Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.2018Fride Skjønsberg0

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.

Inneholder annonselenker

Pre-workout er et populært kosttilskudd. Det skal gi en boost før trening og bidra til at treningsøkten blir hakket bedre. Vi har testet et utvalg av pre-workout!

Hva er PWO?

PWO er forkortelsen for pre-workout. Det er et produkt man gjerne inntar før en treningsøkt for å få boost og dermed kan yte mer på trening. Et PWO-produkt skal gi deg økende energi både før og under treningsøkten slik at du skal få en bedre treningsøkt.

Hva inneholder PWO?

Det finnes flere ulike typer PWO på markedet, med forskjellige ingredienser. Det er tre hovedingredienser som går igjen i de fleste PWO-produkter: koffein, citruline malate og beta-alanin. Hensikten med disse produktene er å gi deg en boost både før og under trening.

- Koffein
Koffein har en oppkvikkende effekt på kroppen. Det bidrar til å øke konsentrasjonsevnen, gjør deg mer våken, derav følelsen av mer energi og mer fokus.Det er godt dokumentert at koffein har en god effekt for utholdenhetstrening (2), men det kan også være effektivt i sammenheng med styrketrening. Effekten av koffein opptrer ved en dose på 2-6 mg/ kg etter 45-60 minutter etter inntak. En vanlig kopp kaffe inneholder ca. 50-70 mg koffein per 100 ml. 

- Beta-alanine
Beta-alanine har prestasjonseffekt både under styrke og utholdenhetstrening. Du vil klare å holde høyere intensitet over lengre tid. Beta-alanin øker tiden til du blir utmattet og kan forbedre arbeidskapasiteten din under en aktivitet som har varighet mellom 60-240 sek (3). Det kan være nyttig for høyintensitetstrening som varer mellom 1-4 min (5). Utholdenhetstrening som roing, svømming og løping (for eksempel 800-1500m løping). Beta-alanin kan gi symptomer som rødhet og prikking i huden.

Citrulline malate (aminosyre)
Citruline malate ser ut til å ha en liten virkning på å redusere tretthet og forbedre yteevnen (4).

Effekten av pre-workout

Husk at det vil være individuell respons på inntak av pre-workout. Om en person drikker en dose pre-workout og får effekt av det, er det ikke sikkert kammeraten din får samme effekt. Noen opplever god prestasjonsfremmende effekt, mens andre får negative eller ingen effekt.

Skal du prestere på trening må du først og fremst ha det hverdagslige kostholdet på stell. Passe på å få i deg alle de viktige næringsstoffene kroppen trenger som vitaminer, mineraler, proteiner, karbohydrater og fett samt å dekke energibehovet.

I tillegg er det særdeles viktig å tilfredsstille væskebehovet. Det er fra mat og drikke du får energien og byggesteinene kroppen trenger både under trening og etter trening. Det er ikke de største effektene du vil få av erogene tilskudd, men det har sine effekter likevel. Som nevnt har koffein en prestasjonsfremmende effekt og kan booste treningen med at du føler deg oppkvikket. Citrulline malate kan redusere tretthet og gjøre at du presterer litt bedre. Beta-alanine viser at du kan forbedre arbeidskapasiteten og dermed gi en prestasjonsfremmende effekt.

Hvem passer PWO for?

For de som syns PWO-drikker smaker digg og som ikke er glad i kaffe kan det være et alternativ for å få i seg koffein. Eller for de som virkelig føler og tror på at økten går mye bedre når man har inntatt PWO 30 minutter før trening. Dette fordi de føler seg mer opplagt og at prestasjonen på trening blir bedre. Det er nok sannsynligvis ikke fordi PWO inneholder et magisk pulver, men innholdet av koffein i PWO gir en oppkvikkende effekt. Det anbefales ikke å bli avhengig av PWO for å prestere bedre på trening. Kroppen er tilpasningsdyktig. Dvs, bruker du PWO hver dag før treningsøkten i en lengre periode vil den ikke gi deg samme effekt som den kan gi hvis du bruker produktet av og til på økter som kanskje krever litt ekstra krutt. Spesielt hvis du i tillegg drikker flere kopper med kaffe daglig vil responsen på koffein kunne bli dårligere og PWO gir derfor ikke ønsket effekt. Føler du deg trøtt og sliten før trening bør du kanskje vurdere å se på hvor mange timer søvn du trenger i løpet av et døgn. Sover du i dag 5-7 timer per natt kan du med fordel sove 1 time ekstra og se om det hjelper på energien utover dagen. Husk at koffeinholdige drikker kan påvirke søvnen negativt. Det anbefales derfor ikke å ta PWO, kaffe, energidrikker timene før leggetid.

Hvilken PWO skal du velge?

På nettet og på treningssenterene finnes det en rekke ulike typer PWO. Spørsmålet er hvilken skal du velge. Vi har kanskje gjort valget litt lettere for deg, se testen under. 

