7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014Silje Bjørnstad0

Her finner du oppskrifter til julekaker uten tilsatt sukker.

Julekaker hører med i juletiden. Det finnes mange ulike julekaker og oppskrifter, og ifølge eldre tradisjoner skulle man bake «7 slag til jul». Noen ønsker fremdeles sju slag til jul og hvilke sju slag som er de «rette» varierer fra sted til sted. Uansett hvilke julekaker som er dine favoritter så er det mange som ønsker en litt sunnere vri på de tradisjonelle kakene.

Her har du derfor oppskrift til «7 sukkerfrie julekaker» du kan prøve deg på.

Kokosmakroner
3 eggehviter

200 gram sukrin

300 gram kokosmasse

1 ts vaniljepulver



Stivpisk eggehvitene. Tilsett litt og litt sukrin til det er godt blandet. Ha i vaniljepulver og rør i kokos.
Lag topper på en bakepapirkledd stekeplate og stek på 180 grader i 12-15 minutter.
Avkjøl på rist.

Brune pinner
100 g smør (romtemperert slik at det er mykt)
4 ss sukrin gold

4 ss kanel

1 ts natron

50 gram mandelmel

100 gram bokhvetemel/havremel eller lignende
2 ss yaconsirup 

1 eggeplomme



Pynt

1 eggehvite

Kanel

Sukringold
Eventuelt hakkede mandler

Pisk sammen smør og sukrin gold. Tilsett eggeplomme og sirup. Bland sammen alt melet og natron i egen bolle. Deretter blander du det tørre inn i det våte. Kna dette sammen slik at ingrediensene blander seg godt og du får en fast deig. Del deigen i seks like store biter og rull til pølser. Legg disse på et stekebrett ikledd bakepapir. Trykk pølsene flate, pensle med eggehvite og strø over sukrin/kanel/mandler. Stekes på 200 grader i 8-12 minutter. 
Når du tar ut kakene skjærer du dem på skrå til smale pinner mens de fortsatt er varme.
Avkjøl på rist. Oppbevares i kakeboks.

Tyske skiver
325 gram smør (romtemperert slik at det er mykt)
450 gram (7,5 dl) siktet hvetemel

50 gram (1 dl) fiberfin
200 gram (2 ¼ dl) sukrin

Rør sammen smør og mel, tilsett sukrin. Ha oppi fiberfin og elt deigen godt sammen. La deigen hvile en time i romtemperatur. Deretter triller du pølser av deigen, cirka 4,5 cm tykke. Skjær opp skiver på 1/2 cm og legg utover et stekebrett med bakepapir. Stek i 10-12 minutter på 175 grader.

Pepperkaker
75 gram margarin
120 gram Fribol bakemiddel (fås kjøpt på apotek)
1 dl kaffefløte
1 ss kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 dl havremel
1 1/2 dl sammalt hvete fin
Cirka 2 dl hvetemel
Bland mel, krydder og bakemiddel. Smelt margarinen, og bland godt sammen med kaffefløte og det tørre. Sett i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle ut en tynn leiv, og stikk ut små figurer. Stekes på 180 grader i 10-12 minutter.



Lyse kakemenn
1 dl vann
190 gram Fribol bakemiddel (fås kjøpt på apotek)
5 dl hvetemel
1 1/2 dl sammalt hvete fin
2 ss margarin
1 ts hornsalt

Bland sammen mel, hornsalt og bakemiddel i en bolle. Smuldre i smøret, og tilsett vann. Bland alt til en glatt deig. La gjerne deigen stå i kjøleskapet en liten stund. Kjevle ut deigen, men ikke altfor tynn, og stikk ut figurer. Stekes i cirka 10 minutter på 160 grader. Avkjøl på rist. Etter avkjøling kan kakene dekoreres med konditorfarge.

Serinakaker
50 gram margarin
1 dl havremel
2 dl hvetemel
1 egg
2 ts bakepulver
6 ss sukrin
3 ss splenda
5 dråper vaniljeessens

Pynt
1 egg
Hakkede mandler
Sukrin
Kanel

Bland sammen alle ingrediensene og sett deigen kaldt i tretti minutter. Trill en pølse av deigen og del opp i tynne skiver. Legg skivene på en stekeplate ikledd bakepapir og pensle med pisket egg. Strø over kanel/sukrin/hakkede mandler. Stek på 200 grader i cirka 10-12 minutter.

Peppernøtter
1 ts tørket ingefær
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1/2 ts. salt
2 dl mandelmel
2 ss yaconsirup
1 egg
2 ss fiberhusk
1 ts bakepulver
100 gram smør

Smelt smøret i en kjele og bland inn alt krydderet og yaconsirup. Bland alt det tørre i en annen bolle og pisk dette sammen med egget. Deretter tilsetter du smørblandingen. Rør godt til det blir en deigklump og la den hvile 15-20 minutter. Rull små kuler av deigen og trykk dem litt flate før du legger dem på et stekebrett ikledd bakepapir. Stekes på 200 grader i cirka 20 minutter. La de hvile i cirka en halvtime etter at de er tatt ut av ovnen for å få sprø peppernøtter.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Deilige kaker, konfekter, desserter m.m. helt uten sukker.
Her er oppskriftene på de tradisjonelle juledessertene som riskrem, sandkaker, krumkaker, karamellpudding og pepperkaker uten sukker.
Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

TOPP-3 for å BYGGE bryst

Trening01.01.202157

Her får du 3 kanonøvelser så du aldri igjen skal ha problemer med å bygge bryst.

7 øvelser for muskuløse triceps

Trening26.12.202053

Vil du har større armer? Dette er 7 supre øvelser.
Her har du treningstips og kostholdsråd som kan gi deg et push bak, inn i det nye året.

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!