Havre er en populær ingrediens i det norske kjøkken og det er en kornsort som absolutt har noen egenskaper det er verdt å dra nytte av. Den er rikere på flerumettet fett enn andre korn og proteinene har en god aminosyresammensetning og dermed også en høyere biologisk verdi av proteinet. Havren er riker på betaglukaner og det viser seg at det kan bidra tilet lavere nivå av kolesterol i blodet. Betaglukan kan virke positivt på blodsukkernivået og er derfor positivt for diabetikere og for å forebygge utvikling av diabetes. Den er dessuten fri for gluten og r derfor et viktig kornalternativ for de som ikke tåler gluten.
Bruksområder
Det lages store og lettkokte havregryn, havremel, havrekli og havrepuffer av havre. Store havregryn går for å være det beste valget, men lettkokte havregryn er enklere å tilberede og foretrekkes derfor av flere. Havrekli har større andel proteiner og lavere innhold av karbohydrater og den er derfor fin å bruke som tillegg i f.eks den tradisjonelle havregrøten eller som frokostblanding tilsatt melk og litt rosiner.
Havren har hatt et lite oppsving i det norske kostholdet de siste årene, men fortsatt er det slik at havre først og fremst benyttes som fór. Havrens proteiner har ikke bakeegenskaper, men kan fint blandes med andre melsorter. Når det gjelder havrens bruksområder er vel kanskje havregrøten en av de mest kjente. Havren er godt egnet til frokost, både kald og varm. Tilsettes bær, rosiner, skivet banan, frøblanding, honning eller syltetøy har du stor variasjonsmulighet til frokosten. For de som benytter proteinpulver er det godt å blande sammen litt havre, proteinpulver og et par egg og steke i pannen med rapsolje eller kokosolje. Det gir en kraftfrokost som vare lenge! I tillegg kan all bakst suppleres med hel havre eller havremel og den nøttaktige smaken gir en ekstra dimensjon og saftighet til baksten. Havre er også en populær ingrediens i vaffel- og pannekakerører, muffins, makroner og hjemmelagede energibarer.
Næringsinnhold:
Havren er en næringsrik og sunn matkilde og med utgangspunkt i store havregryn har havre en gunstig ernæringsprofil. Per 100 gram inneholder den 13 gram proteiner, 61 gram karbohydrater, 7 gram fett(det meste er umettet og flerumettet), samt 8.5 gram kostfiber. I kostfiberet utgjør 4.7 gram betaglukaner. Havregryn er en god kilde til både jern og tiamin.
Spis derfor havre med god samvittighet - godt måltid!
Kilder:
Holtet E. K. m.fl(2015) Havre, Nettside:
https://snl.no/havre
http://www.axa.no/Vara-produkter/Gryn/Bjorn-Havregryn-Store/
Hva vet du om kornvarer? - Matvarekunnskap
Kosthold30.11.201716
Kan du egentlig stole på Brødskalaen?
Kosthold15.01.201643
Hvem spiser enda mer brødmat enn nordmenn?
Kosthold26.10.201581