Nina Furseth

Intervju13.04.2010Joachim Marhaug0

Nina har vært i gamet en stund og stiller igjen for den 13. gangen på Oslo Grand Prix. Vi tok en prat med henne før Oslo Grand Prix med nye bilder fra en fotoshoot som ble tatt for ikke så lenge siden.

Du skal stille i Oslo Grand Prix. Hvordan har forberedelsene vært?

Nå som jeg etter noen år i dette gamet har stilt i en del konkurranser, og Oslo GP blir den 13. i rekken, så har jeg etter hvert fått en god rutine på, og oversikt over alt som i forkant må ordnes og være på plass. Men jeg har også med tiden lært at det alltid er lurt å være forberedt på at "uforutsigbare" ting kan skje.. Man lærer alltid noe nytt hver gang. :-)

Selve hovedbegivenheten min på konkurransefronten denne våren er imidlertid EM i Serbia siste helgen i mai. Jeg vil også i tillegg nevne at jeg ganske snart er på nett med min egen hjemmeside og blogg: www.nina-furseth.com.  Jeg utdannet meg i fjor, som flere kanskje vet, innen personlig trening og kostholdsrådgivning, og er med det PROPTA Certified Professional Private Trainer & Nutrition Technician. Mitt største ønske er nemlig å få jobbe med trening, kosthold og "fitness" på heltid, så med hjemmesiden oppe er jeg et steg nærmere på veien dit. Jeg har også vært så heldig å få sponsor og er nå med på det norske "Better Bodies Athlete Team". Retter derfor en stor takk til Norwegian Fitness AS og Better Bodies.se.

Hvordan ser dietten din ut?

Konkurransedietten min består av de samme ingrediensene som jeg har i kostholdet mitt ellers i året, dvs. sunne rene råvarer og mye grønnsaker. Når det er konkurransesesong justerer jeg bare ned selve matmengden, og enkelte matvarer som f.eks. melk, cottage cheese, mager kesam, nøtter, avokado, speltpasta, proteinbarer mm. utgår. Tradisjonelt snop, usunn snacks og "junkfood" forekommer ikke i "min verden" uansett, så det jeg savner på "diett" er de matvarene jeg nevnte som utgår, og generelt MER av den BRA maten.

Proteinkildene mine på konkurransediett består av kylling, svinebiff, litt magert rødt kjøtt, eggehviter, laks og mye hvit fisk. Av karbohydrater er det havregryn, speltkli, kruskakli, brun ris, litt potet, mye brokkoli og friske grønnsaker. Det viktige sunne fettet får jeg fra laks og Udo's Choise. Masse krydder, friske urter og chili gjør at maten smaker fortreffelig.

Hvor lenge har du gått på diett nå?

Jeg begynte å justere litt ned på mengden mat i slutten av februar, men kunne nok ha drøyd det enda litt lenger. Jeg beregnet ca 8 uker på dietten, men hadde klart meg med 6.. Når det er sagt, så var det bare knappe 4 kg som skulle bort, siden jeg har holdt formen meget godt siden i fjor. Jeg foretrekker dessuten å være i rimelig bra form hele året, trives ikke med noe mer enn ca 4-5 kg unna konkurranseform. Oppskriften på det er et "strøkent" kosthold HELE året, viljestyrke og disiplin.

Hvor trener du?

Jeg trener på Galaxy Treningssenter på Veitvet. Der er det døgnåpent, bra musikk, bra med utstyr og cardiomaskiner, samt at det ligger i nærheten av der jeg bor.

Hvordan er miljøet på Galaxy?

Miljøet på Galaxy er meget bra.

Trener du alene eller har du treningspartner?

Det varierer litt, alt etter om jeg har en periode i treningen der jeg kjører en del tunge sett og trenger litt assistanse, eller om jeg kjører lettere med flere reps. Uansett, så er jeg sånn sett ikke avhengig av en treningspartner for å få presset meg max på trening, men med treningspartner får jeg presset meg godt over max, og det blir det jo resultater av! Min treningspartner har vært, og er da min kjæreste og samboer Lars.

Hvor sterk er du?

For meg så har målet med treningen først og fremst vært å utvikle en komplett fysikk med tilhørende bra symmetri og harmoni mellom muskelgrupper, så selve styrken har aldri vært noe hovedfokus i seg selv. Likevel så kommer jo styrken også etter noen år med vektttrening, så her er noen løft som naturlig nok ble tatt utenom konkurransesesongen, og er personlige rekorder for meg:
Dype knebøy: 120 kg
Benkpress: 75 kg
Skulderpress i smithmaskin: 50 kg
Skulderpress med hantler: 45 kg (dvs 22,5 kg hantler)

Favorittøvelse: Har mange, men dype knebøy med fokus på at det er gluteus som jobber i bunnposisjon og utfall i smith med samme prinsipp er i toppsjiktet.
Favorittkosttilskudd: BCAA, L-glutamin og Udo's Choice er fast innslag, og spesielt viktig i konkurransesesongen. Whey proteiner bytter jeg litt på, men liker veldig godt mange av typen "gourmet" eller "Delite", med smakene sjokolade, vanilje, mocca, coconut, raspberry/yogurt m.m. Søtt & godt 
Favorittdrikke: Vann! Og en hel del kaffe, Fun light og pepsi max (prøver tappert å begrense sistnevnte litt..)
Favorittmat/rett: Sushi, "red curry"/thaimat, "pasta bolognese"eller min hjemmelagde pizza :-)

Hvordan ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?

