8 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

Kosthold22.01.2019Fride Skjønsberg0

Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer. Har man det tilgjengelig, er det enda lettere å spise sunt.

1. Egg

- Egg er en av de mest næringsrike matvarene du kan finne. Egg inneholder alle vitaminer og mineraler utenom C-vitamin. I tillegg er egg en fantastisk proteinkilde. Egg passer perfekt både til frokost og kveldsmat. Benytt det gjerne som mellommåltid, eller som ingrediens i middag, dessert eller bakst. Bruksområdene er så mangt. Ypperlig matvare som alltid bør ligge klar i kjøleskapet.

2. Frukt

- Frukt i ulike fasonger og farger, bør til en hver tid være tilgjengelig i kjøleskapet. Bananer, ananas, epler, fersken, grantateple, melon, nektarin, papaya, pasjonsfrukt, persimon, plommer, pærer, sharon eller lichi med flere. Her har du masse å velge mellom, og du finner garantert en favoritt eller tre. Frukt inneholder en hel haug av næringsstoffer, som kroppen trenger hver eneste dag. Frukt spises gjerne som et mellommåltid. Kutt forskjellige typer opp, og lag en fruktsalat. Tilsett frukt i smoothies. Bruk frukt som topping over grøt eller yoghurt. Eller hva med å bruke frukt som ingrediens i middagen?
Det anbefales at vi spiser to til tre frukt, bær og grønnsaker om dagen.

3. Bær

- Friske bær er fullstappet med vitaminer, mineraler antioksidanter. De smaker himmelsk. Bringebær, blåbær, moreller, jordbær, tyttebær og bjørnebær med flere. Du kan spise bærene som snacks. Tilsett bærene i favoritt yoghurten eller i en dessert. De kan mikses i smoothies. Maten ser straks mer luksuriøs ut med et dryss av bær over. Hvem liker vel ikke litt enkel og billig luksus i hverdagen?

4. Grønnsaker

- Rotgrønnsaker som gulrøtter, løk, poteter, kålrot, rødbeter, søtpotet med flere. Rotgrønnsaker bidrar til masse god smak og næringsstoffer. De er allsidige, kan brukes til steking, ovnsbaking, koking, grilling og wok. Dessuten er de en fryd for øyet. Fargene på tallerkenen ser innbydende og lekre ut. Grønnsaker kan være perfekt snacks, når du er fysen på noe godt i hverdagen. Kutt opp forskjellige grønnsaker. Lag en mager dipp av for eksempel 50% mager kesam og 50% ekstra lett rømme og en digg dipp. Enklere og lettere blir det ikke.

- Salat og friske grønnsaker bør alltid ligge i kjøleskapsskuffen. Rå grønnsaker som tomat, agurk, avokado, paprika og ulike salater frisker alltid opp et måltid. Hva med å pynte brødskiven med et par skiver paprika og avokado?

5. Magert kjøttpålegg

- For de aller fleste er kjøtt en del av kostholdet. Vi bør velge magert kjøtt, enten det kommer fra vilt, kalkun, kylling eller svin. Se etter produkter som er nøkkelhullsmerket. Disse produktene har lavere innhold av fett og saltinnhold enn tilsvarende produkter. Fiskepålegg er et supert alternativ til fete påleggsvarianter. Kjøtt inneholder fullverdige proteiner og mineraler kroppen trenger. Fet fisk inneholder i tillegg omega-3 fettsyrer og D vitamin.
Sunne påleggstyper er: kyllingfilet, kalkunfilet, reker, krabbe, makrell i tomat og røkt laks.
Lag sunne og spennene frokoster, matpakker og kveldskos med pålegg på ulike måter. Her er noen forslag:

Matpakkepita med kalkunskinke, salat, avokado.
Lompe med røklaks, smørost, babyspinat.
Sandwich med ost og skinke.
Omlettmuffins med mager salami.
Wrap med kyllingfilet, salat og philadelphia ost.
Ost og skinkehorn.
Bruk kjøttpålegg som fyll på pizza.
Eller hva med å spise en pakke kalkunskinke som mellommåltid når du er på farten?

6. Magre meieriprodukter

- Meieriprodukter er genial treningsmat. Dette fordi de inneholder mye proteiner, samtidig som de er lettopptakelig for kroppen. Det finnes en rekke ulike meieriprodukter i kjøledisken. Yoghurt, skyr, cottage cheese, kesam. Alle disse i ulike smaker og fettinnhold.
Yoghurt og skyr er godt sammen med korn og nøtter.
Skyr er et perfekt lite måltid når du er på farten.
Cottage cheese er et supert produkt å tilsette i bakst og middag for ekstra proteiner.
Kesam er digg å spise sammen med frukt og bær.
Eller hva med å lage en milkshake av proteinrik melk, frossen banan og kakaopulver?
I tillegg til masse proteiner, gir meieriprodukter deg viktige mineraler som kalsium og B-vitaminer.

7. Smaksforsterkere

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise mindre salt. Selv om man reduserer saltmengden, betyr ikke det at smaken skal reduseres. Erstatt saltet med chili, hvitløk, urter og sitron. Hva med frisk oregano eller basilikum. Ikke bare hever det smaken på retten, men det ser også fantastisk godt ut når noen friske blader ligger på toppen av retten.

8. Flaske med vann

Det skal ikke mye til for å gjøre vannet mer fristende. Kutt opp noen skiver med sitron, appelsin, agurk eller jordbær. Putt de opp i en flaske med vann. Sett flasken med vann i kjøleskapet slik at den bli duggfrisk og kald.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Disse matvarene bør du ha!
Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.

Spiste 70 egg hver dag

Diverse13.01.201914

Dietten hans bestod av 70 egg hver dag uten plomme!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!