Norges Sterkeste Mann 2016

Strongman01.11.2016Joachim Marhaug0

Se bilder, rapport og resultater fra Norges Sterkeste Mann 2016.

I helgen gikk startskuddet for å kåre Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2016.

LES OGSÅ: - Norges Sterkeste Kvinne 2016

En ny mann er kåret. Les hvordan Jørgen Skaug Aukland opplevde konkurransen:
Endelig var helgen hvor Norges Sterkeste Mann 2016 skulle kåres! Jeg hadde trent hardt og lenge med fokus på akkurat denne helgen, og gått hardt ut på sosiale medier om hvordan jeg tenkte det kom til å ende også. Vi kom opp på fredagen, og man merket fort spenningen som satt i luften. Mange var veldig nervøs før kvaliken, og kom hit i håp om å endelig bli en av Norges 12 sterkeste menn, mens noen få av oss satt der med avslappet og bare ventet på at kvaliken ble ferdig og at finalen skulle komme i gang!

Kvaliken var som vanlig 120 kg appolons for reps, 120 kg farmers for 30m og 400 kg dekk for 6 flipp. Nivået i kvaliken var tydelig høyere enn noen gang! Man måtte opp i 8-9 repetisjoner i appolons for å ikke havne bakpå, og folk løp lett med 120 kg loddene. Dette gjorde faktisk at en av årets store favoritter Richard Skog ikke kom som en av topp 12, så nivået jevnt over har økt drastisk i Norge! Etter disse tre øvelsene ble vi stående igjen med en topp 12 som var klar for finale. Jeg vant kvaliken ganske greit, så gikk inn i finalen med god selvtillit

1. øvelse: Arm over arm 13 tonn

Arm over arm var eneste finaleøvelsen som ble holdt på fredagen. Jeg merket før øvelsen at nervene startet å komme, og fikk en litt sånn shaky følelse i muskulaturen. Det er som regel ikke et veldig godt tegn, så dette ble for meg en veldig joker øvelse. Da jeg ikke helt visste hvordan jeg lå an og jeg følte heller ikke jeg hadde fått øvelsen skikkelig til på trening. Her var det tydelig at å hete Ole Martin var det som måtte til, for både Hansen og Kristiansen viste at de var i en egen liga her og slo oss andre med en del sekunder. Jeg havnet på en skuffende 7. plass, og absolutt ikke den starten jeg hadde håpet på. Odd Inge Kvernberg fikk en imponerende 3. plass, og viste tydelig at han var i form selv om han hele tiden sier han ikke har fått trent noe.

Etter øvelsen fikk jeg spist godt, og det var rett til rommet for å slappe av. Jeg følte meg ganske utslitt, og visste at det som måtte til var å holde seg hydrert og restituert. Jeg våknet på lørdag og følte meg faktisk helt magisk! Null stølhet, null nerver og bare et mindsett som var akkurat sånn det skulle være. Jeg var klar til prestere 100% i alle øvelser!

2. øvelse: Powerstairs

Denne øvelsen visste jeg at jeg hadde trent mest og best, og at jeg måtte få en seier her om målet om bli kåret til Norges sterkeste mann enda skulle være noe å tenke på. Tim Enersen fikk først en tid på ca 27sekunder, som er noe ala det jeg trodde jeg skulle ende på, så jeg var spent før det var min tur. Fløyta gikk, og jeg gassa på 100% og jeg følte rytmen var helt riktig både på vei opp og ned trappa, og fikk en tid på 24,63 sekunder! Var veldig sikker på at dette skulle holde til seier, men var enda mer spent på hva Hansen og Kristiansen skulle få til. Kristiansen angrep de loddene som en okse som har sett rødt, og han bokstavelig talt fløy oppover trappene! Heldigvis er han ingen ballerina til fots, så han brukte litt ekstra tid ned trappene, som gjorde at min tid holdt til seier. Hansen fikk her en 4. plass, og mulighetene for å hente han igjen var nå mer og mer sannsynlig!

3. øvelse: Medley 380kg yoke 15m + 400kg dekk 4 flipp

Enda en god øvelse for meg! Nivået på yoken var ekstremt mye høyere enn fjoråret, så moro å se at fler og fler faktisk trener bra på øvelsene. Her følte jeg at hodet var på helt rett plass. Jeg var null nervøs for hvordan øvelsen skulle gå for det eneste jeg visste var at jeg vinner om jeg gjorde det jeg skulle. Når det var Kristiansen og min tur som siste par lå debutanten Morten Aamot på en imponerende 1. plass i øvelsen foran Hansen. Fløyta gikk og jeg spurtet over med 380 kg, og det føltes lett! Dekket føltes og som luft, men en liten tabbe på andre flippet hvor jeg sklei på det glatte gulvet kunne kostet meg seieren i øvelsen. Heldigvis skjerpa jeg meg på de to siste flippene, og jeg stod igjen med enda en seier. Kristiansen fikk 2. plass her også, og viste det å være jevn i øvelsene er tingen og hadde den gule leder trøya.

