6 ting du kan lage med havregryn

Kosthold14.04.2020Fride Skjønsberg725

Havre er fullspekket med energi.

Havre er fullspekket med god næring. Fiber som metter, proteiner som bygger muskler, karbohydrater som gir energi og vitaminer som booster kroppen.Havre har mange sunne helsegevinster. Det er billig, lettvint å lage gode mat og inneholder et fantastisk næringsinnhold.

6 grunner til å ha havre i oppskriftene dine
1. Metter godt og lenge fordi havre inneholder fiber.
2. Godt for hjertet fordi havre inneholder flerumettet fett.
3. Bedre fordøyelse fordi de vannløselige fibrene er godt for tarmfloraen.
4. Holder blodsukkeret stabilt fordi havre har en langsom nedbrytningstid.
5. Høyt innhold av proteiner, sunne karbohydrater og fettsyrer.
6. Sunt, billig og godt.

Havregrynsvafler

Sprø på utsiden, og myke på innsiden. Proteinrike, mettende hverdagsvafler.

 

8-10vafler

Ingredienser:
4 dl havregryn
1 dl havregrynsmel eller annen type mel
2 ss sukker eller annen type søtning
litt salt
1 ts kardemomme
2 store egg
4 ss smør eller solsikkeolje
1 ts bakepulver 

Slik gjør du:
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør inn melk til blandingen er fin og glatt. Pisk deretter sammen egg og smør/olje, og bland dette inn i røren. La røren stå 15-20 minutter, før du steker dem. Server vaflene med bær eller din favorittopping.

Husk å avkjøle vaffelplatene spredt utover på rist for å få det sprøeste resultatet. Ligger vaflene oppå hverandre blir de mjuke.

Havrelapper

Sunn og smaksrik dessert.

 

15-20 stk.

Ingredienser:
200 g havregryn(kjøres i mikser til havremel)
3 ts vaniljesukker
1 liten klype salt
1 ts bakepulver
1 klype kanel
1 klype kardemomme
3 dl valgfri melk
2 små egg

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene godt sammen til røren er fri for klumper.
Sett stekepannen på middels varme.
Ha litt smør eller olje i pannen. Bruk en spiseskje for å lage små søte lapper.
Ca. 2-3 ss per lapp. Stek lappene til de blir gylden og faste, snu og stek på andre siden.
Topp med ønsket tilbehør.

Sunn pizza med havrebunn

Det er så enkelt å lage litt sunnere pizza med denne pizzabunnen. Mettende, stappet med proteiner og mye smak!

 

1 pizza

Ingredienser til bunn:
300 g havregryn (som du maler til havremel)
2 egg
4 ss kesam
½ ts salt
2-3 dl vann

Tomatsaus:
1 boks hermetiske tomater
3 ss tomatpure
salt
pepper
basilikum

Fyll:
Peperoni, kalkunpålegg,mozzarella

Slik gjør du:
Mal havregrynene til havremel i en foodprosessor. Du kan også bruke havremel du kjøper i butikken.
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle og rør om til du får en fin røre.
Sett ovnen på 200 grader.
Fordel pizzarøren utover et bakepapir på et bakebrett. (Den skal være seig og klissete).
Stek deigen i ca. 10 minutter.

I mellomtiden tilbereder du pizza sausen og fyllet.

Fordel pizzasausen og fyllet over pizzabunnen. Stek pizzaen inn i ovnen på 220 grader i ca. 12-15 min. Server med ruccola og kesam dressing lagd med hvitløk.

Blåbær smoothie bowl med havregranola

Denne er stappet med sunne næringsstoffer, og vil gi deg den beste starten på dagen!

