Parkour - for deg som ønsker fysisk og psykisk mestring

Trening06.09.2013Are Slettahjell87

Prøv Parkour og utfordre høyder og hindre med hopp, løping og klatring.

Som personlig trener opplever jeg at folk flest forblir aktive om de finner en treningsform de syns er gøy, som de mestrer og som gir resultater. I tillegg må treningsformen gi dem noe, som for eksempel økt velvære, bedre kondisjon og god mestringsfølelse. Parkour-utøver Tor-Martin Trongmo Tangen (24) har uten tvil funnet sin treningsform, og Parkour gir ham en unik mulighet til å utfordre seg selv både fysisk og psykisk.
Parkour er en fysisk disiplin av fransk opprinnelse, der utøverne skal kunne komme seg fra èn plass til en annen på den mest effektive måten. Hopping, klatring og løping er momenter som er flittig brukt i Parkour. Å finne hindringer er ikke vanskelig for en Parkour-utøver, det kreves bare litt fantasi. Mange starter gjerne treningsøkten rett utenfor huset sitt, hvor de hopper over gjerdet til naboen, opp på taket på en barnehage, ned på et dukkehus og under en parkert buss. Slik kan de holde på i flere timer. Går man derimot dypere i disiplinen finner man en tankegang som går på selvutvikling i forhold til det å overkomme frykt.

Gode helsegevinster

Parkour-utøver Tor-Martin Trongmo Tangen kan fortelle at Parkour er en fantastisk helsebringende treningsform som flere burde utøve.
- Helsegevinstene er store, hvor kroppskontroll og styrke er elementer som scorer høyt. For ikke å glemme det psykiske velbehaget en føler når man overkommer frykt eller når et mål man har satt seg.
Han forteller at det mest unike med treningsformen er overføringsverdien til hverdagen.
- Likt som kampsporter og kampdisipliner for selvforsvar er Parkour et verktøy for ekstreme eller dagligdagse nærmest trivielle hindringer. Bare det å lære seg de mest grunnleggende bevegelsene kan gjøre hverdagen din enklere da gjerder, høyder eller avstander blir lettere å overkomme.

- Savner de endeløse dagene

Selv startet Tor-Martin med Parkour da han var liten, ironisk nok før han i det hele tatt visste hva det var. Han bodde på landet og løp ofte rundt i skogen og hoppet i trær og balanserte på stokker.
- Det slår meg nå i ettertid hvor mange ganger jeg har utført mange av de mest grunnleggende bevegelsene du finner i Parkour, for å kunne bevege meg fritt i skogen.

I de senere årene har han ved hjelp av internett sett at flere har bedrevet denne treningsformen, og at det hadde et navn. - Da jeg ble eldre flyttet jeg til Oslo der Parkourmiljøet er stort, og trente til tider daglig. Når jeg tenker tilbake på ting jeg savner så er det de endeløse dagene i solstek eller pøsregn, hvor det bare var meg og venner som trente å hadde det gøy. Jeg tenker på alle skrubbsårene, fallene og høydepunktene.

Tor-Martin klarer ikke å slutte med denne treningsformen, og det blir fortsatt mange Parkour-økter.
- Det blir stadig vekk bevegelser, hopp og tilsynelatende akrobatiske bevegelser utført på de merkeligste steder. For meg er det ikke merkelig i det hele tatt, det er faktisk helt naturlig.

Den perfekte Parkour-økten

Mange lurer sikkert på hvordan en Parkour-utøver trener, og hvordan man kan få til en god Parkour-økt. For Tor-Martin er en perfekt trening den dagen han kan overkomme et hvilken som helst hinder med vilje og styrke til å klare det uten å sette sitt eget liv i fare. - En lang "rute" med alt av hindringer jeg kan tenke meg. Vi snakker fornuftige høyder, det er hopp som må utføres over lengder, korte så vell som lange. I ruten er det mye løping, det er klatring av forskjellige elementer men farten stopper aldri helt opp. Det er hindringer som vann og plasser jeg må krabbe. Noen ganger trangt, andre ganger et mer åpent område. Innslag av forskjellige underlag og der jeg tvinges til å teste de forskjellige grunnleggende elementene på forskjellige måter i forskjellige hindrer. Kanskje viktigst av alt må det være plasser der jeg bare må stole på kroppen min at dette klarer den, det er dette jeg har trent på. Det fine med denne løypen jeg har tenkt meg, er at den er litt forandret hver gang jeg skal løpe den slik at jeg alltid får forandring, alltid blir overrasket og alltid må utvikle meg. Det er for meg en perfekt parkour-økt.

