Ble 2011 slik du håpet?

Trening02.01.2012Martin Norum3

2011 er over. Har du nådd dine mål? Hvis du er som de fleste av oss, gjorde du fremgang på noen, knuste noen andre, og dyttet noen andre under sengen med en bitter smak i munnen.

Ingen grunn til bekymring, det er normalt og skjer mange. Det er likevel viktig å se fremover. Hvorfor ikke la 2012 bli året der du virkelig gir jernet og oppnår de resultatene du ønsker?

Du har prøvd det før, sier du? Vel - prøv igjen. Som alltid må du tenke fremover for å komme noen vei. At du ikke har fått det til slik du ville betyr ikke at det ikke kan gå. Skal du virkelig få til noe er du imidlertid avhengig av en god plan. Kanskje har vi allerede avdekket en av grunnene til at det ikke gikk som det skulle i fjor? Et mål bør ta hensyn til følgende:

1. Stick to your goals - Planlegg noe du faktisk kan forholde deg til helt til målet er nådd.
2. Moderation - Sørg for at planene dine holder alt under moderasjon.
3. Achievable - Sørg for at målet er oppnåelig på sikt.
4. Realistic - Målet må være realistisk for at du skal forholdet deg til det over tid.
5. Time-efficient - Målet må være tidseffektivt ifht din tilgjengelige tid til trening.

Les også:
6 tips for motivasjon til trening
Bytt målsetting
Hvordan bruke mål

Hvordan oppnå målet

Identifiser hva det er du ønsker å oppnå og husk potensielle barrierer eller hindringer. Pass på at målene dine er innen rekkevidde gitt alle begrensninger. Bestemm deg for at dette målet er noe du dypt ønsker å oppnå. Tenk på fordelene oppnåelse av målet vil bringe deg, så vel som folkene rundt deg. Bedre ernæring, styrke og utholdenhet vil ha en betydelig innvirkning på din helse og levetid, og vil ikke bare gagne deg, men også familien din. Sørg imidlertid at du setter mål for deg selv og ikke for andre mennesker.

Spør eksperter og folk som har vært i dine sko. Personlige trenere kan hjelpe deg å oppnå trening og helserelaterte målsettinger. Invester i de verktøyene du trenger for å oppnå målet ditt, og få de riktige personene involvert i arbeidet.

Følg et skikkelig opplegg

Verdien av å følge et ordentlig treningsprogram er stor. Med mindre du er ekstremt disiplinert, har full oversikt over hva du trener(øvelser, belastning, set, reps, pauser) og har kontroll på alt i hodet, vil et treningsopplegg som følges slavisk være lurt for å kunne måle fremgangen best mulig. Er du en av de som kommer inn på treningssenteret og tenker: "hva skal jeg trene idag" bør du følge spesielt nøye med. De som trener uten program har en tendens til å gjøre det de liker best og unngår det kjedelige som sannsynligvis er det de faktisk burde fokusere på. På bakgrunn av dette oppstår det ofte ubalanser i forhold til hvilke muskler som blir trent og resultatet er deretter. Digger du å trene benkpress og bicepscurl er sannsynligheten for at du trener nettopp dette mer enn eksempelvis ben stor. Følg et program som tar for seg din fysikk, din kapasitet til trening, din erfaring, dine mål.

Under finner du likevel noen eksempler på enkle, effektive programmer som egner seg fint til å sette igang med over nyttår. Vær likevel klar over at det beste treningsprogrammet er det du klarer å følge perfekt over tid og med øvelser du mestrer. Det hjelper ikke at jeg skriver knebøy i programmet og sier at det er en fantastisk øvelse hvis du ikke får den til slik den skal utføres. Det beste er derfor å oppsøke hjelp for å utarbeide et tilpasset opplegg utifra dine forutsetninger. Eksemplene under er for deg som er trygg på at du klarer å utføre øvelsene. I denne omgang har jeg konsentrert meg om to hovedmål; enten maksimal styrke eller muskelvekst.

Lykke til med trening i 2012!

Program max styrke

Program hypertrofi (muskelvekst)

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Vi viser deg et eksempel med brus i hverdagen.

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Sett deg mål og oppnå de. Her får du vite hvordan.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Motivasjon: Finn ditt hvorfor

Trening26.12.2013270

Finn ditt hvorfor og svaret som gir deg motivasjon og inspirasjon til å fortsette selv i de bratteste motbakker og tøffeste motgangstider.

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!