Vekttrening for tenåringer

Trening28.03.2005Thomas Jagd0

Hva gjør man når lille Ole på 13 år sier han vil likne på Arnold Schwartzenegger? De fleste vil nok fortelle stakkars Ole at vekttrening ikke er for ”barn”. Dette fordi vekttrening i såpass ung alder vil hemme veksten. Eller vil det det?
Det er en svært utbredt misforståelse at unge ikke må trene med vekter. Og jeg sier misforståelse, fordi det ikke er noe som helst som indikerer at det skulle innebære risiko. Jeg vil prøve å foklare hvorfor i denne artikkelen.

Hva ligger til grunn for teorien om hemming av veksten?
I knoklene finnes det noe som heter epifyse-skiver. Det er i disse epifyse-skivene knoklenes lengdevekst foregår. Teorien er at man ved meget tung vekttrening risikerer at belastningen på knoklene bidrar til en lukking av dette vekstsenteret. Dette skulle ifølge teorien stoppe veksten, slik at den unge utøveren ikke blir høyere. Dessverre er det ikke annet enn nettopp det. En teori. For i praksis skjer det simpelt hen ikke. Og nå vil den kritiske leser si, ”Nå, hvordan vet du det?”. Det vil jeg komme nærmere inn på nå.

Bevismateriale # 1
Det er laget atskillige biomekaniske undersøkelser, som viser at ”vanlige” sportsgrener som basketball, fotball, håndball, volleyball osv. stresser de skeletale strukturene mye mer enn vekttrening. Det er undersøkelser som viser at belastningen på utsatte knokler i ovenfornevnte aktiviteter, er opp mot 300 % større enn ved styrkeløft og olympisk vektløfting. Hvorfor man nettop har kastet seg over vekttrening som den store synderen vet jeg ikke. Hvis man nå absolutt skulle kaste seg over noe, så burde det være ganske allminnelige sportsaktiviteter som ballspill og liknende. Men hr. og fru Andersen sender gjerne lille Ole til en omgang hard fotball, for det er jo bare sunn aktivitet. Faktum er bare det, at belastningen her overstiger den belastningen man utsettes for ved vekttrening med god margin.

Bevismateriale # 2
Det er blitt utført mange knokkelscanninger av barn som trener med vekter, og skader på epifyse-skiven forekommer ikke hyppigere hos disse enn hos jevnaldrende som ikke trener med vekter. Der er derfor ingen grunn til å tro at risikoen for epifyse-skader skjer i større omfang fordi man trener med vekter. Faktisk viser disse scanningene, at knoklene hos de barna som trener med vekter har en mye høyere (knokkel-tetthet (=densitet)?). En høyere knokkel-tetthet betyr at knokkelen er mye sterkere. Dette betyr rent praktisk at et barn som trener med vekter har en lavere risiko for at få brudd på knokkelen ved andre sportsaktiviteter.

Bevismateriale # 3
I Russland er det like normalt at 12 årige unggutter driver med konkurrensevektløfting, som det her hjemme er at de driver med fotball. Det viser seg at man i Russland har utført epidemilogiske undersøkelser, hvor man har undersøkt gjennomsnittshøyden på vektløfterne som er startet med trening i tidlig alder, og gjennomsnittshøyden på den øvrige befolkningen. Og resultatet viste tydelig, at vektløfternes høyde ikke var påvirket av treningen. Dette er også et tydelig tegn på at det åpenbart ikke skjer noe med folks høyde, når det kommer til stykket.

Hvis man stadig vekk ikke er overbevist, så kunne jeg jo snu på flisa og spørre de kritiske leserne om så ikke de kunne finne noe tilsvarende, som viser at veksten faktisk blir hemmet. Det vil de nemlig få store vanskeligheter med. Det finnes simpelt hen ikke noen anerkjente kvalitetsundersøkelser som viser at det skjer noen form for skade på knoklene hos unge individer som trener med vekter. Påstanden om at vekttrening skulle kunne hemme unge atleters vekst er rett og slett bare oppspinn. Det er mulig at teorien er god nok, men når det tilsynelatende ikke skjer i praksis, så er det jo vanvittig å anbefale tenåringer å unngå vekttrening.

Kan så tenåringer bare "gi gass" i vektrommet?
Det foregående skal selvfølgelig ikke leses som om at tenåringer bare skal løpe ned på det lokale senteret og teste et maksløft eller tre. Sunn fornuft gjelder også i deres tilfelle. For det første er det viktig at man lærer korrekt teknikk. Mange unge mennesker er ego-styrt, og de kan ikke få nok kilo på stangen fort nok. Dette er dumt, da det er den sikre vei til skader. Lær teknikken, og øk belastningen langsomt. Man skal huske at tenårene er et perfekt tidspunkt å starte med vekttrening på, da kroppen er proppfull av hormoner som er essensielle for muskeltilvekst (det forutsetter selvfølgelig at tenåringen har nådd puberteten). Dette gjør at de relativt hurtig kan øke i styrke. Dessverre blir sener og leddbånd ikke utviklet i samme tempo, og derfor skal man være varsom med bare å kjøre på med vekter etter hvert som man blir sterkere. Ta det stille og rolig, så slipper du skader.


Sterk 14-åring

Styrkeløft07.01.2014230

Jake Schellenschlager har egen YouTube kanal med videoer av sin egen trening.
Det første jeg vil si er at du ikke må bli for ivrig, det kan bli katastrofalt.
Akkurat startet å trene eller forholdsvis fersk innen styrketrening?
Dette ville jeg gjort om jeg visste det jeg vet i dag.

Sterk 14-åring

Styrkeløft07.01.2014230

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!