Skrevet av Emne: Vitaminer og mineraler, for spesielt intereserte  (Lest 1838 ganger)

Utlogget Laffy

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 100
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 100

Jeg har begynt å lage egne dokumenter (ligner skoleoppgaver) om forskjellige temaer innen kroppen og lignende fordi jeg tror det blir en fin måte å lære på (for meg selv Wink).
Men jeg tenkte jeg godt kunne slenge den ut her også. Da det ikke er noen skoleoppgave og bare er ment på egen læring kan det noen plasser være direkte kopi.

For informasjon om anbefalt inntak osv se http://www.treningsforum.no/article/article.php?dir=diverse&fname=040522_vitamin
som jeg selv brukte som hjelp.

(Har ikke formatert den for forumet så nøye)

Vitaminer og mineraler

Vitaminer er kjemiske forbindelser (næringsstoffer) som er nødvendig for stoffskiftet. Forskjellen på vitaminer og mineraler er at mineraler er grunnstoff og består av et og et molekyl, mens vitaminer består av kjeder med molekyler. Vitaminer og mineraler har forskjellige arbeidsoppgaver i kroppen, men vi kan si at de ligner på hverandre og mange avhenger av hverandre. Vitaminer deles inn i to undergrupper; Vannløselige og fettløselige. B-vitaminene og C-vitaminene regnes som vannløselige og utsonderes dermed raskere fra kroppen, derfor bør man helst ha inntak av disse vitaminene daglig. Fettløselige vitaminer kan lagres i kroppen og man trenger derfor ikke daglig inntak av disse, men når vitaminene lagres er det også større fare for overdose. Kroppen produserer kun vitaminene B3, D og K selv.

•   Vitamin A (Retinol) – Hjelper på synet, huden, slimhinner, luft- og urinveier, immunforsvaret og benbygging. Kan forebygge kreft. Er et antioksidant. Fettløselig.
o   Provitamin A (Betakaroten) – Fargestoff, antioksidant og forstadium til vitamin A (Pro betyr før). Når kroppen trenger vitamin A deles hvert betakarotenmolekyl i to vitamin a- molekyler.
•   Vitamin B-komplekset – Det finnes flere typer B-vitaminer, disse er spesielt viktige i energiomsetningen (gjøre mat om til energi), dannelsen av røde blodlegemer og de er også kraftige antioksidanter. Vannløselige.
o   Vitamin B1 (Tiamin) – Nødvendig for funskjonene til hjertet, nervene og musklene, sånn at nerveimpulsene overføres. Nødvendig når sukker skal brytes ned og omdannes til energi. Overdose av Tiamin kan ikke forekomme.
o   Vitamin B2 (Riboflavin) – Nødvendig for å bryte ned fett, karbohydrater og protein og omdanne til energi. Nødvendig for å aktivisere vitamin B6/Pyridoksin. Beskytter hud, hår, slimhinner og tidlig aldring. Virker ved dannelsen av røde blodlegemer. Kan heller ikke overdoseres.
o   Vitamin B3 (Niacin) – Viktig ved energiomsetningen og når fett lages. Holder huden frisk. Kan i store doser brukes for å senke kolesterol (men dette kan føre til bivirkninger på hud og gi diverse psykiske plager som for eksempel søvnløshet). Beskytter blodbanen og nervesystemet samt reparerer DNA.
o   Vitamin B5 (Pantotensyre) – Nødvendig for energiomsettingen til karbohydrater og fettsyrer samt lagring av disse. Reparerer skader på hud, slimhinner og stabiliserer immunforsvaret. Kan motvirke kviser og medvirker i dannelsen av enkelte hormoner.
o   Vitamin B6 (Pyridoksin) – Viktig i energiomsettingen. Produserer viktige signalstoffer i hjernen. Kan lindre symptomer på PMS. Alkohol senker opptaket av vitamin B6, mens p-piller og østrogentilskudd kan motvirke effektene. Kan virke trettende og drømmefremkallende.
o   Vitamin B7 (Biotin) – Også kalt vitamin H og koenzym R. Viktig for omdanning av fett og protein.  Involvert i prosesser med tilknytning til metabolismen(stoffskiftet/forbrenning). Nødvendig for å kunne utnytte di andre B-vitaminene. Beskytter negler, hud og hår. Brukes også som koenzym (en organisk forbindelse som fungerer sammen med enzym).
o   Vitamin B8 (Folsyre/Folinsyre) – Nødvendig for å kunne kopiere DNA. Viktig i dannelsen av røde blodceller, proteinsyntesen, celledeling og for fosteret i et svangerskap.
o   Vitamin B12 (Kobalamin) – Nødvendig ved celledeling og når arvestoffet kopieres. Beskytter nerveceller og er fettsyrenes stoffskifte. Gjenvinnes i kroppen.
•   Vitamin C (Askobinsyre) - Nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Viktig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler (beskytter altså celler, proteiner og arvestoff og kan virke mot kreft og hjerte-/karsykdommer(men det siste her er ikke bevist)). Viktig for hormonproduksjon og fettstoffskifte. Vannløselig.
•   Vitamin D (Kalsiferol) – Sørger for opptak av kalsium. Fås gjennom huden ved sollys i tillegg til mat. Fettløselig.
•   Vitamin E (Tokoferol) – Bedrer utnyttelsen av vitamin A. Betydning i dannelsen av kjønnshormoner. Vitamin E er et kraftig antioksidant som bedrer oksygentilførselen til cellene, påvirker det bra kolesterolet (HDL) positivt. Bra for synet og hjernen. Forebygger en rekke plager og sykdommer. Fettløselig.
•   Vitamin K – Får blodet til å koagulere (størkne). Nødvendig for et sterkt skjellet. Gir proteiner evnen til å binde kalsium. Finnes i tre former: K1 som finnes i grønne planter, K2 som produseres av bakterier i tarmene våre og K3 som produseres av kroppen selv.

