Bli med på en photoshoot

Fitness19.04.2013Anne Pietila0

Jon Klasbu tar bilder til vårt magasin. Her kan du bli med på en fotoshoot og lese hvorfor det er viktig med fotoshoot og bli lagt merke til i miljøet.

Si smiiil - en artikkel om elementene i en photoshoot!

Hva ville vel kroppsbygging og fitness være uten de tusenvis av fantastiske bildene som preger internett, magasiner og annonser? Hva ville egentlig hele denne sporten innebære uten de visuelle bildene som portretterer de vakre og fysiske mesterverkene? Helt enkelt ingenting: denne sporten og virksomheten rundt den er preget av det visuelle, det er den mest visuelle sporten som finnes. Men, alle produkter som selges og som motiverer og legger spor i kroppsbyggerhistoriens gang kommer ikke fra ingenting; hvert bilde, all kunst innen kroppsfysikk er et resultat av en vellykket foto-seanse!

Jon Klasbu i aksjon 

Disse bildene kommer i et fremtidig magasin av Treningsforum

Photoshoots - hvorfor?

Profesjonelle bilder tatt off-stage har egentlig ikke noen sterk tradisjon i den europeiske fitness-verdenen. De fleste av atletene som har tilgang på skikkelige photoshoots er allerede kjente utøvere med mange seiere å vise til, gode sponsorkontrakter og i tillegg en imponerende fanskare. Resten av utøverne venter på en telefon fra et kroppsbyggermagasin og ser ut til å være fornøyde med bilder fra scenen, eller bilder tatt av en venn eller en såkalt fotograf! Dette er trist for tar man sportens visuelle natur i betraktning blir din kroppsfysikk aller best fremhevet når kvalitetsbilder blir tatt under perfekte forhold. De er også et effektivt verktøy til å promotere deg selv på.

Hva har du gjort for å få noen gode sponsorkontrakter?

Deltok du i en liten konkurranse og skrev deretter til en forretningseier hvor du la ved noen dårlige scenebilder for å fortelle at du vant? Sammenlikne det med følgende: Du bestiller time med de 3 beste fotografene innenfor kroppsbygging og fitness og betaler dem for rettighetene til alle bildene, utarbeider en mappe med ulike bilder som du kan vise alt du er og kan bli, samtidig som du gir bort et sett med bilder, slik at de kan benyttes i den seneste kampanjen selskapet har planlagt å lansere. Er du med?

Uansett om du oppnår suksess i konkurranser eller ikke så må du bli sett og hørt om du vil ha suksess også utenfor scenen. Jo høyere nivå du konkurrerer på, desto viktigere er det å bli sett og hørt. Faktisk er profesjonelle bilder like viktig som selve konkurransen. Media og ikke minst magasinene som har tonnevis av abonnementer gir deg en utrolig mulighet til å promotere deg selv. Magasinene samarbeider med fotografene, dermed må du samarbeide med fotografene for å komme tettere inn på magasinene. Kvinner og menn som får et cover-oppslag er ikke nødvendigvis de mest spektakulære, vinnende atletene, men de gjøre et imponerende og aktivt arbeid sammen med fotografen som i neste runde selger de beste bildene til magasinene.

Timea Majorova og Milos Sarcev er ikke de mest suksessrike utøverne på scenen, men ved å posere for fotograf Alex Ardenti har de størst antall coveroppslag noensinne. Internett og sosiale medier er også et kraftfullt virkemiddel. Du kan jo bare forestille deg hvor lite interesse en personlig nettside får uten kvalitetsbilder. Din merkevare er bildene du velger å vise av deg selv til hele verden!

Husk på at bilder fanger storhet i langt større grad enn minner, ord og beskrivelser. Bilder varer evig, minner går tapt. Det er ikke mulig å glemme de mesterlige bildene av Artie Zeller som bidro til å promotere Arnold Schwarzenegger. Hvorfor ikke ta bilder av de øyeblikkene hvor formen din er på sitt beste? Husk også på at du ikke nødvendigvis trenger å være en fitnessmodell eller konkurranseutøver for å booke en fotografering. Et knippe med gode bilder kan også ses på som en belønning til deg selv fordi du holder deg til målene du har satt deg.

Hold på alle disse gode grunnene til å satse på å få tatt gode bilder når du nå guides gjennom en produktiv og perfekt fotografering!

 

Book en fotograf!

Det første steget til et perfekt resultat og få et mesterstykke av deg selv, er å booke en fotograf. Det opplagte spørsmålet som dukker opp er kanskje: Hvem skal jeg kontakte? I USA er det nok av fans som kaller seg fotografer som tilbyr fotograferinger bare for å få muligheten til litt tid sammen med flotte fitness-jenter. Ikke vær naiv! Et dyrt kamera skaper ikke nødvendigvis en god fotograf. Enhver seriøs fotograf har en mappe å vise til på websidene sine som viser noen av de siste oppdragene de har hatt. Gjør ditt forarbeid og krev kvalitet. Snakk med andre atleter, hør på anbefalingene de kommer med - få også kunnskap om de fotografene som ikke anbefales.