4. øvelse: Appolons 150kg for reps 1 vending

Dette var en øvelse som plutselig ga en twist på konkurransen. Ole Martin Kristiansen og Ole Martin Hansen var de to store favorittene til å vinne pressøvelser, men for disse gikk ikke dette så bra. Hansen fikk 3 reps tror jeg, og endte på en skuffende 4. plass for han. Kristiansen fikk ikke til vendinga, og konkurransen kanskje sterkeste skuldre fikk ikke vist hva de var gode for og han endte med 0 poeng i øvelsen. Selv om jeg absolutt ikke unner en kamerat en sånn tabbe, så må man utnytte de mulighetene man har når man er i konkurranse. Vidar var leder før jeg gikk ut med 4 reps, og jeg løftet komfortabelt inn 5 reps før jeg ga meg for å spare krefter til mark og stein. Etter denne øvelsen fikk jeg den gule ledertrøya, og jeg visste at om jeg bare gjorde som jeg kunne så ville jeg være Norges Sterkeste Mann 2016 om litt!

5. øvelse: Markløft rising bar

Denne øvelsen hadde jeg gleda meg til lenge og var endelig på tide å klatre nærmere 400 kg! Her fikk jeg ingen oppvarmingsløft, så når jeg gikk rett på 300 kg og det føltes tyngre enn det burde. Hansen og Kristiansen løftet og 300 lett, men Tim var helt tydelig i form idag! Han løftet 300 kg så raskt at han holdt på å falle bakover, så gikk han bak mot oss og måtte telle over flere ganger da han trodde det var for lett. Vi kom alle opp til 350 kg, hvor det tyngste, men kuleste løftet var Hansen sitt. Han bommet først, men så dro han rett på igjen og klarte akkurat å få løftet opp! Her beviste han virkelig det han sier om at han er sterkere fra rep nr 2. Så var det på med 360 kg, og jeg, Kristiansen og Tim var ennå med. Det ble fort tungt for den unge trønderen og jeg visste nå at om jeg klarte 360 kg var jeg så og si sikra å vinne hele greia! Jeg fikk god hjelp av publikum, og fikk den over knærne! Da var det bare å lirke den opp i ekte Aukland lårestil! Tim Enersen hadde det klarte letteste løftet på 360 kg på bare 113 kg kroppsvekt, men han valgte å droppe 370.

6. Øvelse: Atlassteiner 120-200kg

Jeg ledet nå med 4 poeng over Hansen, og 5 over Kristiansen. Med andre ord trengte jeg bare en 4. plass for å sikre meg seieren, og jeg visste at det skulle gå helt fint så lenge jeg ikke stresset eller skadet meg. Når det var min tur trengte jeg 4 steiner for å få 3. plass, så planen ble å safe inn det. Merket med engang at steinene var veldig støvete og jeg brukte en del tid underveis til å ta på mer klister. Fikk opp 4 steiner lett og fint på ca 40 sekunder, som gjorde jeg ikke hadde så alt for mye tid igjen til å ta siste steinen. Fikk på litt mer tacky, og løftet 200 steinen lett opp i fanget. Dessverre gikk tiden ut før jeg fikk gitt et skikkelig forsøk, men den skal opp neste år! Med dette var jeg blitt kåret til Norges sterkeste mann 2016!

Det var helt sinnsykt deilig å nå målet man hadde satt seg i starten av 2016, og jobbet hardt for hver eneste dag. Jeg kan garantere at jeg er den som har trent mest og hardest frem mot denne konkurransen, og da kommer også resultatene. Jeg husker enda første strongmanøkten min for 7 år siden ca i Drammen. Da besøkte jeg hula til Ole Martin Hansen, og jeg syns det var helt sinnsykt hvor stor og sterk han var. Så at jeg er den som overtar tronen fra han syns jeg er sinnsykt moro! Jeg har stor respekt for han som utøver, og om han virkelig legger steinene på hylla nå må han vite han har motivert mange ivrige strongmen de siste årene.

Kristiansen imponerte meg stort i år, og som Svend sa etter konkurransen er et generasjonsskifte på vei i Norsk strongman. Det er en ny era av norske strongman på vei oppover nå, og jeg skal være kongen. Jeg er nå kvalifisert til WSM 2017, og motivasjonen er på topp! Selv om jeg er sinnsykt fornøyd med denne tittelen er den et steg på veien mot noe mye større, så det er bare å følge med fremover nå!