Innenfor ernæring er mineraler grunnstoffer som er nødvendige for oss, oksygen, karbon, hydrogen og nitrogen utgjør 96 % av kroppsvekta vår, men disse regner vi ikke som mineraler. Vi deler mineraler inn i to underkategorier:
•   Mineraler
o   Fosfor – Fosfor er livsnødvendig for alle levende organismer. Alle molekyler som har arveanlegg inneholder fosfor. Fosfor er viktig for tann- og benbygging. Inngår i nesten alle biologiske reaksjoner i kroppen.
o   Kalium – Regulerer blodtrykket (senker det). Reduserer risikoen for slag og slitasjeskader på nyrene. Kan forhindre utvikling av nyrestein. Er nødvendig for normal funksjon i muskulatur, hjerte og nerveceller. Har en viktig jobb som ion i kroppsvæskene.
o    Kalsium – Kalsium er sammen med magnesium og fosfor det som gjør skjellettet sterkt. Viktig for koagulasjon (størkning) av blodet, leding av impulser i nervene og sammentrekning av muskler. Vitamin D er viktig for å stimulere opptaket av kalsium.
o   Klor - Produserer magesyre, aktiverer amalyse (spytt) og regulerer væskebalansen.
o   Magnesium – Har betydning for benbygning og tenner. Aktiverer DNA, produserer protein, holder celler i live, fungerer også som enzym. Viktig del av omsetting av karbohydrater. Hjelper også ved muskelarbeid og nervesystemet.
o   Natrium – Hjelper blant annet ved transport av nerveimpulser.
o   Svovel – Dreper bakterier, hjelper vekst av hår, antioksidant og deltar i oksidasjonsprosesser.
Forskjellen på sporstoffer og mineraler er at sporstoffer finnes i mye mindre mengder i kroppen (anbefalt daglig dose henholdsvis under og over 200 mg).

•   Sporstoffer/mineralstoffer
o   Fluor – Har i små mengder gunstig virkning på tannemaljen.
o   Jern – Hjelper ved produksjonen av blod og farger blodet rødt. Når det er bundet til hemoglobin (protein som finnes i blodet) hjelper det å frakte oksygen til lungene. Alle celler bruker jern i energiomsetningen (forbrenning av fett og karbohydrater).
o   Jod – En del av skjoldbruskkjertelens hormoner og regulerer dermed stoffskiftet. Vedlikeholder celler og vev.
o   Kobolt – Kan gi nedsatt jernopptak. Hjelper vitamin B12. Inngår i enzymprosesser.
o   Kopper – Hjelper på opptak og nyttiggjøring av jern.

o   Krom – Regulerer blodsukkeret og stabiliserer blodets insulininnhold. Demper trangen på søtsaker.
o   Mangan – Betydning for produksjon av kjønnshormoner og morsmelk. Hjelper kroppen å nøytralisere skadelige stoffer. Hjelper på vekst og omsetting av fett og karbohydrater. Utvikler brusk, ledd og knokler og fører til lavt kolesterol.
o   Molybdem – Kan motvirke anemi (færre røde blodlegemer).
o   Selen – Styrker immunforsvaret. Virke aldersbremsende. Viktig del av antioksidantforsvaret.
o   Sink – Viktig for antioksidantforsvaret. Har betydning for vekst, sædproduksjon, hud, sårheling, omsetning av næringsstoffer og regulering av hormonproduksjon.


Kilder:
http://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/calcium.php
http://www.matoppskrift.no/sider/Vitamin.asp#Fosfor
http://www.barnelegen.net/publisher/publisher.asp?id=12&tekstid=76
http://www.matprat.no/BulletListArticle.aspx?artid=8296&mnu1=&mnu2=5027
http://www.nokadietten.no/helsesidene/mineraler.html#kobolt
http://no.wikipedia.org/wiki/Mineral_%28ern%C3%A6ring%29
http://www.nokadietten.no/helsesidene/vitaminer.html
http://www.labnett.no/Analyser/vitaminer.htm

I smile because I have no idea whats going on...

Utlogget PhilLynott

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 039
  • Honnør: 173
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 039

Ikke værst! Honnør!
Thin Lizzy!
BP: 128
KB: 150
ML: 180

Utlogget susanne

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 048
  • Honnør: 30
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 1 048

honnør! Smiley
Juniorløfter -84kg klassen Smiley


  Min treningslogg

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!