1-2 porsjoner

Ingredienser:
2 frosne bananer
100 g frosne bær
1 ss havregryn
100 ml vann

Topping:
½ banan
1 kiwi

Granola:
50 g havregryn
1 ss nøtter
1 ss frø
1 ss eplejuice
1 klype salt, 1 klype sukker
1 ss smør

Slik gjør du:
Begynn med granola. Rør sammen alt det tørre. Smelt smør, og rør inn i blandingen. Tilsett juice. Rør godt sammen.
Hell blandingen over på et stekebrett med bakepapir. Fordel alt godt utover. Stek i ca. 50 minutter på 150 grader. Husk å røre. La det avkjøle seg.Finn frem en smoothie maskin, tilsett alle ingrediensene til smoothien. Mix sammen. Kutt opp banan og kiwi. Hell smoothien i en skål, og dander med topping.

Middagspai med havrebunn

Rask, sunn og proteinrik hverdagspai.

Ingredienser:
2 dl havregryn
1,5 valgfritt mel
150 g kesam
1 ss smør
litt salt
vann til passe konsistens

Paifyll:
200 g kalkunskinke
150 g philadelphiaost
2 egg
1 klype salt
60 g fersk spinat
1 dl revet ost
paprika rød, brokkoli

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Mal havregrynene til mel i en foodprosessor. Tilsett deretter mel, kesam, smør og salt og miks dette sammen til du får en fin deig. Juster med litt vann om du har behov for det. Trykk pai deigen i en smurt paiform. Forstek paien midt i ovnen ca. 15 min. Miks sammen egg, salt og philadelphiaost. Blir eggestanden for tykk, ha i litt vann. Kutt grønnsakene og skinke. Bland dette sammen, og hell over i pai formen. Hell også over eggestanden. Topp med raspet hvitost. Sett paiformen inn i stekeovnen igjen, ca. 15 minutter. Server gjerne med en salat.

Varm eplekake med kald vaniljekesam

Sunn og god epledessert, servert med proteinrik vaniljekesam is 

Ingredienser:
3 epler
1 ts kanel
1 ts sukker eller annen søtning
100 g smør
2 dl havregryn
1 dl havremel
1 ts bakepulver

Vaniljeis:
1 boks vaniljekesam
1 vaniljestang (frøene) for mer vaniljesmak

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 grader.
Skrell og skjær eplene i båter. Ta ut kjernen og steiner.
Vend eplebåtene inn i kanel og sukker.
Rør sammen smør, havregryn, mel og bakepulver til en smidig deig.
Hell røren i små porsjonsformer og legg på eplebåter. Strø en liten klype salt over.
Sett vaniljekesamen kaldt 1 time før servering.
Stek eplekakene midt i ovnen ca. 20-25 min. Server og nyt.

Hjemmelagde grove pitabrød

Fiberrike, mettende og kjempegode pitabrød.

Ingredienser til 8 pitabrød:
2,5 dl havremel
1,5 dl siktet speltmel
1 dl lettkokte havregryn
0,5 pk gjær
litt salt
2 dl vann
1 ss olje (raps)

Forslag til tilbehør:
- kyllingfilet, mais, agurk, paprika og hvitløkssaus.
- karbonadedeig, agurk, tomat, mais, tacosaus, rødløk, rømmedressing.
- kebabkjøtt, isbergsalat, mais, ananas,rødløk,mager kesam. 

Slik gjør du:
Bland det tørre i en bolle. Tilsett vann og olje.
Elt deigen godt, og la den stå til heving i ca. 30 minutter.
Del deigen i 8 like store boller. Bruk en kjevle og forme 8 flate rundinger. La de etterheve 15 minutter.
Stek dem i ovnen i ca. 10 minutter på 225 grader.

Server med ønsket fyll og tilbehør.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Dette du bør vite om kornvarer, og 4 fantastisk gode oppskrifter med superkornene

Se hvorfor du bør spise havre

Kosthold23.01.2020350

Hvorfor er havre så bra?
Sjekk hva du heller bør se etter når du skal kjøpe brød.
Du trodde kanskje vi spise mest brød?

Se hvorfor du bør spise havre

Kosthold23.01.2020350

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!