Hvorfor må jeg alltid forsvare en sunn livsstil?

Kosthold14.02.2014Hilde Kyllo1195

Gjør du noe annerledes enn alle andre blir du bemerket.

Okei, nå har tankene surret i hodet i lang tid og jeg bare MÅ få disse tankene ned og ut før jeg blir gal. Jeg er så lei av å være moderat og diplomatisk i mine uttalelser når det gjelder kosthold og helse. Jeg tenker bestandig nøye gjennom utsagn og innlegg før de publiseres for å ikke støte eller fornærme noen. Jeg kjenner at det har vært viktig for meg å bli godt likt og få støttende kommentarer uansett hva jeg publiserer. Men vet dere hva, nå er jeg LEI av å være sånn fyktelig snill pike som skal gjøre alle til lags. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger JEG har fått kommentarer, blikk og fordommer for hva jeg spiser og hvor mye tid jeg bruker på trening. Det er sjelden jeg ikke må forsvare hva jeg spiser og ikke spiser. Så hvis det er greit å være så ærlig med meg, må det da være greit for meg å være ærlig med alle andre?

Ærlighet er det beste jeg vet, så her kommer min dose ærlighet for idag. Elsk meg eller hat meg, men det er dette jeg mener! Jeg kan godt forstå at noen kan være veldig uenig. Det er helt greit det, kjenner jeg. For jeg har bestemt meg for å være meg selv og si akkurat det jeg tenker - jeg har ikke lenger behov for å få aksept av alle og enhver. Jeg mener det jeg mener, gjør som jeg gjør og det gjør meg glad!

Min livsstil og holdninger til kosthold og trening er forholdsvis enkel: jeg trener nesten hver dag og holder meg unna hvetemel og sukker i hverdagen. Jeg bruker rene råvarer og lager all middag fra bunnen av. På lørdager har vi lørdagsgodt og drikker litt brus, men vi holder oss til slik kos kun på lørdager. Få, enkle regler som gjør livet til meg og familien min helsemessig og kommer til å spare samfunnet for mye penger siden livsstilssykdommer ganske sikkert ikke vil ramme oss. Vi lever et liv som forebygger og hindrer diabetes type2, hjerte- karsykdommer, overvekt, høyt blodtrykk og visse typer kreft, blant annet. Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker på at sykdom ikke vil ramme oss, men vi gjør hvertfall det vi kan for å forebygge dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jeg ble så glad her forleden dag når jeg leste en artikkel om en barnehage på vestlandet som var meget nøye og konsekvent i forhold til barnas kosthold. De fikk ikke yoghurt og syltetøy i barnehagen og spiste fiskemåltid flere ganger i uken. Hurra! Tenkte jeg når jeg leste dette, for det er rette veien å gå, en helsemessig livsstil må læres allerede i barnehagen og å kutte ut matvarer som inneholder mye sukker er et kjempetiltak. Det jeg ble litt tankefull over var at så mange reagerte negativt på denne artikkelen. De var stort sett uenig fordi de mente at variasjon i matveien er det beste. JA, variasjon er bra - MEN variasjon med matvarer som ikke inneholder sukker er det vi må strebe etter og slike tiltak vitner om kunnskap i forhold til hva kroppen trenger av næringsstoffer. Denne barnehagen er et eksempel til etterfølgelse og fortjener hyllest og ros for sine holdninger og handlinger hva gjelder kosthold, ikke kritikk. Kroppen vår trenger ikke hvitt, raffinert sukker som er tilsatt i mat. Kroppen vår trenger frukt og grønnsaker som inneholder mye vitaminer og mineraler samt fruktsukker. Det er nok det. Sukkerbomber kan vi unne oss i bursdager og andre store feiringer.

