9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.2018Fride Skjønsberg0

Deilige kaker, konfekter, desserter m.m. helt uten sukker.

La hjemmet fylles av varme, aromatiske søte dufter i desember. Her får du 9 søte oppskrifter på deilige jule- kaker, konfekter og desserter - alle helt uten sukker.

Forslag til søtning

Det finnes mange alternativer til sukker i dagligvareforetningene. Her har du tre varianter vi i treningsforum liker å bake med.

- Sukrin: har smak og konsistens som sukker. Sukrin er 100 % naturlig og består av sukkeralkoholet erythritol. Inneholder ikke kalorier. Gir ca. 75% av søtsmaken til vanlig sukker. Sukrin ser ut som sukker.

- Stevia: 0 kalorier og GI på 0 og er helt naturlig.
Sammenlikning med sukker: 2 dl sukker tilsvarer ca. ½ ts stevia pulver. Denne gir mye søtsmak.

- Fiber sirup IMO fiber: er et probiotisk fiber, sirupen gir en utrolig god søtsmak. Den gir ca. 60% søtsmak sammenliknet med sukker.

Saftig Bounty

Ingredienser:
1 dl kokosmelk (stiv del)
3 ss kokosolje
3 ss sukrin (eller annen søtning)
250 g kokosmasse
300 g mørk sjokolade (sukkerfri sjokolade)

Fremgangsmåte:
Ha kokosmelk (den stive delen) og kokosfett i en kasserolle. La dette smelte.
Rør inn sukrin, og smak til etter hva du liker.
Ha i kokosmasse.
Kle en brødform med plastfolie. Hell bountymassen i brødformen og sett kaldt ca. 2 timer i kjøleskap. Løft deretter massen forsiktig ut av formen. Skjær passe store bountybiter.
Smelt sjokolade i vannbad, og la denne avkjøles litt.
Bruk en skje og dypp bountybitene ned i sjokoladen.
Legg bountybitene på et bakepapirkledd brett og la de stå avkjølt til de stivner.
Oppbevares i kjøleskap.

Marsipankuler med sjokoladetrekk

Ingredienser:
150 g fettredusert mandelmel
50 g sukrin
4 eggehviter
2-4 dråper mandel essens
2-4 dråper vanilje essens
50-100 g sukkerfri sjokolade

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en bolle utenom sjokoladen.
La marsipanen hvile kjølig i 30 minutter.
Når marsipanen har fått "satt seg", trill ut 20 likestore marsipankuler.
Smelt sjokoladen over vannbad.
Dypp marsipankulene i sjokoladen, og legg de på et fat med bakepapri.
Sett marsipankulene kjølig i en tett boks. 

Havreflarn med hvitsjokolade

Ingredienser til 25 stk.:
75 g smør
100 g havregryn (små/lettkokte)
1 egg
100 g sukrin
4 dråper vaniljeessens
0,5 ts bakepulver
100 g smeltet sukkerfri sjokolade

Fremgangsmåte:
Smelt smøret i en kasserolle.
Pisk eggedosis av søtning og egg.
Rør inn havregryn, eggedosis og bakepulver sammen med smør.
Dekk til bollen og sett kjølig i 1 time.
Dekk et bakebrett med bakepapir.
Legg to skjeer med røre i små klatter på bakebrettet.
Husk å ha en nokså god avstand mellom dem, så de ikke smelter sammen under steking.
Stek på 175 grader i ca. 8-10 minutter.
Avkjøl på rist.
Smelt sjokoladen over vannbad.
Ta sjokoladen i en sprutepose, og lag mønster på havreflarnene. Oppbevares kjølig i kakeboks.

Sjokoladetrøfler med hint av kaffe

Ingredienser:
20 g søtning
20 g nøtter
1 ts pulverkaffe
300 g sukkerfri sjokolade
30 g ekte smør
2 små egg (kun plommen)
Bitteliten klype havsalt

Fremgangsmåte:
Smelt sjokoladen over vannbad. Legg i smøret.
Rør inn eggeplommene. Tilsett søtning og nøtter.
Rør til sjokoladen har "satt seg". Lag små sjokoladekuler eller "dotter" på et bakepapri. Sett kaldt. Strø over litt havsalt og pulverkaffe som pynt.
Du kan også strø over kakao, kokosmasse, nøtter etc.
Trøflene bør oppbevares en tett boks i kjøleskap. 

Lussekatter

Ingredienser til ca. 15 stk: 
1-1,5 gram safran eller 1-2 ts gurkemeie
50 g gjær (du kan halvere hvis du ønsker)
150 g smør
6 dl melk 
150 g sukrin 
1 ts sukker (må til for et gjæren skal bli bra). 
1 ts salt 
1 ts kardemomme
18 dl hvetemel
50 g fiberfin (for ekstra fiberrik bakst)
Rosiner til pynt og egg til pensling.

