Aspartam ansees å være fullstendig trygt

Kosthold18.09.2007Børge A. Fagerli13

En gjennomgang av over 500 forskjellige studier og rapporter konkluderer med at søtningsstoffet ikke er skadelig for mennesker, selv ved høye inntak.

Søtningsstoffet aspartam skaper omtrent 3-4 ganger i året en hysterisk mediadebatt hvor et eller annet studie der det injiseres en 1000-dobbel dose direkte inn i hjernen på dyr og forårsaker hjernesvulster.

cb_drink.jpgNå er mennesker ganske så forskjellige fra dyr på mange måter, og aspartam inntas bare i små mengder som søtningsstoff i diverse matvareprodukter og kosttilskudd. Aspartam er vel det søtningsstoffet som har flest studier bak seg nå, og er godkjent i over 90 land og 6000 forskjellige produkter. Et amerikansk forskerteam gikk nylig gjennom over 500 publiserte studier og rapporter på dette stoffet, og kunne konkludere med at det ikke finnes noe som indikerer at det er skadelig for kroppen på kortere eller lengre sikt, selv ved øvre inntaksgrenser.

Aspartam er satt sammen av to aminosyrer, asparagin og fenylalanin. Aminosyrer er byggesteinene til proteiner, og disse to aminosyrene metaboliseres på normal måte i kroppen. Man skulle ønske at konspirasjonsteoretikerne og media kunne slutte å dra fram irrelevante og oppdiktede historier snart, men vi regner nok med å se flere negative omtaler og advarsler i tiden fremover av et søtningsstoff som av leger og forskere ansees være av de tryggeste søtningsstoffene som er kommersielt tilgjengelig i dag.

Crit Rev Toxicol. 2007 Sep;37(8):629-727

Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies.

Magnuson BA, Burdock GA, Doull J, Kroes RM, Marsh GM, Pariza MW, Spencer PS, Waddell WJ, Walker R, Williams GM.

Burdock Group, Washington, DC, USA.

Aspartame is a methyl ester of a dipeptide used as a synthetic nonnutritive sweetener in over 90 countries worldwide in over 6000 products. The purpose of this investigation was to review the scientific literature on the absorption and metabolism, the current consumption levels worldwide, the toxicology, and recent epidemiological studies on aspartame. Current use levels of aspartame, even by high users in special subgroups, remains well below the U.S. Food and Drug Administration and European Food Safety Authority established acceptable daily intake levels of 50 and 40 mg/kg bw/day, respectively. Consumption of large doses of aspartame in a single bolus dose will have an effect on some biochemical parameters, including plasma amino acid levels and brain neurotransmitter levels. The rise in plasma levels of phenylalanine and aspartic acid following administration of aspartame at doses less than or equal to 50 mg/kg bw do not exceed those observed postprandially. Acute, subacute and chronic toxicity studies with aspartame, and its decomposition products, conducted in mice, rats, hamsters and dogs have consistently found no adverse effect of aspartame with doses up to at least 4000 mg/kg bw/day. Critical review of all carcinogenicity studies conducted on aspartame found no credible evidence that aspartame is carcinogenic. The data from the extensive investigations into the possibility of neurotoxic effects of aspartame, in general, do not support the hypothesis that aspartame in the human diet will affect nervous system function, learning or behavior. Epidemiological studies on aspartame include several case-control studies and one well-conducted prospective epidemiological study with a large cohort, in which the consumption of aspartame was measured. The studies provide no evidence to support an association between aspartame and cancer in any tissue. The weight of existing evidence is that aspartame is safe at current levels of consumption as a nonnutritive sweetener.

 

Børge A. Fagerli

Coach MyoRevolution Team

borge@myorevolution.com


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Nå viser enda en ny studie at kunstig søtningsmidler ikke gir økt vekt eller risiko for diabetes type 2.

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Pepsi Max har lansert en ny smak; Pepsi Max Cherry.

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Nå kutter Pepsi ut aspartam i Pepsi Light, men...

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!