Se hvorfor du bør spise havre

Kosthold23.01.2020Rita Immerstein0

Hvorfor er havre så bra?

Havre er en populær ingrediens i det norske kjøkken og det er en kornsort som absolutt har noen egenskaper det er verdt å dra nytte av. Den er rikere på flerumettet fett enn andre korn og proteinene har en god aminosyresammensetning og dermed også en høyere biologisk verdi av proteinet. Havren er riker på betaglukaner og det viser seg at det kan bidra tilet lavere nivå av kolesterol i blodet. Betaglukan kan virke positivt på blodsukkernivået og er derfor positivt for diabetikere og for å forebygge utvikling av diabetes. Den er dessuten fri for gluten og r derfor et viktig kornalternativ for de som ikke tåler gluten.

Bruksområder

Det lages store og lettkokte havregryn, havremel, havrekli og havrepuffer av havre. Store havregryn går for å være det beste valget, men lettkokte havregryn er enklere å tilberede og foretrekkes derfor av flere. Havrekli har større andel proteiner og lavere innhold av karbohydrater og den er derfor fin å bruke som tillegg i f.eks den tradisjonelle havregrøten eller som frokostblanding tilsatt melk og litt rosiner.

Havren har hatt et lite oppsving i det norske kostholdet de siste årene, men fortsatt er det slik at havre først og fremst benyttes som fór. Havrens proteiner har ikke bakeegenskaper, men kan fint blandes med andre melsorter. Når det gjelder havrens bruksområder er vel kanskje havregrøten en av de mest kjente. Havren er godt egnet til frokost, både kald og varm. Tilsettes bær, rosiner, skivet banan, frøblanding, honning eller syltetøy har du stor variasjonsmulighet til frokosten. For de som benytter proteinpulver er det godt å blande sammen litt havre, proteinpulver og et par egg og steke i pannen med rapsolje eller kokosolje. Det gir en kraftfrokost som vare lenge! I tillegg kan all bakst suppleres med hel havre eller havremel og den nøttaktige smaken gir en ekstra dimensjon og saftighet til baksten. Havre er også en populær ingrediens i vaffel- og pannekakerører, muffins, makroner og hjemmelagede energibarer.

Næringsinnhold:
Havren er en næringsrik og sunn matkilde og med utgangspunkt i store havregryn har havre en gunstig ernæringsprofil. Per 100 gram inneholder den 13 gram proteiner, 61 gram karbohydrater, 7 gram fett(det meste er umettet og flerumettet), samt 8.5 gram kostfiber. I kostfiberet utgjør 4.7 gram betaglukaner. Havregryn er en god kilde til både jern og tiamin.

Spis derfor havre med god samvittighet - godt måltid!

Kilder:
Holtet E. K. m.fl(2015) Havre, Nettside:
https://snl.no/havre
http://www.axa.no/Vara-produkter/Gryn/Bjorn-Havregryn-Store/

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Dette du bør vite om kornvarer, og 4 fantastisk gode oppskrifter med superkornene

6 ting du kan lage med havregryn

Kosthold14.04.2020725

Havre er fullspekket med energi.
Sjekk hva du heller bør se etter når du skal kjøpe brød.
Du trodde kanskje vi spise mest brød?

6 ting du kan lage med havregryn

Kosthold14.04.2020725

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!