En vanlig dag, sånn det har vært siste tiden, kan se omtrent sånn ut:
07-08: opp, kaffe, frokost. Kjørt cardio før frokost noen dager, men ikke behøvd så mye av det.
09 og utover dagen: jobbet med egne prosjekter, hjemmeside, studert litt m.m. Har "hjemmekontor", og er på en måte nå "mellom jobber".
Ca kl 16-17: av gårde til gymmet mitt, Galaxy, for dagens runde med vekttrening.
Resten av dagen: en del matlaging, evt litt jobbing, se en tv-serie, slappe av, natta..

Hvordan trener du?

Min trening består som oftest av en "5-splitt", der jeg kjører gjennom hver muskelgruppe ca en gang per uke, hvilket gir musklene tilstrekkelig tid til restitusjon før neste runde. Jeg har ikke noe "faste dager" i uka for når jeg trener hva, men selve rekkefølgen ser sånn ut:
Dag 1: Rygg
Dag 2: Bryst
Dag 3: Lår + legger
Dag 4: Skuldre
Dag 5: Armer
*mage trener jeg den dagen det passer best, og det kan variere.

På trening er jeg 100 % fokusert og konsentrerer meg om å få muskelkontakt, såkalt "mind/muscle connection". I tillegg er jeg effektiv, og trener intensivt med korte pauser. Jeg varierer treningen ved å bytte på øvelser, belastning og antall reps, sånn at kroppen ikke rekker å bli vant til en viss belastning eller fast rutine av øvelser.

Cardio/kondisjonstrening gjør jeg hele året, da jeg har en spinningsykkel hjemme som er i flittig bruk, og benytter meg i tillegg av div step/trappemaskiner på gymmet. Mengden varierer, alt etter sesong, og hva jeg føler for. Jeg foretrekker å kjøre intervaller (HIIT), der fokus er å få pulsen ganske høyt opp 10-15 ganger, for så å kjøre en jevnere strekning til slutt. Stikkord også her er variasjon og effektivitet, samt å unngå at kroppen venner seg til et fast tempo.

Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?

Nå er det helheten på fysikken, og en best mulig symmetri og harmoni som er viktig for meg, så det blir feil å nevne bare en. Men for å nevne noen hver for seg så må nok det kanskje bli skuldre/triceps, magen og lår. Jeg blir nok aldri helt fornøyd uansett, så det blir for meg å fortsette finpussingen på symmetri, hvilket jeg i stedet for "bodybuilding" vil kalle "bodyshaping". Og der er en vesentlig forskjell mener jeg! :-)

Er du ambisiøs? Hva er dine mål og ambisjoner med treningen?

Ja, jeg er ambisiøs, og i tillegg meget disiplinert, bestemt og dedikert til det som har med trening, kosthold, helse og "fitness" i generell forstand å gjøre. Det er mine største interesser, grunnlaget for min livsstil og det jeg virkelig brenner for. For meg så er målsetninger for treningen kjempeviktig, både på kortere og lengre sikt. Det gir meg motivasjon og energi til å presse meg hardere og gi 100 % på hver treningsøkt. Med det kommer også fremgang, gode resultater og ny motivasjon til å jobbe hardt videre, mot målet. Mål og ambisjoner for treningen nå fremover er å forbedre min symmetri ytterligere, prestere best mulig i kommende konkurranser, og på sikt bli IFBB proff.

Har du noen tips til nybegynnere?

Ta kontakt med noen som har erfaring, som har trent en stund, og kan vise deg riktig teknikk og korrekt utførelse av alle øvelser. Lytt til gode råd og tips, sett realistiske mål og vær forberedt på at det kreves mange timer med beinhard trening for å få muskler på kroppen. I tillegg så har kostholdet meget stor betydning, og sluntrer du unna der blir fremgang og resultatet deretter. Vær seriøs med kostholdet i uka, og la utskeielser være forbeholdt helgen. Få noen med erfaring til å sette opp et kostholdsprogram som er tilpasset deg, basert på dine forutsetninger og målsetninger, der du også kan få muligheten til oppfølging underveis.

Noe du vil si til slutt?

Jeg vil få benytte denne anledningen til å takke min kjæreste og samboer Lars, som alltid har hjulpet og støttet meg både på trening, og i forbindelse med alt av konkurranser.  I tillegg vil jeg også rette en stor takk til Geir Borgan Paulsen, som med sin lange erfaring og meget gode kunnskap om trening og kosthold har vært til stor hjelp for meg.

Besøk gjerne min hjemmeside www.nina-furseth.com, og blogg, dersom du vil vite mer om meg, eller ønsker rådgivning og hjelp innen trening og kosthold.

 

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!