Jeg er nøye på at min sønn på 1 1/2 år får ekte og næringsrik mat og barnehagen har fått beskjed om hva han ikke får spise. Barnehagen her er flink til å følge mine «regler» og det setter jeg stor pris på. Det hender at han har mast seg til «syltetøy»(disse bøttene med sukkergelè), da har han fått ei lita brødskive med det og så har de gjemt bøtta for han. Fornuftig. Og jeg sa til de at det var en fin måte å gjøre det på, istedet for å nekte han det. Men selvfølgelig kommer det kommentarer som at «det er jo fint med litt variasjon» i slike diskusjoner og før har jeg bare bitt tenna sammen og ikke sagt noe. Neste gang det kommer en kommentar om at kostholdet til min sønn må varieres, kommer jeg ikke til å holde igjen, for det finnes veldig mye å variere i selv om man kutter ut syltetøy. Vi spiser forresten mye bær. Store, hele, fine bær som vi har liggende i fryseren, vi bruker de i smoothies, uten tilsatt sukker! Sånn, hvis noen skulle være redd for at vi ikke får i oss nok bær fordi vi ikke spiser sukkersyltetøygelè kjøpt på Rema 1000.

En annen ting som irriterer meg grønn til tider er alle kommentarer både jeg og mine kunder som følger mine kostholdsprogam får. Jeg er så heldig at jeg spiser lunsj hjemme, men jeg vet at mange av mine kunder blir meget oppgitt av kommentarer som kommer når de drar opp en matpakke som ikke består av brødskive. Setter du deg på pauserommet og spiser cottage cheese, frukt og nøtter eller en frisk salat med skinke - DA kommer kommentarene da. Hadde du derimot dratt opp en halvliter cola og en skolebolle hadde du verken fått et rart blikk eller en eneste kommentar. Hvorfor er det slik? Er det så forbanna greit å «disse» de som ønsker å ta vare på helsa si, men gi ros til de som gir faen og spiser loff og boller hver eneste dag? Nei folkens, hold kjeft eller skryt av de som ønsker å ta vare på kroppen sin. En har verken problemer på hjemmebane eller personlige om en prioriterer trening 5 dager i uka og spiser ekte mat med sunne næringsstoffer i.

Jeg har også kunder som har tatt tak i sin egen helse og gjort en kjempeinnsats for å legge om kostholdet og trene mer. Men hva skjer etter et halvt års tid når slike endringer begynner å vises på kroppen? Joda, kommentarer som: «Får du ikke mat? Har du slutta helt å spise? Trener du ikke alt for mye? Du så mye friskere ut før,» er det de får. Hadde du lagt på deg 20 kilo og slutta helt å trene kan jeg vedde på at ingen hadde sagt en jævla dritt til deg. Hvorfor kan vi ikke hylle og gratulere de som gjør noe med helsa si, istedet for å bekymre oss og være misunnelig fordi de har klart noe du så gjerne skulle klart selv? Jeg er værtfall drit lei av å forsvare min helsemessige livsstil.

Verden blir sykere og feitere for hver dag som går og jeg mener det er alles ansvar å ta tak i dette problemet og gjøre noe med det. Vi er nødt til å innse at tiltak som sukkerfrie barnehager og fysisk aktivitet hver dag i grunnskolen MÅ til for å reverse utviklingen. Vi kan ikke gå ut å kritisere de som virkelig legger til rette for at barna våre, fremtiden vår skal få en sunn livsstil. Du kan godt fortelle meg at det er ekstremt å ikke la barn få syltetøy, men JEG synes det er mere ekstremt og farlig å gi de skjulte sukkerbomber! Vi må slutte å bagatellisere sukkerforbruket og sukkerinnhold i mat, vi må slutte å si at variasjon er sunt bare for at ungene skal få syltetøy eller nugatti på brødskiva. Vi må spise ekte mat, ikke klissete masser som er laget og fremstilt i laboratorium. Alle institusjoner og enkeltpersoner bør ta dette på alvor og sette iverk tiltak. Jeg vil at fremtiden vår, barna våre, skal være friske, sunne og raske til de er 70 år, minst!

Så folkens, gå inn i dere selv og tenk etter hva DU sier til folk som tar vare på seg selv og helsa si. Skryter du eller gir du kommentarer som ikke er særlig oppløftende? Ta deg en banan og tenk litt på det og etterpå kan du ta 10 burpees - FOR VÅR HELSE!

Les gjerne mer om kosthold på bloggen min.


Det er tydeligvis ingen enkel sak å kåre verdens sunneste land ifølge flere eksperter.
Forskning viser at vi velger sunnere når mat- og drikkevarene er merket med fargene rød, gul eller grønn.
Er entrecoten sunn eller usunn?

Ødela kroppen med for sunn mat

Kosthold02.02.20131988

Hanne Opsahl (23) spiste for mye av laks.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!