Det finnes mange fotografer som er troverdige og som også har evne til å ta seriøse bilder, men de har fokus på bryllup, dyr og familiebilder. Velg en som har erfaring med å ta den type bilder du er ute etter. Jeg antar at du vil ha kvalitetsbilder og da vil du ikke ha ham som avbilder hester og blomster til oppdraget du bestiller. Disse fotografene er selvsagt i stand til å ta gode bilder, men kroppsbilder er definitivt et helt eget område. For i tillegg til å ha de rette ferdighetene, bør fotografen også ha en viss forståelse av den sporten du driv er med, ha sans for og kunne vurdere din fysikk og vite hva det dreier seg om. For å få det aller beste resultatet bør du derfor velge en fotograf som også har photoshoots med andre atleter innenfor din kategori og dermed vet hva han skal se etter.

Lag avtalen I god tid, spesielt når de største konkurransene holdes for da er ofte de beste fotografene fullbooket. Grunnen til det er svært enkel - for å vise oss selv fra vår beste side er det naturlig å gjøre dette tett opp til konkurranser siden formen er på sitt aller beste. Dersom formen din off-season ikke kan sammenliknes med konkurranseformen er det desto viktigere å book en photoshoot rett før og etter en konkurranse. Men ha I bakhodet at dette aldri bør gå ut over dine konkurranse-forberedelser.

Forberedelser til photoshoot!

Med den beste fotografen i boks kan forberedelsene til selve photoshooten begynne. Det er flere momenter å ta med i forberedelsene. For det første må formen din være bra nok og tåle en skarp lyssetting. Husk at kravene er forskjellige i en photoshoot. Det er forskjell på en atlet og en modell. Dersom bildene tas for å reklamere for et diett-supplement med en gjennomsnittlig kvinne som målgruppe bør formen din være noe mykere enn din rippede konkurranseform. Uansett hva hensikten med fotoseansen er så må du for all del aldri stille deg foran kamera i dårlig form.
Stram rumpe og mage er kun 25% av pakka. I fotografiet kan alt ses og resultatet kan ikke fjernes. Hver eneste lille ting kan dukke opp som en distraherende detalj i bildet dersom ikke alt sitter og er «spot on». Derfor bør både menn og kvinner inkludere makeup, hudpleie, bruning, negl- og hårpleie som en del av forberedelsene. Klærne er også viktige detaljer. Det er du som har ansvaret for hvordan du ser ut, ikke engang en himmelsk god fotograf kan få en «devil to look like an angel»

Om du er i topp form og vakker er ingen garanti for at du er en god fitness-modell. Dette fungerer på same måte som når du handler et bra kamera - det gjør deg ikke nødvendigvis til en god fotograf. Det nytter ikke å stille seg opp uten å tilby fotografen noe å arbeide med eller forvente at fotografen skal fortelle deg alt du skal gjøre. Dette er noe du må jobbe med selv. Øv deg foran speilet og bli kjent med hvordan du ser ut fra ulike vinkler og vit hva som er dine sterke og svake sider. Øv deg også på å endre ansiktsuttrykk og positurer. Ikke kopier andre, men finn ut hva som er ditt eget unike materiale.

Et annet viktig moment er selve avtalen du lager med fotografen. En skriftlig avtale om rettigheter bør aldri utelates. Betaler du eller blir du betalt? Hvem kan bruke bildene? Hvor kan de bli benyttet= På internett eller i papirform? Hvem avgjør hvilket bilde som kommer på cover? Du vil ikke havne på en webside for homofile uten å vite om det og du vil heller ikke ha problemer med dine sponsorer. Pass bare på at alt kommer på papiret før du signerer.

Uavhengig om du har booket en avtale til eget formål, sponsor eller et magasin er det lurt å ta en prat med fotografen i forkant. Da kan du si litt om egne ønsker og forventninger og få vite mer hva f.eks magasinet er ute etter. Dette bidrar til et langt bedre sluttresultat. En prat med fotografen og din samarbeids-partner kan bidra til at atmosfæren rundt photoshooten blir mer naturlig og rolig.

The shoot!

