
Derfor bør du spise nøtter hver dag
Kosthold03.04.2020Fride Skjønsberg0
Nøtter er fulle av sunt umettede fett, antioksidanter, vitaminer og mineraler. De er inneholder også proteiner og fiber som blant annet er med på å gjøre deg mett. Fettet i nøttene er av den sunne typen - umettede fettsyre, som deles inn i enumettet- og flerumettet fettsyrer. Spis gjerne en håndfull nøtter hver dag, ca. 30-60 g. Nøtter er gunstig mot hjertesykdommer og kreft. Nøtter styrker immunforsvaret, øker konsentrasjonsevnen, smører leddene, skjelettet, og bygger muskler.
Nøtter vil holde humøret ditt stabilt
Pekannøtter og cashewnøtter har lav GI. Det betyr at karbohydratene i nøttene brytes ned langsomt i kroppen, som gjør at du får en jevn og god blodsukkerstigning. Alle nøtter har lavt innhold av karbohydrater, som kan være fordel ved en vektnedgang, blodsukkerregulering og kolesterolregulering i kroppen. Nøtter inneholder masse fiber, dette er gunstig for magen og tarmfunksjon da fiber holder fordøyelsen din i gang
Vitaminer i nøtter
• Vitamin E er en antioksidant som beskytter kroppens celler mot skader.
Anbefaling: 30 gram nøtter gir over 20% av dagsbehovet.
Mandler og hasselnøtter har et høyt innhold av vitamin E.
• Folat beskytter mot hjertesykdom, kreft og er du kvinne og ønsker barn, senker det risiko for ryggmargsbrokk hos foster.
Finnes i disse type nøttene:
Hasselnøtter, cashewnøtter, pinjekjerner og valnøtter
• Magnesium gir sterkere knokler, god nerve- og muskelfunksjon
Finnes i disse type nøttene:
Paranøtter, mandler, macadamia og cashewnøtter
• Sink er utrolig viktig for mange forskjellige prosesser i kroppen.
Sink styrker også immunforsvar og skal virke oppbyggende ved sår.
Finnes i disse type nøttene:
Cashewnøtter, mandler og pekannøtter
• Selen er nødvendig for blant annet immunforsvaret, og skjoldbruskkjertelen. Selen virker som en antioksidant og bekjemper frie radikaler i kroppen.
Paranøtter inneholder svært mye selen.
Antioksidantene i nøttene beskytter deg
Nøtter inneholder en mengde antioksidanter som beskytter kroppen mot blant annet hjertesykdom, kreft, forkjølelse.
Antioksidanter vil også holde deg "ung" lengere ved å senke aldringsprosessen i kroppen. Valnøtter inneholder omega-3-fettsyrer som skal virke betennelsesdempende. Det kan være leddbetennelser, muskelbetennelser, eller bindevevssykdommer.
Næringsinnhold:
Nøtter er kjempegodt som snacks og kos, mellommåltid eller som tilbehør over havregrøten eller cottage chesse. Nøtter paasser også kjempegodt i mat og her får du noen inspirasjonsoppskrifter.
Nøttemuffins
Har du lyst på rask, ekstra god energi?
INGREDIENSER:
100 g hasselnøtter
80 g mandler
60 g valnøtter
120 g cottagecheese
100 g ekte meierismør (smeltet)
5 egg
1 ts. Bakepulver
1 liten klype salt
1 ts sukrin
FREMGANGSMÅTE
1. Mal nøttene eller miks dem på full hastighet i en blender.
Bland inn de andre ingrediensene.
Rør om til en tykk fin røre.
2. Fyll 10-12 muffinsformer
3. Stek de på 180-200 °C i ca. 10- 15 min.
Go peanuts
Denne smoothien er helt fantastisk på smak. Til frokost eller etter treningsmåltid.
INGREDIENSER:
1 stor håndfull peanøtter
1-2 stk bananer (frossen, er de ikke frossen kan du putte oppi en neve isbiter)
Skummet melk så det dekker i blenderen
Litt kakao, vanilje eller kanel om du vil ha en ekstra smak
FREMGANGSMÅTE
1. Blend Peanøttene først alene i mikseren.
2. Tilsett banan og melken og kjør det til en fin tykk smoothie.
Tilsett litt kakao eller søtning om du vil.
Nøttebrød
Smaksrikt, mettende og svært næringsrikt!
INGREDIENSER TIL 4 BRØD:
1/2 pk (ca. 25 g) fersk gjær
6 dl vann (lunkent)
900 g fullkorns mel (eller annen type mel du foretrekker)
240 g nøtter (her kan du selv velge hva slags type du vil)
(pekan, hassel, cashew, mandel og peanøtter for eksempel)
1/2 dl olivenolje
1 ss salt
FREMGANGSMÅTE
1. Bland sammen lunkent vann med fersk gjær.
2. Bland sammen alle ingrediensene. Spar gjerne av noen nøtter til å drysse som topping på brødene.
3. Spe med mer vann til du får en passelig brøddeig-konsistens. La deigen heve seg på et lunt sted til den får ca. dobbel størrelse.
4. Del deigen i 4 like store emner. Rull dem til avlange brød.
5. La brødemnene heve seg en liten halv time.
6. Pensle så brødene med vann og litt olivenolje. Strø gjerne noen hakkende nøtter over.
7. Stekes ved 200ºC i 30-40 minutter.
5 matvarer som booster energien din
Kosthold12.11.2018141
Mandler - Spis en liten håndfull hver dag
Kosthold26.06.2018118
Paulúns nøtte- og frøguide
Kosthold05.11.20081
Kommer snart...
01.01.19700