renner over av totalt sukkerinnhold).

Ja til å lese varedeklarasjonen, og de kan gjerne bli mer detaljerte også. Hvis dette anses som vanskelig bør skolen inn for å terpe.

Utlogget miss betty

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 194
  • Honnør: 18
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 194

  • Må jo bare lære alt, alltid. ;)
Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #31 : 12. juli 2009, 11:15 »
Helseproblemene i den vestlige verden dreier seg om en fedmeepedemi.
(realitysjekk anyone?)
 
Da blir det for teit at kroppsbyggere, og andre ernæringsfanatister som grundig holder seg innenfor nøyaktige kaloriforbruk, skal begynne å skrike ut om hvor feil det er å merke magre matvarer som sunne.




Utlogget Kpt. Plumbonite

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 849
  • Honnør: 260
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 849

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #32 : 12. juli 2009, 11:29 »
Da blir det for teit at kroppsbyggere, og andre ernæringsfanatister som grundig holder seg innenfor nøyaktige kaloriforbruk, skal begynne å skrike ut om hvor feil det er å merke magre matvarer som sunne.
Det hjelper ingen at tjukkaser spiser low-fat potetgull. Nøkkelhullet er like mye verdt som at det står "low-fat", "reduced sodium", "reduced added sugar" på etiketten.

Utifra definisjonen av nøkkelhullet er det lett å vri en matvare slik at den virker sunnere enn den faktisk er. Og nøkkelhullet blir en avlat til at det er en matvare man kan fråtse i. Og det eneste man har da oppnådd er at tjukkasen blir tjukkere, dog med god samvittighet.

Utlogget Evjen333

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 198
  • Honnør: 16
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 198

  • I squats deeps ;)
Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #33 : 12. juli 2009, 11:39 »
Sitat
I tillegg er det karbohydrater som er hoved drivstoffet for kroppen å hjernen, hjernen kan ikke bruke fett til energi engang(anbefaler å lese: http://www.iform.no/pub/art.php?id=79

dette er bullshit! hjernen er hovedsaklig laget av fett og vann

dessuten kan man leve uten karbohydrater men ikke uten fett

Utlogget miss betty

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 194
  • Honnør: 18
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 194

  • Må jo bare lære alt, alltid. ;)
Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #34 : 12. juli 2009, 11:47 »
Det hjelper ingen at tjukkaser spiser low-fat potetgull. Nøkkelhullet er like mye verdt som at det står "low-fat", "reduced sodium", "reduced added sugar" på etiketten.

Utifra definisjonen av nøkkelhullet er det lett å vri en matvare slik at den virker sunnere enn den faktisk er. Og nøkkelhullet blir en avlat til at det er en matvare man kan fråtse i. Og det eneste man har da oppnådd er at tjukkasen blir tjukkere, dog med god samvittighet.

Smiley Feite folk er blitt slik av en grunn. Som regel har de et enormt kalorioverskudd, og lite anelse om hvilke alternativer innenfor forskjellige matgrupper som er bedre å velge enn de andre. Tviler på at mesteparten av de vet at pasta er usunt å spise mye av, men de fleste har nok fått med seg at potetgull er det. Sannsynligheten for at de likevel dropper å spise potetgull er ikke-eksisterende. Så om de da har et magrere alternativ å velge i blandt, gjør de nok ikke fetere.


Dog enig i at det burde ha vært et annet tegn i butikkene for "fullstendig magert". Som kunne ha blitt satt på rent kjøtt og rene grønnsaker og andre fullstendig magre produkter. Det kunne nok ha hjulpet folket enda bedre til å vite hva som var slankende mat og ikke.




Utlogget Slicky

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 908
  • Honnør: 13
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 908

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #35 : 12. juli 2009, 11:48 »
Er den ikke de "sunneste" innen en matvaregruppe? Som nevnt kan hva "sunneste" bør være diskuteres, samt at det hjelper ikke å velge sunne matvaregrupper. Et sunt kosthold krever litt mer tenking enn å velge "low-fat potetgull" og "lowfat sodiumreduced sukkersmult" etc. Og der hjelper ikke nøkkelhullmerkene. IMHO så skaper det bare en ny måte å forvirre forbrukerene på, i likhet med påskrift som "30% mindre tilsatt sukker" (det er knekkende likegyldig hva som er tenkt som tilsatt sukker hvis matvaren uansett renner over av totalt sukkerinnhold).

