Nytt Benkpressforbund stiftet!

Styrkeløft30.05.2008Steinar Fredheim0

Bak dette initiativet står Norges beste styrkeløfter gjennom tidene i 67,5 kilos klassen, Steinar Fredheim. Her får vi servert motivasjonen til å stifte et RAW-forbund for benkpress, og noe av planene fremover.

Formålet til Norges Benkpressforbund er å arrangere benkpress stevner nasjonalt og internasjonalt.

Bakgrunn:

Benkpress som øvelse har etter vår mening blitt ødelagt som sport etter at benkpresskjorta ble lovlig å bruke på stevner i Norge, f.o.m. 2004. Frem til nå har man kunnet bruke hjelpemidler i form av spesialskjorter i benkpress, noe som gjør at man kan løfte tyngre løft enn man er fysisk sterk nok til. Dette vil vi nå rette på. Vi ønsker at benkpress som øvelse skal bli rettferdig, uten mulighet til juks.

Vi vil ønske alle interesserte velkommen til å være med å delta på stevner som vi skal arrangere. Enten via en eksisterende klubb, et gym, et idrettslag, eller ved å starte sine egne klubber rundt i landet. Det vil bli arrangert norgesmesterskap, regionale og internasjonale stevner i benkpress.
Det vil bli strenge regler for hvordan utstyr man skal kunne bruke på stevner, dette for at det ikke skal være mulig å bruke utstyr som gir fordeler under løftet.

Det vil bli konkurrert i to benkpressøvelser, vanlig benkpress ett-løft, og benkpress med kroppsvekt (bodypress). Reglene og klasseinndelingene i vanlig benkpress vil være tilnærmet lik de som er i dag, internasjonalt. Når det gjelder bodypress vil det bli andre klasser. Full informasjon vil bli lagt ut på websiden vår innen kort tid. Det vil også bli lagt ut rekordlister fra løft som blir godkjent uten bruk av hjelpemidler, og det vil bli satt opp nye gjeldende rekorder og rankinglister underveis. Reglene vil bli så strenge og rettferdige at ingen skal kunne betvile at dette er rene godkjente løft. Vår webside www.benkpress.no er under konstruksjon.

 

Styret

Medlemmer av styret er:

President:

Christian Mathisen: innehaver av Centrum Gym i Fredrikstad.

Styremedlemmer:
Sven Viking Karlsen: verdens sterkeste mann 2001, juniorverdensrekord i markløft 110 kg klassen, 352,5 kg

Steinar Fredheim: Norges beste styrkeløfter gjennom tidene i klasse 67,5 kg. Dobbel junior verdensmester i Styrkeløft. Personlige rekorder i klasse 67,5 kg, knebøy 250 kg, benkpress 146 kg (uten benkpresskjorte ). markløft 270 kg. Sammenlagt 652,5 kg, som er gjeldende norske rekorder for junior og senior

Vidar Hansen: presseansvarlig, kostholdsekspert, idrettsmassør
Sten Skjelbred: produktselger og medlemsansvarlig


Ideen til å starte opp et eget benkpressforbund fikk jeg sammen med Christian Mathisen, som bla. har arrangert en rekke benkpress stevner på Centrum gym i Fredrikstad. Etter å ha sett hvordan benkpress i regi av Norges Styrkeløftforbund har utviklet seg de senere år, nærmere bestemt fra benkpressjorta ble tillatt brukt i Norge 2004, bestemte vi oss for å gjøre noe sammen. Jeg tok kontakt med Sven Viking Karlsen, som jeg har kjent siden vi begge begynte med styrkeløft på begynnelsen av 80 tallet. Luftet ideen for han, og han sa seg villig til å bli med å starte opp. Vidar Hansen har jeg kjent nesten like lenge som Sven. Vidar har vært i kontakt med flere aktører i Europa som har vist interesse for å være med på å bygge opp et internasjonalt nettverk av benkpressklubber, og arrangere internasjonale stevner.

Benkpresskjorta
Til de som ikke kjenner til denne spesielle skjorta, kan jeg informere om at dette er en skjorte som har vært tillatt brukt i internasjonale styrkeløft og benkpresstevner i en årrekke, men som har vært forbudt å bruke i Norge frem til 2004. Denne skjorta gjør at løfteren kan klare opp mot 70-80 kg mer enn man egentlig er sterk nok til. (de mest ekstreme tilfellene jeg kjenner til er fra USA, hvor utøvere har løftet opp mot 130 kg mer med skjorte) De aller fleste løfter opp mot 35 kg mer enn personlig rekord allerede etter 2-3 gangers bruk.

