Tomater er supermat

Kosthold01.02.2016Rita Immerstein0

Se hvorfor du bør inkludere tomater i ditt kosthold.

Tomaer er supermat fordi deni tillegg til å inneholde en rekke næringsstoffer ser ut til å ha en spesielt positiv helse-effekt. Blant annet har WCRF(World Cancer Research Fund) konkludert med at tomater beskytter mot prostatakreft(Blomhoff og Raastad, 2011).

Bruksområder

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises ubehandlet, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. Tomater er godt i salater eller som tilbehør. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er en kraftig antioksidant. Lykopene er det stoffet som ifølge WCRF sin konklusjon skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft. Tomatpuré konsentrerer og gjør det sterkt antioksidante stoffet langt mer tilgjengelig så det er absolutt en anbefaling å bruke tomatpure i kostholdet.

Dessuten viser det seg at lykopene demper stress ved trening. Det finnes en rekke forskjellige tomater som fungerer til ulike matretter. Ønsker du ovnsstekte tomater med fyll velger du bifftomater. Cherry-tomater passer godt som snacks, mens coctail-tomater passer til garnityr og salater. Har du ikke prøvd gresk salat med tomater, rødløk, agurk og fetaost må du bare svinge deg rundt på kjøkkenet. Det kan varmt anbefales. Plommetomater er litt tykkere i kjøttet og passer derfor godt til gryteretter og sauser. For å få fram smaken i tomatene anbefales det å spise dem i romtemperert tilstand om du vil ha dem i salaten eller som tilbehør på brødskiva.

Næringsinnhold

Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Dette er derfor ingen energirik matvare. Tvert imot gir 100 gram tomat deg kun 18 kilokalorier og kun 2.5 gram karbohydrater. Dette er ingen kilde til de 3 store - proteiner, karbohydrater og fett, men det gjør ikke tomaten mindre viktig i kostholdet. Den smaker godt og har som nevnt viktige næringsstoffer i seg som styrker deg og ditt immunforsvar.

Kilder:
http://www.bama.no/helse/vet-du-dette-om-frukt-og-gront/hva-er-supermat/
Blomhoff R. og Raastad T.(2011) Antioksidanter, Kap 10,
I: Garthe I. og Helle C.(2011) Idrettsernæring
http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/tomatjuice-demper-stress-ved-trening/

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva er lykopen?

Kosthold24.07.201832

Finn ut hvorfor det er bra for deg å velge matvarer som er rike på lykopen.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.
Få med deg disse sunne og næringsrike oppskriftene.

12 matvarer du bør spise mer av

Kosthold19.09.201883

Dette er mat som er fullstappet med gode og sunne næringsstoffer.

Hva er lykopen?

Kosthold24.07.201832

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?