Velg de beste oljene når du lager mat

Kosthold15.10.2019Rita Immerstein0

Hva slags oljer bør du velge? Vi avslører de beste kildene.

Mange benytter smør, olivenolje eller rapsolje helt konsekvent i matlagingen. Prøv andre oljer for å smaksette maten for det finnes flere alternativer å velge i. Undersøk neste gang du er ute og handler og sjekk gjerne innom en asiabutikk - de kan ha noen gode oljer som bidrar til å berike både smaken på maten, kroppen og helsen din helt generelt. Her får du et lite utvalg med tips til bruksområder;

Avokadoolje

Kaldpresset olje fra avokadoen egner seg svært godt til salater, dressinger, majones, marinader og smoothies. Den er rik på vitamin E og Omega-9. Varmepunktet på denne oljen er høyt(250 grader celcius) og den kan derfor også benyttes til vanlig steking og sautering i panna.

Rapsolje

Dette er en olje som er mye benyttet og ikke uten grunn. Den er rimelig og har et høyt varmepunkt(442 grader Celcius). Dessuten er den nøytral i smak, noe som bidrar til at den kan benyttes i all type matlaging og egner seg for alle som ønsker å benytte seg av olje i matlagingen uten at det må tas hensyn til smak. Oljen er rik på umettet fett og ligger lavest på mettet fett og kommer derfor godt ut sammenliknet med andre oljer. Den er dessuten rik på vitamin E og K. Bruk den til baking, steking og som tilsetning i magre produkter som yoghurter, hjemmelagede dressinger og i frokostblandingen. Det er bare kreativiteten som setter en stopper for bruken av denne oljen.

Kokosolje

Kokosolje kommer I fast form når den kjøpes, men smelter ved circa 35 grader Celcius. Selv om fettet i kokosoljen i all hovedsak er mettet, så har denne oljen en egenskap som bidrar til å danne det gode HDL-kolestrolet. Det skal imidlertid nevnes at mer forskning på denne oljen er nødvendig for å kunne underbygge de gode effektene. Kokosoljen selges i to varianter hvor den ene tåler steking, mens den andre egner seg til matlaging ved lavere temperaturer. Det er en flott smaksforsterker i supper og sauser og øvrige varmretter. Oljen egner seg også svært godt til baking og i frokostgrøten. Kokosolje kan benyttes som smør på brødskiva og kombineres med pålegg som passer til kokossmaken og blant annet kan et tuynt lag med kokosolje og hjemmelaget syltetøy anbefales.

Extra Virgin Olivenolje

Dette er en kaldpresset olje som egner seg godt til salater, dressinger og steking på lav temperatur. Den er aromatisk og fruktig i smaken og benyttes derfor ofte i salater. Oljen er kjent for sin positive virkning på høyt blodtrykk, slag og for å redusere kolesterolet. Inntak av extra virgin olivenolje regelmessig har en positiv effekt for å forebygge hjertelidelser.

Peanøttolje

Peanøttolje kan du kjøpe både i raffinert(høyere steketemperatur), uraffinert og som pålegg. Peanuttoljen inneholder noen ytterst små mengder av resveratrol som har krefthemmende egenskaper i tillegg til å ha en antikoagulerende effekt på blod. Dette antas å ha en positiv effekt for å hindre utvikling av hjertelidelser. Peanøttolje er også en god kilde til vitamin E. Foruten å benytte peanutt som pålegg er både olje- og påleggsversjonen ypperlig til å sette smak på ulike kjøttretter som grilles eller stekes, kaker, gjærbakst, supper og sauser. En skje med peanøtt smør i havregrøten smaker godt til frokosten eller til kvelds.

Saflorolje

Dette er muligens en type olje ikke alle har hørt om. Saflorolje er også kalt fargetistel og er opprinnelig fra Lilleasia. Den er brukt som falsk safran og kan kjøpes på blant annet
Daglig bruk av denne olje kan forbedre insulinsensitiviteten og generelt forbedre helsen knyttet til metabolsk syndrom anbefales brukt for de med type 2 diabetes. Oljen har et høyt stekepunkt og er derfor velegnet til både baking og steking. Den er dessuten uten farge og smak.

Valnøttolje

Valnøttoljen har en rik og nøtteaktig smak og er velegnet til å smakssette ferdige retter og som tilsetning i dressinger. Den er ikke egnet for høye temperaturer fordi det utvikles en bitter smak i oljen. Forskning antyder at valnøttolje kan øke kroppens evne til å håndtere stress. Økt blodtrykk knyttet til stress reduseres og det samme gjelder for blodtrykket under hvile.

Kilde:
EatingWell(2014) Eat these: The best kinds of oils, Nettside:
http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101/shopping_cooking_guides/
eat_these_the_best_kinds_of_oil?sssdmh=dm17.766093&utm_source=EWHNL&esrc=nwewh110614

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se hvorfor du bør tilføre salaten din fett.
Bør man bruke kokosolje istedenfor oliven- og rapsolje?
Se hvorfor du bør spise mandler hver dag.
Ernæringshistorien er gjennomsyret med tullprat.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!