Kjenner noen til Mauro DiPasquals anabole diett (nå "oppgradert" til den metabole dietten)?
Kjøpte boka fra
www.metabolicdiet.com her om dagen og dietten går (så vidt jeg kan forstå) ut på følgende:
Man skal finne det laveste tolererte karbonivået for kroppen, dvs. det laveste inntaket karbo man kan ha om dagen uten at man blir slapp og grinete. Man skal først spise kun 30 gram karbo om dagen i 12 dager og så se, dersom man trenger mer karbo skal man øke til 60 gram om dagen og slik justere seg opp til man finner sin tålegrense. Dette kan ta noe tid.
Resten av næringsinntaket skal bestå av proteiner og stort sett FETT!
Kroppen går etter hvert gjennom et såkalt metabolt skifte der den venner seg til å brenne fett for å få energi i steden for karbohydrater. Man øker visst da kroppens egen produksjon av testosteron, HGH og noe IGF-1 greier (tror jeg). I og med at kroppen har fett som sin primærkilde for energi vil den dersom den blir sulten lett forbrenne kroppsfett og minimalt med muskler i og med at det blir ett fett (he he) om energien, dvs. fettet, kommer fra mat eller kroppen. Man mister da ikke særlig med muskler dersom man vil ned en vektklasse. Denne dietten gjør det visst også slik at man spiser når man er sulten, og ikke behøver å passe på klokka og døtte i seg mat selv om man ikke er sulten.
Dette gjør man fra mandag til fredag.
I helgen er det stikk motsatt. Da karbo-loader man, dvs. at man spiser hva man vil og "døtter" i seg med karbohydrater (men man skulle visst passe på så man ikke este ut for mye). Dette gav visst et insulinsjokk som skulle være fint.
Altså:
Så og si bare fett på hverdagene, og hva du vil i helgene.
Har noen erfaring med dette? Snakket med noen på et amerikansk diskusjonsforum som sa det var meget effektivt, men problemet er at det er lite mat å velge mellom på hverdagene, da. Det blir kjøtt, fisk, skalldyr, egg og harde oster. I og med at jeg liker fisk dårlig, og anser skalldyr for å være forvokste insekter (som jeg da vegrer meg for å spise) blir det egg, bacon og koteletter med smør morgen, middag og kvelds. Det kan bli litt....stusselig i lengden, men får jeg mer muskler er det jo greit. Forslag til måltider?
Dette bygger jo på gamle ideer som ble videreutviklet av DiPasquale for over 10 år siden, så kom Duchaine med sin "BodyOpus", så Lyle McDonald med boka "The Ketogenic Diet" etc etc. DiPasquale har vel gjort noen endringer i Metabolic diet, bl.a. litt mer karb, og mer kontroll på oppkarbingen i helgene. Forresten så mener jeg å huske at DiPasquale først kalte den for "The high fat diet" (og det er jo faktisk det det er), men det hørtes så dårlig ut at han måtte skifte navn til "The Anabolic Diet". Da var det plutselig flere som fikk interessen for det...
Felles for alle disse er at de er "CKDs" (cyclic ketogenic diets) hvor man spiser så lite karbo at man er i ketose, og så karber opp i 24-48 timer en gang i uka.
Jeg prøvde dette flere ganger før jeg begynte å konkurrere i styrkeløft, og hadde veldig bra resultater. Jeg gikk ned mye fett uten å miste særlig styrke. En gang gikk jeg ned fra 103 kg til 85 kg på 5 mnd og ble bare litt svakere i knebøy. Den største fordelen for meg (og for mange andre) var at jeg aldri var sulten selv om jeg lå på 2400-2800 kcal pr dag når jeg var i ketose (30 gram karb eller mindre pr dag). Ulempen var lite og kjedelig matutvalg, men jeg synes på en måte det var en fordel, for da ble det veldig enkelt. Matutvalget blir stort sett reint kjøtt/fisk, egg, fete oster, smør, oljer, proteinpulver og vann. En typisk dag for meg var:
Måltid 1: 50 gram whey protein i vann + 50 gram olivenolje
Måltid 2: som måltid 1
Måltid 3: Fisk/egg/kjøtt/bacon/smør
Måltid 4: Brie ost e.l. og pepperoni pølse
Oppkarbing en gang i uka i 24t. ca 10 gram karb pr kg kroppsvekt, minimalt fettinntak, ca 200 gram protein.
Jeg var med på flere lowcarb mailinglister i flere år, bl.a. på listen hvor Lyle McDonald var mens han holdt på å skrive boka si. Kort oppsummering av erfaringene derfra + nyere informasjon de siste par årene:
1. Ketose er ikke "magisk" som mange mente før. Stort sette eneste fordel er at for mange så blir matlysten borte, noe som er vidunderlig når man er på diett. Men samtidig så mener mange nå at dietter med forholdsvis lavt karboinntak gir bedre resultater enn dietter med høyere karb (over 40, 50 eller 60% avhengig av hvem man spør...)
2. Økning av fettinntak gir ikke automatisk noen anabol effekt. Imidlertid er det studier som viser at bl.a. testosteronproduksjonen blir LAVERE ved lavt fettinntak (under 20% tror jeg det var). Dvs at hvis man ligger på 30% fettinntak, og så øker til 40% så øker ikke hormonproduksjonen. Dette er omtrent som studiene som viser at ekstra inntak av Sink øker testosteronproduksjonen. Dette gjelder kun hvis man allerede har en lavere produksjon pga sink MANGEL.
3. Oppkarbingen må være kontrollert og med lavt fettinntak for at man ikke skal legge på seg fett under oppkarbingen. Hvis man går berserk på junkfood så legger man på seg igjen mye av fettet man mistet i løpet av uka. Den anabole effekten ved økt insulin + evt andre hormoner under oppkarbingen er minimal og har minimal påvirkning på muskelveksten under denne perioden.
4. CKD er ikke optimalt for økt muskelvekst/bulking. Det var efaringen til de fleste som prøvde dette. De mente bl.a. at de lave insulinnivåene under ketose periodene var en av årsakene.
Jan