Det at den til slutt ble tillatt i Norge, på tross av at flere sentrale medlemmer innen Norges Styrkeløftforbund og styrkeløftmiljøet for øvrig var imot dette, synes jeg var dumt og tragisk for sporten. Men mulig det kommer av at Norge følte et press om at den måtte tillates her hjemme, siden den var tillat brukt internasjonalt. De som argumenterte for bruk her hjemme, begrunnet det med at løfterne på et internasjonalt nivå var avhengig av å kunne bruke denne skjorta på alle stevnene de deltok i her hjemme, for å få mest mulig trening med, og utbytte av den.

For de som ikke kjenner til denne spesielle skjorta og hva den gjør, er det selvfølgelig imponerende når de hører om en mann som løfter 240-250 kg i benkpress. Fullt så imponerende er det kanskje ikke når de får høre at samme mann løfter180 kg uten denne skjorta.

Jeg har selv deltatt i styrkeløftstevner og vært i styrkeløftmiljøet i nesten 30 år. Det at man i sin tid begynte med benkpresstevner gjorde at sporten fikk en fornyet interesse med flere medlemmer og flere deltagere på stevner. Etter min mening er innføringen av benkpressjorta det som kommer til å undergrave interessen for sporten. Benkpress er noe alle har kunne identifisere seg med når det gjelder styrkeløft. Uansett om man kommer fra en annen idrett hvor det drives styrketrening, eller holder på med styrketrening på generelt basis, så har alle kunne identifisere seg med sporten. Dette er ikke lenger mulig på grunn av det utstyret som nå er tillatt brukt, og at resultatnivået er blitt så høyt. De fleste er ikke klar over at dette er "kunstige" høye resultater, for de ser kun tallene og ikke hva som ligger bak (benkpressjorta), for å oppnå et sånt resultat. Dette vil skremme bort mange potensielle rekrutter og deltagere til sporten.

Når det gjelder benkpresskjorta og historien bak denne, så startet det for mange år siden. Man hadde i utgangspunktet et regelverk innen styrkeløft som satte begrensninger for hva som var tillatt å løfte med i benkpress. Et enkelt regelverk som var lett og følge, da det satte sine begrensninger i hva man kunne bruke. Belte, enkle t-shirt, vektløfterdrakt og sko, var det man kunne løfte i. Det man glemte den gangen reglene ble lagd, var å sette begrensninger for hvor elastisk stoffet i skjorta kunne være, eller hvordan den skulle være sydd. Nå ble det ikke satt sånne begrensninger, annet enn at det skulle være en overdel med to korte armer. Ut i fra dette, så har skjorta blitt lagd i et materiale, og sydd på den måten som den nå har blitt. Dette har gjort at man nå løfter tyngre vekter i benkpress enn det vil være mulig å klare uten denne skjorta. Selv med bruk av all verdens dopingmidler vil man ikke kunne klare å oppnå slike resultater, det er godt dokumentert.

Hvorfor denne skjorta har blitt så populær er for meg en gåte. Den er ubehagelig å ha på, det ser komisk ut. Ser ut som en form for tvangstrøye. Skjorta er lagd i et så sterkt stoff og sydd på en måte at armene står rett ut av seg selv. og det er bortimot umulig å senke stanga til brystet med mindre man har 150 kg på stanga. Det er heller ikke mulig å kle på seg denne skjorta uten hjelp av en til to personer. Man er helt avhengig å ha andre til stede når man trener for å få nødvendig hjelp. Mellom settene må man sitte i ro med armene hvilende over en stang for ikke å miste blodtilførselen til armene, eller få nok luft til lungene. Videre skal man jo ha av seg denne skjorta når benk økta er ferdig.

Jeg har ikke hørt, eller kan komme på et eneste fornuftig argument for at denne skjorta skulle tillattes brukt.

Mens det er en rekke gode grunner til at den bør nektes brukt. Her er noen. Den første og viktigste grunnen er:
• Resultatet lyver (man er ikke så sterk som resultatet viser).
• Det er urettferdig (noen får 25 kg hjelp mens andre i samme klasse kan få 40 kg).
• Man blir dårligere trent (man blir så opptatt av hvor mye hjelp man skal få av utstyret og hvordan dette skal brukes, at dette blir første prioritert).
• Noen løftere har blitt svakere i benken etter at de har begynt å bruke skjorta.
• Veldig mye av treningstiden går med til å ta på seg skjorta og tilpasse denne til treningen.
• Man er helt avhengig av hjelp fra andre når man trener, da det er et "must" å bruke denne skjorta på nesten hver eneste benkpresstrening.
• Unge utøvere blir dårligere trent (totalt bortkastet for en utøver som løfter 60-90 kg å ta på seg denne skjorta).
• Den er farlig å bruke (mange utøvere har skadet seg alvorlig ved bruk av skjorta)
• Som utøver blir man latterliggjort på grunn av hvordan man ser ut med denne skjorta på, sitat Arne Vidar Støland, formann i domskomiteen Norges Styrkeløft Forbund (se utdrag av artikkel han har skrevet i Styrkeidrett).

