5 pallplasseringer på J-EM

Styrkeløft12.06.2012Bjørnar Brende Smestad17

Det norske laget endte med hele 5 pallplasseringer under årets J-EM, og beviste med det at det slett ikke bare er Tutta og Carl Yngvar som er i verdenstoppen av U-23 løfterene.

Bilder: www.styrkeloft.no

Ja, Norge stilte med et lag på 6 løftere, og med den seierstatistikken kommer det nok ikke som noen overraskelse at Norge ble tredje beste nasjon for menn. Hadde vi toppet laget med Carl Yngvar hadde vi skjøvet Polen ned fra sin andreplass. For kvinner endte vi opp på en fjerdeplass, med et lag på bare to løftere!

Dessverre er det ikke flere kvinnelige løftere som er gode nok til å løfte på J-EM, men heldigvis er de to vi har vanvittig gode.

Marte Elverum dominerte i markløft

Marte Elverum, som kom inn i styrkeløften som en komet, med markløftrekorder nærmest fra første stevne av. Også på EM dominerte hun i sin sterkeste øvelse. Hun beskrev det godt selv, like etter løftingen. Bom på begge forsøkene på 197,5 kg - men hva gjør vel det når hun vinner gull på førsteløftet på 190 kg? Nærmeste konkurrent var 12,5 kg under Marte. Også i knebøy løftet Marte helt vanvittige tall, hun åpnet på 197,5 kg! Og det i -72 kg klassen! Hun høynet 10 kg til 207,5 kg i andreløftet som også gikk opp, før 212,5 kg mesterlig gikk opp i sisteløftet. Bare 2,5 fattige kilo fra gullmedaljen i øvelsen, med Marte sin fremgang er det bare å gjøre plass i medaljeskapet til neste år. I benkpress ble det bom på 100 kg i åpningsløftet, men Marte satte vekta i andreløftet, og høynet kjekt til 105 kg i tredjeløftet, som også gikk opp. Totalt ble det 507,5 kg og en sølvmedalje. Vinner av klassen, Russiske Maria Gulidova har et enormt fortrinn, ja hele 35 kg, i benkpressen, men forsvinner til seniorklassen neste år. Innen den tid er det heller ikke godt å si hva Marte løfter, som har økt 100 kg sammenlagt de to siste årene.

Kvinnelagets andre halvdel, Inger Johanne Ruud som løfter i -84 kg klassen ville ikke være snauere, og endte opp med firedobbel andreplass i klassen sin. 210 kg og andreplass i knebøy, 120 kg og andreplass i benkpress og 175 kg og andreplass i markløft gir naturlig nok andreplass sammenlagt. Med bare fem kilo fra gullet i markløft og benkpress blir det spennende å følge Inger Johannes kamp mot toppen av pallen, kanskje i alle fire øvelser om et eller to år?


-105 kg klassen, vanvittig høyt og jevnt nivå

Herrelaget leverte akkurat like gode resultater, med hele tre av fire mulige pallplasseringer. Mest spennende var kanskje løftingen i det som er en vektklasse som tydeligvis er skapt for norske forhold, nemlig -105 kg klassen. Stian Walgermo løftet seg nylig til NM gull i vektklassen, men skal tydeligvis ikke hvile på laurbærene. For her endte sisteårs junior Kristoffer Skadsem Eikeland, bror til Jøren Skadsem Eikeland - NM sølvvinner i -105 kg, på hele 907,5 kg sammenlagt. Det er en pers på ufattelige 24 kg for Skadsem. Så selv om Walgermo har et forsprang med 922,5 kg må han se opp for Sandnesløfteren!

Skadsems vanvittige totalsum fordelte seg på hele 330 kg i knebøy, 245 kg i benkpress og 332,5 kg i markløft! Markløften gav gull i øvelsen, mens det ble en sølvmedalje i benk og en femteplass i bøy. Totalt ble det en sølvmedalje.

Joachim Lindseth, som løfter i samme vektklasse, plasserte seg rett bak Kristoffer sammenlagt. Den tre år yngre løfteren endte med 342,5 kg i knebøy, selv om 350 kg burde blitt godkjent her - det gikk lett opp, men desverre var ikke Joachim dyp nok denne gang. I benkpress løftet Joachim 217,5 kg, mens 320 kg gikk opp i markløft. Joachim har tre år igjen som junior, det vil si at i tre år skal han få bryne seg på gullvinner Alex-Edvard Raus fra Estland! For dette stortalentet løftet vanvittige 965 kg sammenlagt, fordelt på hele 385 kg i knebøy og 255 kg i benkpress! Lindseth har heldigvis veldig imponerende fremgang, og skal bli svært spennende å følge med på.

I -120 kg klassen har vi fått det som, ihvertfall for meg, har vært et ubeskrevet blad, nemlig Endre Wollan! Endre hadde nok planer om å løfte i det som må omdøpes fra å være -105 kg klassen til "norgesklassen", da han veide inn til 105,20 kg! Men hva gjør vel innveiingsbommen, når han endte opp på en enormt sterk femteplass i -120 kg klassen? 867,5 kg sammenlagt ble det fordelt på 320 kg i knebøy, 240 kg i benkpress og 307,5 kg i markløft. Kanskje er det bare å ta det som et tegn, å gå opp i -120 kg klassen? Der hadde vi ihvertfall ingen nordmenn som løftet på årets senior EM siden Tor Herman Omland glimtet med sitt fravær på grunn av en brystskade.

Niklas Zellin løftet 940 kg sammenlagt

I +120 kg klassen har vi en mann for fremtiden, nemlig Niklas Zellin! Dette er en ekte kk-67'er, klubben som tidligere har tatt alle tre medaljene i det som var +125 kg klassen. Da sier det seg selv at både kroppsvekt og styrken til Zellin er høy! Zellin har, til tross for sin unge alder, vært i gamet i en årrekke og det ser ut til å gi resultater. Etter Nordisk for ungdom og junior i fjor der han løftet 880 kg sammenlagt har han virkelig tatt steget opp blant de vanvittig sterke. Helgens resultat på 940 kg sammenlagt varmer nok mangt et KK hjerte. Zellin løftet 380 kg i knebøy, som ga gull i øvelsen, fulgte opp med 245 kg i benkpress som ga bronse før han avsluttet med 315 kg og bronse i markløft. Totalt ble det sølvmedalje, 25 kg bak gullet.

Å skulle løfte i +'en er som hoppe etter Wirkola, eller å løfte etter Carl Yngvar som det heter fra nå av, men vi får håpe det ikke skremmer Niklas som er en sterk kandidat til å passere 1000 kg sammenlagt om ikke lenge.

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!