Reportasje

Av Kikki Berli-JohnsenSiste helg i oktober ble høstens vakreste eventyr avholdt på Storefjell Resort Hotel på vakre Golsfjellet. Norges Sterkeste Mann ble arrangert sammen med Norges Sterkeste Kvinne, og konkurransene dro fullt hus hele helga.

Til guttas kvalik fredag 28. oktober stilte 25 sterke gutter opp til start. Etter de tre kvalikkøvelsene, som er 120 kg Apollons for reps, farmers walk for tid (120 kg per lodd) og 400 kilos dekk, seks velt på tid, sto de tolv sterkeste igjen. Disse gikk videre til første finaleøvelse som var lastebiltrekk, arm over arm. Nytt av året var at første finaleøvelse ble holdt allerede fredags kveld, så gutta fikk en times tid til å trekke pusten og til å få i seg litt næring.Først ut var Christoffer Losen, som var så uheldig at lastebilen sto oppi en ujevnhet, og dermed ikke ville rikke seg i det hele tatt. Etter at lastebilen hadde blitt flyttet litt trillet den greit, og neste utøver fikk fint drag på den 13 tonn tunge bilen. Ole Martin Hansen vant øvelsen elegant, mens Ole Martin Kristiansen og Odd Inge Kvernberg kom på henholdsvis andre og tredje plass. Christoffer fikk et nytt forsøk mot slutten av øvelsen, men plasserte seg dessverre ikke bedre enn sisteplass.Fornøyde gutter la seg tidlig fredagskveld, og våknet klare og fornøyde til en fin konkurransedag lørdag.

Lørdagen opprant med strålende solskinn og overraskende mange publikummere som hadde tatt turen opp i fjellet.
Første øvelse lørdag var powerstairs, 3 lodd som hvert veide 200 kg stykk skulle opp fem trinn hver, og den med kjappest tid vant øvelsen. Suveren vinner av øvelsen ble Jørgen Skaug Aukland, med Ole Martin Kristiansen og Tim Enersen på andre og tredjeplass.

Andre øvelse gutta skulle kjempe i var en medley med yoke/dekk. Yoken veide 380 kg og skulle gås med 15 meter, mens dekket veide i overkant av 400 kg og skulle veltes seks ganger. Yoke er en øvelse som ofte skiller mus fra menn, og denne gangen bød øvelsen på stor spenning da Ole Martin Kristiansen og Jørgen Skaug Aukland var nervepirrende jevne i både yoke og dekk. Mot slutten skilte det mindre enn et sekund mellom dem, og Jørgen stakk av med seieren i øvelsen. Ole Martin kom på andre, og Morten Aamodt kom på tredjeplass.

Så var det pause, hvor jentene hadde sine to siste øvelser (se egen sak), og Krzysztof Radzikowski gjorde et forsøk på å sette verdensrekord i sirkushantel. Den gjeldende rekorden var på 9 rep på 100 kg, mens Krzysztof måtte gi seg på åtte. Hvem vet; kanskje det var litt taktikk inne i bildet også, siden han førstkommende helg skal til Dubai for å kjempe i finalen i Strongman Champions Leauge?

Etter disse tre første øvelsene var det Ole Martin Kristiansen som lå i solid ledelse. Gutten fra Fosen hadde hatt en rasende utvikling fra fjoråret, og var godt fornøyd med ledelsen. Han så fram til første øvelse etter cutten, som var Apollons axle, 150 kg for rep. Dessverre gikk det ikke som han hadde håpt, og han ble stående med null reps. Jørgen vant øvelsen, fulgt av Vidar Vikøyr og Ole Martin Hansen.

Nest siste øvelse var markløft last man standing. Jørgen og Tim Enersen sloss her om ledelsen gjennom hele øvelsen, og begge ble stående med imponerende 360 kg.

Siste øvelse var som alltid atlassteiner. Fem flotte steiner fra 120 opp til 200 kg skulle opp på plattformen, som har varierende høyde. Den letteste steinen skal opp på den høyeste plattforma, mens den tyngste skal på den laveste. Det er alltid spennende å se om noen får opp alle fem steinene, og denne gangen var det ingen som klarte det. Ole Martin Hansen vant øvelsen.

Med dette hadde Jørgen Skaug Aukland gjort som han har sagt han skal hele det siste året. Han har nemlig hashtagget alle innlegg med #takingover2016, og jaggu gjorde han det med glans. Jubelen sto i taket hos både publikum, vinner og vinners familie og venner, og om ikke jeg tar helt feil så vant Jørgen banketten også. 

Resultatliste

Bildedryss

Se galleri fra hele konkurransen her.

Se galleri fra hele konkurransen her.

Se galleri fra hele konkurransen her.

Se galleri fra hele konkurransen her.


Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Med avrevet bryst vant han Norges Sterkeste Mann 2018.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.

Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Etter 10 år med trening og 9 NSM konkurranser så klaffet alt - han vant!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!