Junior-EM i vektløfting

Styrkeløft07.08.2009Bjørnar Brende Smestad0

Forrige uke ble junior EM i vektløfting arrangert i Landskrona, Sverige. Norge stilte med fem deltakere som tidligere i år har vært på flere samlinger arrangert av NVF med Jostein Frøyd i spissen. Den norske troppen bestod av Alexander Hanssen og Lei

Alexander Hanssen og Leik Simon Aas, 77kg klassen.

Alexander Hanssen og Leik Simon Aas løftet i B-pulje i -77kg på onsdag. Alexander Hanssen startet på 103kg i rykk, som første løft i sitt første EM. Leik fulgte så med 104kg som også ble satt på strake armer. Det norske trenerteamet høynet så til 107kg for Alexander, en tangering av personlig rekord Alexander burde sette. Etter et noe slurvete forsøk endte vekta på golvet uten først å ha vært på strake armer og nok et forsøk måtte til før 107 kg gikk opp.

Leik høynet til 109kg i andre løftet men gjorde nærmest en reprise av Alexanders løft med en unødvendig bompå andre forsøket for deretter lett å få den på strake i tredje.

Alexander innledet støtkonkurransen med et enkelt begynnerløft på 127kg, noe Leik fulgte med 128kg. Stanga ble satt på strake men underkjent av dommerne grunnet etterpress. Nok et forsøk måtte til før Leik satte begynnervekta. Alexander gikk så for personlig rekord i andre forsøket med 131kg. Etter en solid vending ble også denne vekta satt på strake. Leik hadde så et noe uheldig tredje løft hvor samme vekt ble noe for tungt i vending. Det ble høynet til 135kg i tredje og sist forsøk for Alexander, og etter en noe tung vending ble også denne vekta satt på strake og Alexander kunne se seg fornøyd med tangering i rykk og personlig rekord med 5kg i støt. Et godt stevne av begge løfterene, trass i fraværet av den store uttellingen. Alexander og Leik endte på forholdsvis 18 og 19 plass.

 

Kim Eirik Tollefssen, 94kg klassen.

Kim Eirik Tollefsen løftet i b-pulja i 94kg klassen. Tollefsen hadde på forhånd gjort flere gode løft på trening, styrken var inne - men det tekniske måtte stemme for å få full uttelling.

Han begynte på 127kg i rykk, en vekt som vanlegvis ikke er noe problem, men som han måtte ha alle dei tre forsøka sine for å få opp. Dermed ble det 13plass i rykk. I støt begynte "Kimmie" på 160kg, einvekt som gjekk greit opp. Han høynet så til 165kg, for en god støtplassering. Men dette vart for tungt for Kim Eirik på denne dagen. Det endte da 11 plass i støt og sammenlagt, en bra plassering trass i løfting litt under pers. Men sisteårsjunioren Kim Eirik tar med seg erfaringene til en målesetting om nye norgesrekorder i 94kg klassen iløpet av året.

Øystein Robberstad, 105kg klassen.

Øystein konkurrerte i A-pulja i 105kg klassen. Innehaveren av de norske juniorrekordene i 105 kg klassen på 141kg i rykk og 165kg i støt var i storform, noe som kunne gi svært gode plasseringer.

Øystein begynte på 136kg i rykk, en vekt som gikk fint opp. Stanga ble deretter lastet til å bli 141kg, en vekt som Øystein overrekande bomma på. «Alle» viste at Øystein var god for mer, og trenarane høynet derfor til 143 for å sikre ein 8plass i rykk. Men her ble det også bom, og Øystein ble dermed stående med 136kg i rykk og tok ein 11plass der. I støt begynte Øystein på 162kg, et løft som ble belønnet med tre hvite lamper og godkjent løft. Videre gikk det til 166 kg hvor det ble en overraskende bom i vendingen, Øystein har vært god for opp mot 200 kg i frontbøy og bør derfor ikke ha problem med den. Likevel høynet trenerene til 169kg i siste løftet med håp om å høyne den norske juniorrekorden i støt, og for å gi Øystein ekstra tenning i sitt siste forsøk. Han vendet 169kg greit, men bommet dessverre overstøttet. Dermed ble det 12 plass sammenlagt for Øystein. Robbestad kan fortelle at han hadde bommet på formtoppingen i forkant av stevnet, derfor skal det tas stor lærdom av det i forkant av nordisk juniormesterskap i slutten av Oktober, hvor han har gode medaljesjanser.

Vebjørn Varlid, +105kg klassen.

Stevnets siste og tyngste klasse gikk av stabelen på lørdag og Vebjørn hadde vist gode resultater på forhånd med 147,5kg i rykk og 185kg i støt. Nå gjaldt det bare å prestere likedan på platten.

Vebjørn begynte på 147kg i rykk, som var et enkelt begynnerløft, men som dessverre havnet frempå og ned på platten. Først i andre forsøket ble vekta satt, og det ble deretter høynet til 155kg i tredje, noe som ville gi ny norsk rekord for junior med hele 4 kg. Etter et meget lett drag kom vekta på strake armer, men Vebjørn kom nok engang frampå og tapte kampen mot gravitasjonskraften. Dette var et meget solid forsøk som tyder på at unggutten er god for mye mer enn det begynnerløftet tilsier.
Vebjørn lot seg ikke affisere av uflaksen i rykk, og begynte på 180kg i støt, noe som ble et meget enkelt begynnerløft med en virkelig solid vending. Det dermed høynet til 186kg og forsøk på ny norsk juniorrekord. Vebjørn klinte til og reiste seg lett etter en dårlig vendig og sitt, deretter ble 186 kg satt veldig lett til strake armer, til stor jubel fra salen. Tørstent på tyngre vekter ble det høynet til 190 kg og nok en gang viste Vebjørn solide takter. Vebjørn vendte vekta men ble sittende med rompa bare få centimeter fra gulvet. Etter å ha fått kontroll på vekta reiste Vebjørn seg, henta seg inn og trakk pusten før han smalt 190 kg på strake armer og publikum var i ekstase. Få hadde trodd at Vebjørn skulle klare vendinga og enda færre overstøtet. En virkelig solid prestasjon av den unge tambargutten. Ingen i Norge, selv ikke Per Hordnes støter like mye som Vebjørn. Ny norsk rekord resulterte i en solid åttende plass i støt og det kan nevnes at bronsen gikk på 203kg. Fortsetter fremgangen til Vebjørn er det bare å fantasere om hva som er mulig å oppnå neste junor EM. 337kg sammenlagt gav en åttende plass sammenlagt.

Av internasjonale prestasjoner som var verdt å trekke fram er stevnets beste løfter, Adrian Zielinski. Han rykket hele 172kg i 85kgs klassen, og i tillegg hadde han gode forsøk på 200 og 204kg i støt men ble bare stående igjen med begynnerløftet på 190kg. Lillebror Tomasz Zielinski, som forøvrig stilte i 94kgs for dagen på kroppsvekta 86.4kg gjorde heller ikke skam på familienavnet med 159kg i rykk og 197kg i støt som gav sølv sammenlagt og gull i støt i vektklassen. Med full klaff i støt kunne også gullet i denne klassen gått til Tomasz, en meget solid prestasjon fra en førsteårsjunior.

Trykk her for filmer fra mesterskapet


Foto: Trygve Duun
Medskribenter: Alexander Hanssen og Vebjørn Varlid


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!