Det mest innlysende eksempelet jeg har sett når det gjelder hvor dumt og urettferdig det er med denne skjorta, så jeg under årets NM i styrkeløft. Alexander Kirketeig er Norges beste styrkeløfter i 90 kg klassen. Under årets NM åpnet han med å sette norsk rekord i knebøy på 341 kg. For å få godkjent en norsk rekord på et stevne, må man ha godkjente løft i alle tre øvelsene, knebøy, benkpress og markløft. Alexander har en pers på 170 kg i benk uten benkpresskjorte

På dette stevnet hadde han tydeligvis bestemt seg for å løfte uten denne skjorta, da han hadde et åpningsløft på 165 kg. Dette begynnerløftet, og et godkjent løft i markløft, var det som skulle til, for å sikre seg NM gull og en norsk rekord i knebøy. Nå viste det seg at han var sjanseløs på denne vekta og det endte med to mislykkede forsøk. I det siste løftet tok han på seg benkpresskjorta, høynet vekten til 200 kg, og presser den lett opp. Dermed sikret han seg NM gull og norsk rekord i knebøy. Hans personlige rekord med benkpresskjorte er hele 231 kg.
Dette er et godt eksempel på at denne drakta aldri skulle vært lov til å bruke.
I dette tilfellet kan det virke som om utøveren har blitt svakere i benken etter at han begynte å løfte med benkpresskjorte. En god sammenligning med en annen idrett, ville være, at en høydehopper tok i bruk trampoline for å klare høyden.

NM benkpress 2003 var det siste året som benkpressjorta ikke var tillatt brukt på stevner i Norge. Da løftet 10 mann over 200 kg med de tre beste på 212,5-220 og 230 kg som tyngste løft.
Av de påmeldte til årets NM i benkpress er det ca 40 mann som løfter over 200 kg, 30 mann over 210 og 17 mann løfter mer enn 230 kg, som kun en mann klarte på NM i 2003

Meninger
Her er et utrag fra en artikkel som sto i Styrkeidrett, året før benkpressjorta ble lovlig å bruke i Norge. sitat;

At de tør!

Av Arne Vidar Stølan
leder av domsutvalget i Norges Styrkeløftforbund

Styrkeidrett nr. 4, 2003

Utvikling
Det kommer an på når man først starter opp treningen. Nesten uansett når man starter opp, vil det bli en positiv utvikling. Genetiske forutsetninger ligger også i bunnen, samt treningsopplegg, iver og treningsdisiplin. I alt dette er det også et sørgelig faktum at både kjemiske og anerkjente fysiske "hjelpemidler" tas i bruk for å oppnå suksess. Begge deler er i verste fall skadelig for helsa. Doping er ulovlig, men benkpresskjorte derimot, som jeg vil karakterisere som et kunstig hjelpemiddel, er fullt lovlig og kan - for noen - gi like stor effekt som doping.

Kjempet mot
I årevis har det vært jobbet for å bli kvitt denne skjorta som saboterer og latterliggjør styrkeløftsporten. Feige idrettsledere ofrer idrettens anseelse for kapitalmaktas profitt-jag og har bare latt det skje. Det bør være en avveining om idretten har nytte av alle slags sponsorer. Benk-VM for veteraner i Nymburk i Tsjekkia viste klart og tydelig hvor farlig benkpressdrakta kan være. Publikum fikk seg mange støkk under mesterskapet. At ikke flere av løfterne endte opp med nytt gebiss er ikke deres egen skyld.

Skjorta gjør jobben
Det er unødvendig å forklare jobben med å få på seg denne skjorta, for de aller fleste har vel liggende en i trenings bagen. Det er sikkert også unødvendig å forklare hvordan man ser ut med den på. At det også fordrer en viss løfteteknikk å bruke den, vet også de fleste. Når denne teknikken ikke stemmer - noe som altfor ofte skjer - svikter krafta i skyvet, og stanga kommer i fritt fall mot ansiktet. At de tør! Det er noe veldig galt når løftere som ikke er sterke nok satser på at skjorta skal gjøre resten av jobben
. Sitat slutt.

Vi i Norges Benkpressforbund må si oss helt enig med Arne Vidar Stølan .
Spørsmål, innspill og forslag kan sendes til benkpress@hotmail.com eller benkpress@epost.no

 

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201913

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019222

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.

Når det går galt i knebøy

Diverse17.02.201916

Se videoklipp når ting går fullstendig galt når man skal kjøre knebøy.