Fremgangsmåte:
Begynn med å smuldre gjæren i en bolle.
Smelt smøret i en kasserolle, og bland inn melken.
Sett smør og -melkeblandingen til side for at den skal bli lunken. Bland deretter inn gjær. Rør om til du ser at gjær har løst seg opp.
Bland inn alt det tørre, litt etter litt.
Elt deigen godt, til den blir smidig og glatt.
La deigen heve i ca. 1 time under plastfolie.
Ha deigen på bordet og del inn i emner og form som lussekatter.
Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapri. Etterhev lussekattene i ca. 30 minutter.
Pens lussekattene med egg, og pynt med rosiner etter ønske.
Lussekattene stekes på 200-225 grader i ca. 10-12 minutter. 

Pepperkaker

Ingredienser:
150 g smør
2 dl sukrin
1 dl fibersirup
1 dl kremfløte (laktosefri for de med laktoseintoleranse)
300 g hvetemel
50 g fiberfin (for ekstra fiberrik bakst)
½ ts svart malt pepper
1 ts nellik
1 ts kardemomme
1 ts malt ingefær
1 ts bakepulver

Litt mel til å bake ut på
Pynt med det du måtte ønske.

Fremgangsmåte:
Kok opp fibersirup, søtning og smør i en kjele. 
Rør hele tiden, til du ser at søtningen er helt smeltet. 
Ta kjelen av platen, og la blandingen avkjøles. 
Rør inn resten av ingrediensene, og bland godt. 
La deigen stå minst 1 time kjølig. La den gjerne stå over natten i kjøleskap. 
Kna deigen, og kjevle den ut til du får en 3 med mer tykkelse på den. 
Stikk ut ønskede figurer, og legg disse over på en stekeplate med bakepapri. 
Stek midt i ovnen på ca. 175 grader i 8-10 minutter. 
Oppbevares i kakeboks.

Brente mandler

Ingredienser:
200 g mandler
3 ss sukrin (sukrin gold)
litt vann
½ ss smør
½ ts salt
evt. litt kanel eller kardemomme for ekstra smak.

Fremgangsmåte:
Finn frem et bakebrett, og kle det med bakepapir.
Legg mandlene utover på bakebrettet, og rist dem i ovnen på ca. 180 grader i 8-10 minutter.
Smelt smør. Avkjøl smøret, og tilsett de andre ingrediensene.
Putt de brente mandlene i smøret. La dette småkoke på middel varme til mandlene har fått en mørkere farge.
Hell mandlene over på et bakepapirkledd stekebrett og fordel dem utover.
(Noen liker å ettersteke blandingen, for en enda mer sprøhet på mandlene).
Sett de kjølig, og ha de deretter over i en kakeboks eller liknende.

Riskrem

Ingredienser til 4-6 porsjoner:
500 g risgrøt (avkjølt)
5 ss sukrin eller annen søtning
1 vaniljestang (frøene) eller vaniljeessens
3 dl kremfløte

Rød saus:
4 dl sukkerfri rød saft
3 dl vann
1 ss potetmel
Noen foretrekker å ha friske bær i som (bringebær, jordbær, kirsebær etc. for ekstra smak).

Fremgangsmåte:
Kok grøtrisen som anvist på pakken. Avkjøl. 
Pisk fløte med sukrin og frøene fra vaniljestangen til en luftig og fin krem. 
Vend kremen forsiktig inn i grøtrisen.
Kok opp saft og potetmel under omrøring. La saften blir kaldt. 
Server riskremen med nydelig rød sukkerfri saus. 

Julegløgg helt uten tilsatt sukker

Ingredienser til 2 liter gløgg:
2 l vann
5 dl sukkerfri saft (husholdningssaft)
1 dl sukrin gold
1 dl sukrin
1 kanelstang
1 vaniljestang delt i to
2 stk. stjerneanis
¼ ts ingefær
½ ts kanel
½ ts kardemomme
bitteliten klype maldonsalt
1 ts revet skall fra en appelsin
6 nellikspikere
1-2 dl rødvin - kan utelukkes.

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring.
La julegløggen stå på svak varme i ca. 30 minutter - så smakene får satt seg.
Sil gløggen, og tilsett gjerne hakkede nøtter og rosiner.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201823

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!
Her er oppskriftene på de tradisjonelle juledessertene som riskrem, sandkaker, krumkaker, karamellpudding og pepperkaker uten sukker.

7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014127

Her finner du oppskrifter til julekaker uten tilsatt sukker.
Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201823

7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014127

Mange mennesker sliter med kneproblemer, og kvier seg for å utøve intervalltrening.
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Det er ikke tvil om at benkpress er en av de aller mest populære øvelsene å utføre for overkroppen.

Her er kosematen du kan unne deg

Kosthold14.05.20191688

På diett og deff og vil ha kosemat?
Den psykologiske tankebanen bak våre spisevaner.