Ja til å lese varedeklarasjonen, og de kan gjerne bli mer detaljerte også. Hvis dette anses som vanskelig bør skolen inn for å terpe.

Det eneste nøkkelhullet gjør; er å identifisere matvarer som oppfyller visse kriterier innenfor ernæring. Deriblandt et maksimumsgrense for fett (også TYPE fett), sukker/sukkerarter, salt og til slutt en minmumsgrense for kostfiber.

Fra rent ernæringsmessig perspektiv er jo dette et godt tiltak. De som ikke har fokus på ernæring og helse fra før av, vil neppe begynne å lese seg til dette på egen hånd (kanskje hvis de får hjelp av tett blodåre underveis, muligens det motiverer litt).

Føler det er bare meningsløst å hetse dette tiltaket uten videre. Folks egen dumhet er vel noe det aldri går an å gjøre med. Dette er vel ernæring 1-0-1 for idioter. Neste tiltakt kan jo eventuelt bli at vi lager maten og mater de som ønsker det.

http://www.helsedirektoratet.no/nokkelhullet/

edit:

Nøkkelhullmerkingen er jo flott for dem som støtter seg til offisielle kostholdsanbefalinger, og er liveredde fett, salt og sukker (den siste kan vi enes om)
Spørsmålet er bare i hvilken grad disse veiledningene stemmer, og hvorvidt man får et balansert og sunt kosthold hvis man bare putter matvarer med nøkkelhull i vogna og lar resten ligge. Nøkkelhullsmerkingen skal ta de rette valgene for oss slik at vi slipper å tenke selv. Hvilken matvareprodusent ønsker vel ikke nøkkelhullet på emballasjen sin for å øke salget blant de helsebevisste? Her ligger det sannelig potensiale for korrupsjon.

Nøkkelhullet kan ligge. Sålenge vi har merking av matvarer (ingredienser), bør dette holde, selv om merking av matvarer generelt sett kan bli bedre og mer spesifikk. Den som ikke kan lese på pakka hva varen inneholder, og ta stilling til dette, bør heller ikke ha ansvar for egen ernæring. Vi er nødt til å kunne litt i den jungelen av produkter som finnes, men er de offisielle anbefalingene unyanserte er man dog like langt.

Sett utifra et økonomisk/politisk perspektiv er har det andre langsiktige virkninger ja, og korrupsjon kan være en av dem (Gud vet hvor det ikke er korrupsjon i dagens økonomisk ekstremt pressede marked). Igjen får jeg vel bare si at det er lite å gjøre med de som ikke gidder/har tid til å lese på vareinnholdet. På den måten kan kanskje nukkelhullet ha en effekt.

Utlogget Mathi

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 191
  • Honnør: 13
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 191

  • Steinløfting i fjæra
Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #36 : 12. juli 2009, 11:50 »
nei, hjernen kan ikke bruke fett i det hele tatt til forbruk, men fettet går gjennom mange forskjellige ting å tang før den blir forvandlet til et stoff som er reservelager til hjernen og hjernen får bare halvparten av det den burde, les artikkelen. Den kan ikke bruke fettet, men omdanner fett til et stoff som hjernen kan bruke kan den, men da utnytter den kun halvparten av det den burde i følge artikkelen.

Her er et utdrag fra begynnelsen av den artikkelen din:
Sitat
I millioner av år var vi samlere og jegere. Vi eksisterte på korn, grønnsaker, frukt, bær og et og annet dyreslakt. Kostholdet bestod av over 70 prosent naturlige, fullverdige, av glykemiske og mineralrike karbohydrater.

For det første begynnte ikke menneskene å spise korn før 12000-8000 år siden. Og for det andre er korn, grønnsaker, frukt og bær sesongbasert mat, og kunne da bare spises om høsten.

Utlogget Kpt. Plumbonite

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 849
  • Honnør: 260
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 849

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #37 : 12. juli 2009, 18:15 »
Fra rent ernæringsmessig perspektiv er jo dette et godt tiltak. De som ikke har fokus på ernæring og helse fra før av, vil neppe begynne å lese seg til dette på egen hånd (kanskje hvis de får hjelp av tett blodåre underveis, muligens det motiverer litt).
Er det kostbart å sertifisere en matvare for nøkkelhullet?

