Trening for eldre

Trening21.05.2012Martin Norum0

Mange er bekymret over at det med økende alder ikke er mulig å oppnå de samme resultatene som før.

At det kommer et punkt i livet der dette vil skje er det nok ingen tvil om, men når skjer det egentlig? En studie fra 2009 har forsøkt å se på effekten av både 1RM styrke og hypertrofi ved økende alder. Selv om forsøkspersonene var relativt unge (18-39) kunne man trekke noen konklusjoner ut av studiet. Studiet ble gjort på 826 utrente individer over en 12 ukers periode. Økende alder er negativt korrelert med økning i 1RM, men positivt korrelert med muskelvekst, i hvertfall i den undersøkte aldersgruppen og i dette studiet. Studiet antyder at med økende alder fra 18 mot 39 vil det være mindre økninger av 1RM, men allikevel en økning i muskelveksten. Det viser seg altså at selv om økende alder sakte, men sikkert setter begrensninger for økning i styrke, vil muskelveksten kunne fortsette med minst uforandret tempo opp mot 40- årene. Den hele og fulle sannhet? Kanskje ikke, men allikevel en motivasjon for treningen for de som nærmer seg voksen alder, spesielt om målsetningen er av kosmetisk art.

Det finnes en rekke eksempler på mennesker som har startet å trene i 40 årene og senere og hatt vanvittig gode resultater. Under ser du en av de. Vil du nok kan du også komme i svært god form selv om du ikke lenger har ungdommen med deg.

 

Referanser:
(1) Lowndes, J, Carpenter, RL, Zoeller, RF, Seip, RL, Moyna, NM, Price, TB, Clarkson, PM, Gordon, PM, Pescatello, LS, Visich, PS, Devaney, JM, Gordish-Dressman, H, Hoffman, EP, Thompson, PD, and Angelopoulos, TJ. Association of age with muscle size and strength before and after short-term resistance training in young adults. J Strength Cond Res 23(7): 1915-1920, 2009.

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Du trenger mer protein jo eldre du blir for å opprettholde og bygge muskelmasse.
Svend Steensgaard (91) fra Danmark løftet hele 130 kg i markløft i det Danskemesterskapet.
Sam "Sonny" Bryant Jr er en 70 år gammel kroppsbygger. Se video.

80 åring tar 500 armhevninger

Diverse02.12.20131448

Walt Ottenad Jr. tar her 500 armhevninger på 30 minutter. Se video.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!