Energidrikk gav skyhøye hormonutslag hos unge mennesker

Kosthold11.01.2020Rita Immerstein0

Se opp for faresignalene ved energidrikk.

Når energien er dalende kan en energidrikk være en flott oppkvikker, men se opp for de negative utslagene en energidrikk kan gi både i forhold til stress og blodtrykk.

En studie med 25 unge voksne viste at det var en økning på 74% i blodet av kamphormonet noradrenalin etter å ha drukket 475 ml av energidrikken Rockstar Punched. Hormonet gjør kroppen i stand til å yte maksimalt og forteller deg at du skal slåss eller flykte i en faresituasjon. Personer i forsøket som fikk drikke en «fake» energidrikk hadde en økning på cirka 30%- Drikken innehold sukker og omtrent de samme kaloriene, men inneholdt ikke de samme naturlige stimulantene som er å finne i Rockstar Punched hvor både koffein(360 mg), taurin, guarana, ginseng og melketistel ekstrakt var en del av innholdet. Blodtrykket steg også betraktelig hos dem som drakk Rockstar Punched.

Resultatene er bekymringsfulle for dersom utslaget er såpass stort hos friske, unge mennesker. Da vil kanskje effekten være enda mer uttalt hos mennesker som allerede har et høyt blodtrykk eller hjertearytmier og kunne lede til mer hjerteinfarkt og slag ifølge Dr. Anna Svatikova.

Energidrikker kan inneholde opptil 5 ganger mer koffein enn en typisk kopp med kaffe og legevakten i USA hadde mellom 2007 og 2011 over 50% økning av tilfeller relatert til energidrikker.Under studiet av de 25 unge voksne ble blodtrykket og nivået av noradrenalin i blodet målt 30 minutter før og etter at de hadde inntatt energidrikken. Noradrenalin bidrar til at blodtrykket stiger slik at hjertets sammentrekningsevne øker og det øker alarmberedskapen og oppmerksomheten i hjernen. Blodtrykket steg med 6.4% i motsetning til den gruppen som drakk en «fake» variant av energidrikk hvor blodtrykket kun steg med 1%.

Det finnes ingen restriksjoner, men heller anbefalinger knyttet til energidrikker overfor gravide, barn og ammende mødre. Så langt mener forskerne og at det bør tas hensyn til av leger som har pasienter med høyt blodtrykk og mulige hjerteproblemer. Dette er en drikke som bør ekskluderes fra et vanlig kosthold for å være på den sikre siden ifølge forskerne. Produsentene på sin side refererer til andre studier som tilsier at et kaffeinntak på samme nivå resultere i akkurat de samme virkningene.

I Norge er det anbefalt at voksne ikke får i seg mer enn 400 mg koffein per dag og det betyr i praksis at en boks med Rockstar Punched som ble brukt i studiet ville være nok til å nå opp mot øvre anbefalte grense. De norske energidrikkene inneholder mindre koffein og taurin og en halvliter «norsk» energidrikk vil derfor ikke gi de samme mengdene som den amerikanske varianten. Tålegrensen for koffein varierer fra person til person og man kan gradvis bli mer tilvendt et koffeininntak. Noen opplever å bli kvalme, nervøse, få hodepine og muskelskjelvinger. Barn og unge tåler mindre koffein og bør helst unngå koffein og spesielt i den konsentrasjonen som er å finne i energidrikker(Matportalen.no).

Kilde:
HealthDay(2015) Just one energy drink sends young adults' stress hormone levels soaring, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_155594.html
Matportalen.no(2011) Fakta om energidrikker og "energishots", Oppdatert 2015, Nettside:
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/drikke/fakta_om_energidrikker_og_energishots


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Energidrikker, er det bra eller dårlig for kropp og sinn?

6 styrkedrikker for mer energi

Kosthold18.09.201891

Disse 6 styrkedrikkene kan du lage selv og drikke før eller etter trening.
Hun har fått lide av sitt store forbruk av energidrikk.

Slår energidrikk-alarm

Kosthold07.03.2013132

Barn ned til 3 år drikker.

6 styrkedrikker for mer energi

Kosthold18.09.201891

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!