Min middag i dag, brekkbønner, tunfisk i vann, olivenolje og balsamicoeddik gir meg dårlig samvittighet... absolutt ingen av ingrediensene hadde nøkkelhull på seg...

Utlogget Slicky

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 908
  • Honnør: 13
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 908

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #38 : 12. juli 2009, 18:45 »
Er det kostbart å sertifisere en matvare for nøkkelhullet?

Min middag i dag, brekkbønner, tunfisk i vann, olivenolje og balsamicoeddik gir meg dårlig samvittighet... absolutt ingen av ingrediensene hadde nøkkelhull på seg...

Vet ikke prosessen de forskjellige produsentene må gå igjennom for å få stemplet på nøkkelhullet, men det er vel ikke gjort  på 1-2-3.

Tror ikke du trenger å dra den så langt, men for å sette det på spissen så er vel ikke saltinnholdet i tunfisken noe å skryte av, he he he  ;o))

Utlogget Kpt. Plumbonite

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 849
  • Honnør: 260
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 849

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #39 : 12. juli 2009, 18:58 »
Tror ikke du trenger å dra den så langt, men for å sette det på spissen så er vel ikke saltinnholdet i tunfisken noe å skryte av, he he he  ;o))
Tja, noe salt trenger man, og tunfisk blandet med usaltede brekkbønner bør jo gi et o.k. snitt?

Poenget mitt er at kosthold handler om sammensetning, det koker ned til å få tilfredsstilt behovet for næringsstoffer innenfor et kaloribudsjett og få det til å smake godt. Så det er et spørsmål om sammensetning, ikke om det finnes en mer usunn versjon av samme ingrediens.

Utlogget Glucifer

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 895
  • Honnør: 385
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 895

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #40 : 12. juli 2009, 19:28 »
dette er bullshit! hjernen er hovedsaklig laget av fett og vann

dessuten kan man leve uten karbohydrater men ikke uten fett

hehe....du må skille mellom hva hjernen BESTÅR av og hva gjerner BRUKER som energi. Glukose er foretrukket som energi av hjernen, men under faste så kan den bruke ketoner som dannes av/fra lever/fettlagrene som alternativ energi. En diett bestående utelukkende av fett kan nok fort bli ubehagelig. Katabolismen av kroppes muskelproteiner vil øke for å gi aminosyrer som substrater til glukoneogenesis, produksjonen av livsviktige proteiner (enzymer,transport proteiner, hormoner, neurotransmittere etc) vil stoppe opp og det vil også bli dannet så mye acetoacetat og beta-hydroxybutyrat at sannsynligheten for ketoacidose er stor. Summen av dette påvirker spesielt nervesystemet/hjernen, som i sin tur påvirker vitale funksjoner som ser til at du er i live. Så konklusjonen er, spis karbohydrater.
190 cm

Vekt 98 kg

Sykkelknappen: rød, gul og grønn

Utlogget henrikhardcoar

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 250
  • Honnør: 402
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 250

  • Er for tiden chubby for siste gang
Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #41 : 12. juli 2009, 19:53 »
hehe....du må skille mellom hva hjernen BESTÅR av og hva gjerner BRUKER som energi. Glukose er foretrukket som energi av hjernen, men under faste så kan den bruke ketoner som dannes av/fra lever/fettlagrene som alternativ energi. En diett bestående utelukkende av fett kan nok fort bli ubehagelig. Katabolismen av kroppes muskelproteiner vil øke for å gi aminosyrer som substrater til glukoneogenesis, produksjonen av livsviktige proteiner (enzymer,transport proteiner, hormoner, neurotransmittere etc) vil stoppe opp og det vil også bli dannet så mye acetoacetat og beta-hydroxybutyrat at sannsynligheten for ketoacidose er stor. Summen av dette påvirker spesielt nervesystemet/hjernen, som i sin tur påvirker vitale funksjoner som ser til at du er i live. Så konklusjonen er, spis karbohydrater.
Jeg skjønte ikke så mye av det, beklager. Er desverre litt kort. Men mener du at man trenger karbohydrater for å holde deg i live? Det gjør man da vel ikke?

