Ødelegger mikrobølgeovn maten eller kan mikroen ha noen fordeler?

Kosthold27.01.2020Rita Immerstein0

Bruker du mikrobølgeovn til matlaging?

Du har kanskje lurt på om det er smart å bruke mikrobølgeovnen i matlagingen og mye tyder faktisk på at det absolutt kan være fordelaktig. Rask varmebehandling av maten har vist seg å være fordelaktig fordi det bevarer næringsstoffene på en bedre måte.

Hva skjer når vi bruker mikrobølgeovnen?

I mikrobølgeovnen blir molekylbevegelsene satt i gang av mikrobølger som treffer fra alle sider og når dypere inn i maten. Dermed skjer oppvarmingen mye raskere. Man sparer også strøm, og kan varme opp samme produktet med bare 1/4 av energien. Når man koker mat i en kjele, settes molekylene i maten i bevegelse i en langsom prosess. Bevegelsene forårsaker varme som sakte sprer seg(Husøy, 2008).

Enkel og rask tilberedning av maten

Mange bekymrer seg over sin egen bruk av mikrobølgeovn. Det er flere som tenker at detter er så enkelt og nesten «for godt til å være sant» i følge Anthony L. Komaroff(Harvard Health Letter, 2015). Bruk av mikrobølgeovn kan ikke skade kroppen vår. All varmebehandling av mat påvirker matvarene slik at noen næringsstoffer blir brutt ned. Samtidig er det viktig å huske på at varmebehandling også bryter ned og ødelegger mikrober som maten kan være infisert med. Uten varmebehandling kunne dette ha forårsaket noen problemer for kroppen vår i etterkant.

Det er faktisk slik at mikrobølgeovnen i minst grad bryter ned næringsstoffene fordi tilberedningstiden er vesentlig kortere. Mikrobølgeovnens stråler «treffer» hele matvaren i det varmebehandlingen starter, mens ved annen tilberedning som koking og steking i ovn blir matvaren langsomt ferdig tilberedt. I løpet av den tiden vil næringsstoffene forringes. Når det gjelder grønnsaker er det beste alternativet å ovnssteke dem eller bruke mikrobølgeovn. Koking av grønnsaker betyr bare at næringen siver ut i det kokende vannet og spesielt om vi koker grønnsakene helt myke slik at de lett kan moses med en gaffel. Da er nemlig strukturen brutt og næringen har siget ut i vannet.

Konklusjonen er derfor at mikrobølgeovn er effektivt og ufarlig i matlagingen. Så blir det opp til enhver å vurdere om smaken svekkes når mikrobølgeovnen blir benyttet. Dette kan du jo godt teste ut ved å tilberede både fiskefileter, havregrøt, egg i ulik former og grønnsaker og se om du smaker en noen forskjell selv!

(Dette er en eldre artikkel som er publisert på nytt)

Kilder:
Harvard Health Letter(2015) Ask the doctor: Microwave's impact on food, Nettside:
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ask-the-doctor-microwaves-impact-on-food
Husøy S.(2008) Mikromyten. Er mat fra mikrobølgeovnen mindre sunn enn annen mat? Nettside:
http://www.nrk.no/livsstil/mikromyten-1.6249006

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Sunn og singel

Kosthold26.01.2012431

Å bo alene eller være alene hjemme byr på litt andre utfordringer med matinnkjøp og tilberedning.

En søndag på kjøkkenet

Kosthold15.03.20050

Enten man driver med kroppsbygging, friidrett, fitness, kampsport.
Det er spesielt en metode du bør benytte.

Hvorfor bør du spise mer variert?

Kosthold27.03.2013160

Kroppen må fungere optimalt.

Sunn og singel

Kosthold26.01.2012431

En søndag på kjøkkenet

Kosthold15.03.20050

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.