Selve fotgraferingen kan være et stykke tøft arbeid. Vær forberedt på en energikrevende arbeidsøkt og pass samtidig på å nyte øyeblikket og muligheten til å være i senter og få vist hva du er god for. Pass samtidig på din egen atferd. Kom til tiden, ha alt klart og opptre profesjonelt. Photoshooten er definitivt ikke et tidspunkt for diva-tendenser samme hovr flott du er. Respekt tiden fotografen har satt av og unngå å stadig be om pauser for å røyke eller gå på toalettet. Tiden som brukes er også mål på hvor profesjonell du er. Ryktet løper foran deg og kun du kan påvirke om det blir positivt eller negativt.

Som nevnt ovenfor er det viktig at fotografen får noe å jobbe med. Jobb med å få fram positurer og ansiktsuttrykk, vær aktiv men pass samtidig på at du holder deg innenfor en grense. Gode råd fra fotografen bør ikke ignoreres. Fotografen ser jo tross alt hvordan det ser ut!

Det er viktig å merke seg at du er ansvarlig for egne handlinger foran kamera i forhold til hva du gjør, hva du har på deg og hvor mye du velger å vise fram. Dette er et tema som ofte blir diskutert når suksessfulle atleter ender opp med å posere på bilder som minner om mykporno. Det er helt klart at man kan føle seg sexy med en kropp det er verdt å drepe for, men husk at bildene skal du leve med for resten av livet. Det er kanskje ikke så ok å tenke på at kameraten til tenåringssønnen din har hengt opp bilde av deg på veggen i klasserommet? Tenk over hvordan den type bilder også påvirker inntrykket av deg som atlet. Du kan selvsagt gjøre som du vil og det kun ditt ansvar. Det er du som skal ivareta ditt rykte og bygge opp din karriere som atlet.

Når arbeidet er gjort og retusjeringen venter på hundrevis av bilder er det et smart trekk å bruke 5 minutter på å etterspørre tilbakemeldinger. Å være modell utenfor scenen er en spesiell arena og du kan kun bli en ekspert dersom du spør og lærer av tilbakemeldinger.

Etter photoshooten!

Bruk bildene som er tatt slik det er avtalt i kontrakten. Det er ille å se at atleter legger ut bilder på facebook uten å gi fotografen kreditt for og samtidig retusjere og legge ut et dårlig sluttresultat. Det er både ditt eget og fotografens arbeid som skal respekteres gjensidig. Fotografen har ikke bare trykt på en knapp for å få et godt resultat. Han har brukt tid på å skape de beste forhold til shooten og flere år på å bli god til fotografering og lys-setting. Respekt kontrakten og de vilkår du selv skrev under på.

Etter en fotoshoot kan det også dukke opp noen andre problemstillinger. Hva om bildene ikke er storslagne? Hva hvis du er skuffet over resultatet? Du ser magasinet og tenker at det bildet på coveret det verst tenkelige valget. Hva gjør du da? Kjefter om hvor uprofesjonelt magasinet er? Svaret på det er at noen ganger er du rett og slett ikke fornøyd med resultatet og du får ikke gjort noe med det i ettertid. Dette kan unngås med en skriftlig avtale hvor du får klare vilkår til å påvirke valgene, men om du ikke har gjort det må du tåle å ta konsekvensene uten å klandre andre for sluttresultatet. Husk på at ingen presset deg inn foran kamera mot din vilje.

Når en fotoseanse er unnagjort bør du allerede sette på dagsorden et nytt photoshoot. Atleter som er engasjerte og hardtarbeidende personer, er også de som får resultater både på photoshoots og på selve bildet!

Konklusjon!

Bildene, all den kunsten tilbyr deg muligheten til å promoter deg selv på den beste mulige måten. Fang interessen hos sponsorer, gjør deg fortjent til oppmerksomhet fra media og ikke minst oppnå suksess også utenfor scenen. Jo høyere mål du setter deg, desto mer kvalitet og profesjonalitet kreves det av deg i photoshooten også. Gjennom smarte valg og skikkelige forberedelser ikke bare i forhold til deg selv, men også i forhold til fotografen kan du vise verden bilder som er fantastiske. Ved å ta din egen atferd på alvor og få en detaljert skriftlig avtale på plass kan du nyte resultatene i etterkant, få mest mulig ut av bildene og unngå problemene som kan dukke opp etter en photoshoot!


Forsidejakten 2015

Diverse12.08.201542

Send inn dine formbilder nå!

Supersprek trebarnsmor - Nadia

Diverse05.05.2015279

Superspreke Nadia Isabella Pettersen er trebarnsmor.

Norges HOTTESTE fitnesspar

Diverse18.03.201577

Alexander Farrag Ladsten og Vilde Waksvik pryder coveret!

Vinnerne av Forsidejakten

Trening18.11.201451

Dette er vinnerne av Forsidejakten på Treningsforum.

Forsidejakten 2015

Diverse12.08.201542

Supersprek trebarnsmor - Nadia

Diverse05.05.2015279

Norges HOTTESTE fitnesspar

Diverse18.03.201577

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!