Trenger lite utstyr

Parkour er en treningsform som verken krever et bestemt område eller noe fancy utstyr. Har du noen slitte joggesko og klær som er lett å bevege deg i har du kommet langt. - Det finnes også personer som trener Parkour uten sko, og noen ganger gjør jeg det selv også, men det anbefales å ha på seg en beskyttelse på føttene. Det er også greit at skoene ikke har for mye demping. Er du vant med hopp og er flink til forskjellige teknikker å lande på, uten å tråkke helen i bakken, er sko uten demping å anbefale. Ser du filmer på nettet ser du mange som både har hansker, spesielle klær og sko som er designet for Parkour. Det trenger du overhodet ikke. Disiplinen i seg selv har ingen krav til noen som helst effekter annet enn en menneskelig kropp, resten er i bunn og grunn opp til deg selv.

Tips til nybegynnere

Er du nybegynner og aldri prøvd Parkour før, men lyst til å prøve det? Da har Tor-Martin flere gode tips til nettopp deg:

1. Start med basistrening: Som nybegynner er det alltid interessant med det største, stiligste og mest utfordrende og slik vil det alltid være. Prøv å få tøylet et slikt behov, og tenk at med nok trening og terping av basiskunnskaper vil du før eller senere kunne bruke disse sammen til å gjøre akkurat hva du vil.

2. Unngå skader: Bevegelser i form av landinger og ruller er de viktigste for å unngå skader. Det er mye hopp i Parkour, og en landing som tar vare på rygg og knær er å anbefale. En grei tommelfingerregel er å aldri la hælen treffe bakken, og at du unngår å krumme ryggen for mye under landing. Rullen brukes når farten eller høyden er for stor, og man trenger en kontinuitet i bevegelsen for å kunne ta seg av all belastningen. Rullen i seg selv er vanskelig å beskrive men om man søker rundt på nettet vil man finne mange videoer og tips til hvordan å trene opp sin egen rull.

3. Du må kunne Vaults: Her kommer det mange syns ser kult ut, men som primært har en forlengende effekt av det å kunne overkomme et hinder. Man må kunne gjøre Vaults (passere et objekt ved bruk av hender som en forlengelse av et hopp). Dette innebærer å bruke hender for å passere objektene. Den mest grunnleggende vaulten er Cat-Leap (på fransk: Saut de Chat) som innebærer å plassere hendene på hinderet for å komme seg over det. Dette kan være i fart, fra et hopp, eller når du har klatret opp og skal komme deg over. Cat-Leap er som navnet tilsier, en bevegelse som likner kattens måte å passere hinder på. Ofte innebærer det at du lener deg fremover med overkroppen, plasserer hendene på hindringen og drar med deg underkroppen over hinderet. Det finnes en hel haug av varianter og forskjellige stilige navn på Cat-Pass, men om man studerer dem nøye er egentlig alle helt lik og basert på det samme prinsippet, så til slutt ender man opp med å kalle en spade for en spade.

4. Presisjonshopp: Det siste jeg vil nevne er presisjonshopp (Fransk: Saut de Precision) som i bunn og grunn går ut på at du lander på et spesifikt punkt. Dette kan være alt fra en kant til enden av en lengde. Den kan gjøres fra løpende tilstand, såvell som fra en vault eller et hopp. Til felles er at du før hoppet vet hvor du skal du lande, derav navnet presisjonshopp. Dette er veldig ofte brukt i Parkour sammenheng.

Ønsker du å prøve Parkour?

Ønsker du å prøve en treningsform som gir gode helsegevinster og gir deg mulighet til å utfordre deg både fysisk og psykisk? En treningsform som ikke stiller krav til noe fancy utstyr og kan utøves rett utenfor huset ditt? Da er Parkour en treningsform midt i blinken for deg. Gi det en sjanse; ta på deg et par slitte joggesko og finn en løype med passe vanskelige hindringer og utfordringer tilpasset ditt nivå.

Se video av en av verdens beste Parkour:


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Push ups fra en annen verden

Trening05.08.2015141

Denne karen er helt utrolig.

Møt vindu-hopperen Dominik

Trening19.01.2015286

Her kreves det ut ufattelig mye koordinasjon, teknikk og trening.
Se denne videon.

Kommer snart...

01.01.19700

Push ups fra en annen verden

Trening05.08.2015141

Møt vindu-hopperen Dominik

Trening19.01.2015286

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!