Derfor bør du spise gulrot

Kosthold07.03.2016Rita Immerstein0

En eksplosjon av farge, fiber og antioksidanter!

Fargen til gulrot forteller deg at den er rik på betakaroten, men gulroten er også finne i andre farger; sort, lilla, gul og hvit. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene her i landet og den litt søtlige grønnsaken passer til mange matretter.

Bruksområder

Gulrot spises både rå, kokt, ovnsbakt og som gulrotmos. Revet og rå gulrot passer godt til fisk eller som et supplement til lunsjen eller et mellommåltid. Kokte gulrøtter passer både til kjøtt og fisk og den er helt ypperlig å bruke i både supper, gryter og stuinger. Finskåret gulrot er også et nærings- og fargerikt innslag i asiatiske retter. Gulrotkaken er umåtelig populær og denne grønnsaken kan benyttes i flere andre kaker. Tilberedningen av gulrøttene avgjør antioksidantinnholdet. Kokte og moste gulrøtter inneholder nemlig 3 ganger mer frigjorte antioksidanter enn rå gulrøtter.

Glykemisk indeks

Tidligere trodde mange at gulrøtter ikke var bra i forhold til glykemisk indeks, altså det som påvirker blodsukkerstigningen. I dag vet vi bedre og skal du kunne påvirke blodsukkeret nevneverdig med rå gulrøtter må du spise 8-10 stykker.ALitt annerledes er det med kokte gulrøtter. Der har strukturen løst seg litt opp og påvirker derfor blodsukkeret noe mer. Dette kan enkelt løses ved å la gulrøttene kjøle seg litt ned slik at strukturen blir noe fastere. Fiberinnholdet i gulroten påvirker effektivt og sammen med gode proteinkilder og gode fettstoffer i et og samme måltid er det ikke noen grunn til å bekymre seg for den glykemiske indeksen.

Næringsinnhold

Gulroten er som nevnt rik på betakaroten som blir til vitamin A i kroppen vår. Vitamin A er kjent som øyets vitamin og er viktig for vårt immunforsvar, spesielt knyttet til forkjølelse, influensa og infeksjoner generelt. Gulroten er også kilde til kalium, jern og fiber. Den er fattig på energi og 100 gram gulrot gir kun 36 kcal, 6.7 gram karbohydrater(mono- og disakkarider) og 2.6 gram kostfiber.

Kilde:
Frukt.no(2015) Gulrot, Nettside:
http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/gulrot/
Wikipedia.no(2016)Vitamin A, Nettside:
https://no.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A
http://www.matvaretabellen.no/gulrot-norsk-raa-06.036

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Bruker du multivitamin? Disse råvarene gjør samme nytten.

Derfor bør du spise fennikel

Kosthold28.03.2016112

Se etter denne grønnsaken neste gang du besøker grønnsaksavdelingen!

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Derfor bør du spise fennikel

Kosthold28.03.2016112

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!