Beklager igjen hvis jeg misforsto.

Utlogget Slicky

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 908
  • Honnør: 13
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 908

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #42 : 12. juli 2009, 20:07 »
Tja, noe salt trenger man, og tunfisk blandet med usaltede brekkbønner bør jo gi et o.k. snitt?

Poenget mitt er at kosthold handler om sammensetning, det koker ned til å få tilfredsstilt behovet for næringsstoffer innenfor et kaloribudsjett og få det til å smake godt. Så det er et spørsmål om sammensetning, ikke om det finnes en mer usunn versjon av samme ingrediens.

Helt enig med deg i det med sammensetning.

Folk må derimot ha muligheten til å velge mellom en sunnere kontra en mer usunn variant av en matvare, hvis de ønsker det. Derav nøkkelhullet. Om dette vil fungere i praksis slik som man ønsker det, vil vel tiden vise.

Utlogget Karky

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 382
  • Honnør: 49
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 382

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #43 : 12. juli 2009, 20:10 »
hehe....du må skille mellom hva hjernen BESTÅR av og hva gjerner BRUKER som energi. Glukose er foretrukket som energi av hjernen, men under faste så kan den bruke ketoner som dannes av/fra lever/fettlagrene som alternativ energi. En diett bestående utelukkende av fett kan nok fort bli ubehagelig. Katabolismen av kroppes muskelproteiner vil øke for å gi aminosyrer som substrater til glukoneogenesis, produksjonen av livsviktige proteiner (enzymer,transport proteiner, hormoner, neurotransmittere etc) vil stoppe opp og det vil også bli dannet så mye acetoacetat og beta-hydroxybutyrat at sannsynligheten for ketoacidose er stor. Summen av dette påvirker spesielt nervesystemet/hjernen, som i sin tur påvirker vitale funksjoner som ser til at du er i live. Så konklusjonen er, spis karbohydrater.

Sansyneligheten for acidose er stor? har du noe som helst for å backe opp dette i friske individer? Kroppen kontrollerer acidose under ketose ganske bra. Ketoner i store mengder vil for eksempel få kroppen til å skille ut insulin, som stopper produksjonen av ketoner (slik at ketoacidose ikke oppstår)

Har du noen kilder på "produksjonen av livsviktige proteiner (enzymer,transport proteiner, hormoner, neurotransmittere etc) vil stoppe opp".
Selvom kroppen bruker en del proteiner til glukoneogenese i begynnelsen av en ketosediett og litt etter tilpassningen også, betyr ikke det at den ikke vil produsere livsviktige proteiner. Det er ikke en slutning man kan trekke uten å faktisk ha sett noe faste data på det.

EDIT: regner med du ikke mener "utelukkende av fett" bokstavelig, ettersom et kosthold uten protein ville på sikt ført til død.

Utlogget Glucifer

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 895
  • Honnør: 385
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 895

Sv: Fløte og bacon er sunn mat
« #44 : 12. juli 2009, 20:11 »
Jeg skjønte ikke så mye av det, beklager. Er desverre litt kort. Men mener du at man trenger karbohydrater for å holde deg i live? Det gjør man da vel ikke?

Beklager igjen hvis jeg misforsto.

Sorry, mulig det ble rotete. Det er nok mulig å overleve på svært lite karbohydrater / mye fett, men siden glukose har en svært viktig funksjoner i kroppen så vil det over tid få følger. Nå vet jeg ikke om noen som har prøvd en utelukkende fettdiett, men i sykdomstilstander (f.eks diabetes) hvor liknede tilstander oppstår i kroppen, så kan det fort få dramatiske følger når f.eks keton-nivåene blir for høye og glukose ikke kan nyttigjøres om fuel. Fordelen med karbohydrater er at de bidrar med glukose, glykogen og kan gjøre om til fettsyrer som kan lagres. Fett derimot, både det du inntar og som du har lagret kan ikke gjøre om til glukose men kan bidra med "nød"-energi i form av ketoner.

Men for all del, det finnes sikkert folk som har overlevd dette også.
190 cm

Vekt 98 kg

Sykkelknappen: rød, gul og grønn

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!