Slik har vi gjort testen:
Ti personer fikk utdelt 4 forskjellige typer pre-workout. Personene testet hver av PWOéne i 4 uker, der de inntok PWO 2 dager á 4 styrketreningsøkter i løpet av en uke. 2 Dager med PWO-tilskudd og 2 dager uten PWO tilskudd.
De ulike type PWO ble testet en uke av gangen.
Personene noterte i et skjema både under og etter treningsøkten:
- Hva slags bivirkninger de opplevde
- Følelse av pump
- Følelse av styrke
- Varighet
- Syrebehandling

Vi har også sett på koffeininnhold i de ulike PWOéne.

SAW

Bivirkninger setter i gang raskt. Prikking kommer fort i leppene og videre rundt øret og hodebunnen før man kjenner prikking i armene, og noe i beina. Man får rask en følelse av at man har lyst til å trene hardt. Den skjerpet fokuset bra, ble raskt kvikk og man holdt fokuset under hele økten. 

Pump
Gir en bra og langvarig pump.
4/6. 

Fremmer styrken
Styrkemessig så kjenner man at treningsøkten blir mer effektiv, kan beskrives slik at man kjenner adrenalinet bedre og dermed klarer å spa på mer power. Følte ikke at den ga noe effekt på den måten at klarer å pushe den typiske "en rep til". Konkludere med at den gir en god lyst til å kjøre på.
4/6. 

Varigheten
Varigheten av PWO er den beste av disse fire kosttilskuddene. Man blir ikke "trøtt" under økta. Man har lyst til å kjøre på heletiden, og man føler seg kvikk og bra under økta.
5/6.

Du kan kjøpe SAW her - SE TILBUDET  

HEMO PUMP

Dette er en pwo som kjennes mild men likevel kjenner man at fokuset ble skjerpet. Gir ingen stor aggresjon for å ville gi på og pushe tungt, og fikk heller ikke en vesentlig stor forskjell pump. Dette kan så klart være en pwo som passer de som ikke vil ha det sterkeste og det villeste utpå markedet. Eller rett og slett for førstegangskjøpere som aldri har prøvd pwo før.

Pump
Gir en middels bra pump.
3/6

Fremme styrke
Hemo pump gir absolutt en følelse av at man orker mer på trening. En får boost og kjenner at fokuset og konsentrasjonen blir mer skjerpet under treningen.
4/6 

Varighet
Vanskelig å kjenne ettersom man ikke fikk enorme bivirkningene av den.
3/6

Du kan kjøpe HemoPUMP her - SE TILBUDET

Core Intensity

Denne pwo gir deg en god boost gjennom hele økten. Selv om den ikke inneholder så mye koffein som de mest intense pwo så gir denne uansett en god oppkvikker som hjelper bra på fokuset og ytelsen til å orke mer. Videre fremmer den også en god pump gjennom hele økten. 

Pump.
Gir en god pump allerede fra starten av økten.
4/6 

Fremmer styrke
Savner litt den triggeren til at du kjenner du får et løft på de tyngste løftene. Den gir en god utholdenhet i seriene.
3/6. 

Varigheten
Denne pwo sitter i godt selv etter en to timer hard økt. Blir heller ikke "trøtt" under økta. Det er ikke anbefalt å ta denne seint på kveld dersom man skal legge seg tidlig.
5/6

Du kan kjøpe Corei Intensity her - SE TILBUDET

OFF THE HOOK

Veldig sterk og konsentrert PWO som gir en meget bra boost gjennom hele økten. Videre kjenner man raskt at adrenalinet strømmer til og man vil får lyst til å kjøre kroppen hardt samt man får et bra fokus gjennom hele økten.

Pump
En god langvarig pump som settes i gang tidlig
5/6

Fremmer styrke
Denne pwo kjenner du gir det lille ekstra som kanskje trengs for å få til den siste viktige reppen på toppsettet. Videre gir den også en god utholdenhet som hjelper bra på de mer utholdende settene.
5/6

Varighet
OFF THE HOOK er en pwo som sitter godt i. Selv etter lange tunge økter kjenner du at den ikke slipper helt taket i kroppen før mange timer etter økt. Anbefales ikke å ta på en sein økt om man har tenkt seg i seng tidig. Ergo en meget god stayer i denne som gir en bra boost gjennom hele økta. 
5/6

Du kan kjøpe OFF THE HOOK her - SE TILBUDET 

Kilder:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23573201 
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374095/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25226311
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22270875


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?

Slik lager du sunne energishots

Kosthold04.09.2014633

Disse gir deg kicket du trenger for å komme deg på trening.
En ny studie viser at inntak av kreatin etter trening gir størst effekt når det gjelder styrke og kroppssammensetning.

Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.201944

Hvor mye kosttilskudd bruker du egentlig?

Slik lager du sunne energishots

Kosthold04.09.2014633

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!