Sannheten om egget!
Stian Lund
Alle har antakelighvis hørt om egget og det "enorme" kolestrol påvirkningen det har på kroppene vår. Jeg vil først starte med å si dette heldighvis bare er en stor myte blant Norges befolkning og resten av verden.
Jeg vil først begynne med å forklare enkelt hva kolestrol er.
Kolesterol er et fettstoff som både finnes i maten og som kroppen lager selv. Hvorfor kroppen lager dette selv er fordi det er helt nødvendig for at andre fettstoffer skal kunne fraktes i blodet og for at kroppen skal kunne produsere vitamin D og kjønnshormoner. Uten kolesterol ville landets mannekor skiftet navn til pikekor. Så kolestrol må kroppen ha. Men ikke så veldig mye. Nermere tvert imot. For høyt kolestrol i blodet kan gi økt risiko for hjerte og karsykdommer etc..
Det som teller mest for kolestrol mengden i blodet er hvilket og hvor mye fett en spiser. Spiser du for mye umettet fett som inneholder størst mengde av det negative kolestrolet HDL - Det vil si fett fra fete kjøttstykker og melkeprodukter etc - vil det gi en økt risiko for sykdom og ikke minst redusert fettforbrenning.
Det er forsåvidt riktig at eggeplommen inneholder kolesterol (1300mg/100g), men dette betyr lite for blodets kolesterolinnhold. Mesteparten av eggets plomme inneholder nemelig den sunne fett typen umettet fett i tillegg til flere viktige vitaminer og mineraler.
Eggeplomme inneholder/100g:
Protein 16,5g
Mettet fett 8,4g
Enumettet fett 13,5g
Flerumettet fett 3,5g
Kalsium 140mg, jern 5,5mg, en rekke sporstoffer++
Eggehvite = ca10g protein/100g
Visste du at egget blir kalt "Naturens vitaminpille"?
Dette gjelder inkludert plommen i egget. Det er nemelig ikke bare eggehviten som inneholder viktige og sunne næringsstoffer.
Egget inneholder i tillegg til mye bra og mettede proteiner, A, B, D, E , K-Vitaminer, og 8 forskjellige B- vitaminer. Egg inneholder også jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink, selen og et til som jeg ikke kommer på Razz
Når det gjelder eggets kolestrol nivåer, så vil det stort sett ha liten eller ingen effekt på kroppens nivåer. Men jeg vil ikke være så naiv og si at egget er total helsekost, for det inneholder nemmelig også en mengde mettet fett. Som vi alle vevt så er den mettede fett-typen med størst helse fare. Mettet fett har lett for å legge seg i blod årene. Hvis dette foregår over en lengre tid, vil det først oppstå åreforkalkninger for så å føre til blodpropp.
En blodpropp i hjernen fører til hjerneslag. En blodpropp i blodårene inne i hjertet fører til hjerteinfarkt.
En blodpropp i en arterie i beinet (arteriene er årene som bringer blodet fra hjertet, ut i kroppen) kan i verste fall føre til koldbrann. Men det er også forskjell på 10 egg til dagen og 3.
Det blir også påstått at, mengden sunne og usunne fettsyrer avhenger av hvordan man tilbreder egget. Koker mann plummen hardkokt vil det bli forhøyet mettede verdier, og beholder mann plummen bløt vil den inneholde større mengder av den umette fett typen. Her vil sikker mange tenke, at det vil lønne seg å drikke egget rått alikevell, som mange vil ha det til.
Ved å drikke egget rått, blir opptaket av biotin i kroppen minimalt. Biotntilgjengeligheten av eggeproteinet er ca 50% i rå egg sammenliknet med egg som har vært utsatt for varmebehandling. Dermed må du ta to rå egg for å få i deg like mye protein som i ett kokt.
Biotin er et vannløselig vitamin i B-kompleksfamilien, og er viktig for omdanning av fett og protein i kroppen og helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de andre B-vitaminene..
Ved inntak av rå eggehvite i over en lengre periode, kan føre til mangelsykdommer!
Min anbefaling vil være, å koke egget middels hardkokt (ca 6min) og evt fjærne ett par plommer hvis en spiser nermere et dusin til dagen.
Ellers bør en ikke ha dårlig sammvittighet om en spiser noen egg i ny og ne!:)