Proteinbar - Velg riktig type

Kosthold25.01.2007 Lena M. Østhus1

Såkalte proteinbarer, eller proteinsjokolader som det også kalles, har kommet for å bli. Nå trenger vi ikke gå på et treningssenter for å kjøpe disse, men kan faktisk finne dem i hyllene til både Rema og andre dagligvarekjeder.
At slike proteinbarer er sunnere enn vanlige sjokoladeplater, har lagt hele grunnlaget for den enorme veksten av denne type produkter, men man bør allikevel være oppmerksom på at det finnes store variasjoner i kvalitet, sunnhet og næringssammensetning blant barene på markedet. Jeg skal her ta en kort gjennomgang av hva man bør se etter i en proteinbar og hvordan de bør brukes for best effekt.

En proteinbar bør utvikles og settes sammen ut fra effekten den skal gi for aktive mennesker som lever hektiske liv. Selvsagt er også smaken viktig, så her er det viktig å finne riktig balansegang mellom sunnhet og smak. I tillegg bør inntaket av slike barer gi en viss metthetsfølelse, samt unngå blodsukkersvingninger som vanlige sjokolader gir. Næringssammensetning bør ta hensyn til følgende:

Størst andel proteiner
Proteiner bør være det næringsstoffet det er mest av i baren for at det skal være en optimal proteinbar. Det bør allikevel ikke være mer enn ca. 35% proteiner i en bar før det går på bekostning av konsistens og smak. Produksjonsmessig er dette uhyre viktig, da det er nødvendig at produktet smaker godt dersom det skal være håp om å konkurrere med vanlig sjokolade. Blir proteininnholdet for høyt, blir baren tørr og nærmest uspiselig.

Karbohydrater har også sin plass
Å leve på en diett med veldig lite karbohydrater, vil ikke kunne gi aktive mennesker den energien som trengs for å yte godt nok på trening, og vil i tillegg føre til at kroppen ikke klarer å hente seg godt nok inn igjen etter en treningsøkt. Dette vil til syvende og sist bety dårlige resultater. I tillegg til å være viktig for energi, er det nødvendig med karbohydrater i barer for at de skal få fin konsistens og smake godt. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på mengden karbohydrater og typen som brukes. Det bør ikke være mye mer karbohydrater enn protein i baren og rent sukker er ikke å foretrekke som kilde. Vær også oppmerksom på det nye uttrykket ”net carbs” som ofte brukes for å kamuflere mengden karbohydrater. Dette kan lure forbrukeren til å tro at karbohydratinnholdet er mye lavere enn det som faktisk er tilfelle. Karbohydratene er fortsatt til stede i form av sukkeralkoholer – karbohydratinnholdet er altså ikke lavere enn i barer med ”vanlige” karbohydrater og kaloriene er selvsagt fortsatt til stede. Man skal imidlertid ikke la seg skremme av at et produkt inneholder en andel karbohydrater, da man må huske at glykemisk indeks reguleres etter de andre næringsstoffene i måltidet .

Fettsyrer
Du bør sjekke at fettsyrene i baren du velger, fortrinnsvis kommer fra sunne umettede kilder og at innholdet ikke er for høyt. Det er imidlertid bra med litt fettsyrer både for den bra effekten de har på kroppen, og for konsistens og metthetsfølelse.

På generelt grunnlag er det viktig å tenke på at et høyt proteininnhold senker den glykemiske indeksen på karbohydratene i måltidet. Det at vi får proteiner og/eller fettsyrer sammen med karbohydrater, gir alltid lav GI og man trenger altså ikke bekymre seg over høy insulinutsondring og påfølgende fettlagring i samme grad som når man spiser måltider med kun karbohydrater eller veldig lite proteiner. Dette fører også til stabile energinivåer. I tillegg til at proteiner har en meget positiv effekt på forbrenning, er proteiner også viktig for å opprettholde og evt. bygge muskulatur. For aktive mennesker og for dem som ønsker å holde vekta, er dette et meget viktig poeng, og er bakgrunnen for at høyt proteininnhold er førsteprioritet for slike barer.

Det er også gunstig med fiber for at måltidet skal bli mest mulig likt et ”vanlig” måltid som gir metthetsfølelse og som gir fordøyelsessystemet noe å jobbe med. Blodsukker er også med på å holdes stabilt ved å spise fiber i et måltid. Vær derfor på utkikk etter fiber på ingredienslisten.

Sunne fettsyrer (gjerne omega 3) i produktet har mange ernæringsmessige fordeler som de fleste kjenner til; kan bedre immunforsvaret, være positivt for ledd, forbrenne fett (riktige fettsyrer kan faktisk være med å forbrenne fett i sterk kontrast til transfett og mettet fett som brukes i mange produkter) bare for å nevne noe. Vi bruker milliarder av kroner hvert år på å kjøpe omega 3 produkter i kapsel- og oljeform, og er noe de fleste får for lite av gjennom kostholdet, så det kan være nyttig å velge en bar som også inneholder disse fettsyrene.

Proteinbarer med riktig næringsinnhold, kan fint brukes både på diett og som oppfylling av energilagre før og etter trening. Mange bruker dem også som et lite mellommåltid når man er på farten, eller rett og slett som et alternativ når søtsuget og lysten på noe godt tar overhånd. Det er allikevel viktig å balansere inntaket mot antall kalorier man ønsker å innta per dag. Forhåpentligvis er du som forbruker nå litt bedre rustet til å velge i mylderet av proteinbarer som befinner seg ute på markedet.

Moralen er: Les ingredienslisten og se på næringsinnhold før du velger produkt!


Les vår STORE test av markedets beste proteinbarer her!

 


Disse kommer du til å elske!
Lyst på litt proteinrik snacks?

Tips til hjemmelaget proteinbar

Kosthold06.08.20141228

Lyst å lage egen proteinbar? Se denne med sjokoladesmak.
Proteinbar, energibar, restitusjonsbar - mye å velge i!

Tips til hjemmelaget proteinbar

Kosthold06.08.20141228

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!