Mattilsynet advarer

Kosthold03.07.2012Rita Immerstein40

Mange av oss benytter kosttilskudd og kjøper dem i god tro om at dette skal være lovlig og helsefremmende.

Imidlertid viser det seg med jevne mellomrom at enkelte tilskudd ikke inneholder det de skal - eller det vil si, de inneholder mer enn det som framkommer på varedeklarasjonen. Det er i disse dager kommet ut en advarsel mot kosttilskudd som inneholder DMAA(1,3-dimetylamylamin). Bruk av DMAA i kosttilskudd kan være helsefarlig. Etter flere innrapporterte bivirkninger har forbud mot slike kosttilskudd blitt innført i flere land, melder Mattilsynet(2012). Både New Zealand, Australia, Canada og USA har forbudt salg av tilskudd som inneholder DMAA(Livsmedelverket, 2012).

Livsmedelverket i Sverige har forbudt flere produkter som inneholder DMMA. Blant annet er prestasjonsfremmere som Jack 3D, spirodex, Napalm og Lipo-6 Black blitt forbudt å selge. Disse kosttilskuddene benyttes i forbindelse med trening for å fremme prestasjonen. Det antas at flere produkter kan inneholde DMAA. Produktene kan gi høyt blodtrykk, hodepine og brekninger. Det er i tillegg blitt rapport om hjerneblødning og slag.

Det anbefales å lese varedeklarasjonen og innhente grundige opplysninger ved kjøp av kosttilskudd. WADAs forbudsliste trekker grensen mellom godkjente kosttilskudd og doping. Kontroll og varedeklarasjon har også tidligere vist seg å være ufullstendig og har ført til utilsiktet doping(Garthe og Helle, 2011).Blant annet har karnitin, kreatin, glutamin, proteiner vært solgt uten en tilstrekkelig kontroll og det er i etterkant funnet ulovlige stoffer i disse tilskuddene.Det er, i følge Mattilsynet, også viktig å kjenne innholdet og vite hva man tar dersom man samtidig går på medisiner og før, under og etter operasjoner. Et eksempel er vitamin E som virker blodfortynnende og det kan være uheldig knyttet til en operasjon og sårheling.I praksis er kostholdstilskudd næringsmidler. Det kan hende at noen kosttilskudd skulle vært klassifisert som legemidler fordi innholdet tilsier en slik klassifisering(Garthe og Helle, 2011).

I all hovedsak er vanlige kosttilskudd sikkert å kjøpe, men disse funnene bør bidra til at innholdsdeklarasjonen leses en gang til før du velger å kjøpe tilskudd. Et supplement av kosttilskudd er lurt dersom man sliter med et lavt energiinntak, har et kosthold basert på vegankost eller du generelt mangler sentrale matvaregrupper i kostholdet ditt eller har matintoleranser og kronisk mage-tarmlidelse. Sykdom, skade, lange reiser, lite variert kosthold og flytting hjemmefra kan også tilsi at supplering med kosttilskudd kan være en smart investering. Budskapet er allikevel: vær gjennomtenkt og sjekk ut det du kjøper!



Kilder:
Mattilsynet(2012)Advarsel mot kosttilskudd som inneholder DMAA Nettside:

http://mattilsynet.no/mat/ernaering/kosttilskudd/advarsler/advarsel_mot_kosttilskudd_som_inneholder_dmaa_102951
Garthe I. og Helle C.(red)(2011) Idrettsernæring, Gyldendal Undervisning, Oslo: 2011
Livsmedelverket(2012) Varning for kosttilskott som inneholder DMAA, Nettside:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Varning-for-kosttillskott-som-innehaller-DMAA/


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Produsentene av Jack3d er under etterforskning i USA.
Spørsmål fra forumet.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!