hvis det skal ha påvirkning på nyrene så må det vel være flytende veske det er snakk om: proteinshake...
Hæ?
jeg kan også ende på det der flere dager i uka - også fordi jeg ligger noe lavtpå karb og fett(150 og 30)
for mye protein skadelig? æii...
makes sense. Ny diett fra mandagen av, med litt mer innspill fra andre enn kun meg selv å stole på. siden jeg skal byyge utover må jeg jo peise på med karbs uansett så ikke proteinsyntesen "stopper opp". 50/50 med prot/karb og resten fett kan da være essensielt?
40/40 og 20 for å være pirkete:P
Hvis du ligger på 150g karbo om dagen er det neppe mye ketose ute og går, så litt over 2g pr kilo kroppsvekt burde holde mer enn nok for å få en positiv nitrogenbalanse. Overskytende protein vil bli brutt ned til energi og skilt ut som urea. Proteinnedbrytning medfører utskillelse av vann, så ekstremt inntak kan påvirke væskebalansen. Vanlige anbefalinger er 1-2.2g pr kilo kroppsvekt (15-20% av energiinntaket). Dog, ved visse diettyper, f.eks lavkarbo, blir protein brukt for å spille rollen til karbohydrater til en viss grad, hvilket øker behovet for protein (men det som blir brutt ned til energi generer fortsatt urea og fordrer vannutskillelse).
Karbo er en kritisk energikilde uansett trening for å få max ytelse. Anbefalinger for idrettsutøvere ligger rundt 5-7g pr kilo (max 60% av energiinntaket) avhengig av hva man driver med. Tour de France-utøvere kan ligge opptil 12g pr kilo. Ved én times trening om dagen anbefales 5g pr kilo, ved to timers trening om dagen anbefales 7g, og uten trening, bør man ligge under 5. På diett bør man gå ned til 3-4g. Disse anbefalingene gjelder idrettsutøvere, hvis man trener ren styrketrening er det ikke allverden av energi man svir av, så da bør nok 5g holde for 2 timer.
Raske karbohydrater og litt protein innen 30-60min etter trening kan forbedre restitusjonen. For idrettsutøvere anbefales 60-70g karbohydrat, 10-30g protein samt elektrolytter (mineraler som sodium, potassium, magnesium, og kalsium). Etter en styrkeøkt er nok ikke behovet for karbohyrater så stort som for etter f.eks en løpe eller sykkeløkt.
Fett er også viktig, f.eks hormoner er ofte laget av fett, og fettløselige vitaminer trenger fett for å blit tatt opp. Dog, fett kan bare gi 50% av energien, man trenger den trege glykogenforbrenningen for å svi fett. Rundt 20-30% av energiinntaket bør komme fra fett. For en 2000kcal-diett vil dette si 44-66g fett.