Norges Sterkeste Mann -90 kg/-105 kg

Strongman07.09.2013Kikki Berli-Johnsen0

I helgen gikk NSM i klassene minus 80, 90 kg og 105 kg samt Norges sterkeste Kvinne -70kg.

Når en konkurranse har blitt arrangert flere år på rad må den kunne kalles en tradisjon, og siden dette var åttende år på rad Kristiansand Strongteam arrangerer Norges Sterkeste Mann i de lettere vektklassene, så må denne konkurransen kunne kalles en tradisjon.

Tradisjonen tro opprant konkurransedagen med strålende solskinn. Kristiansands innbyggere trakk tidlig til byen for å drikke lørdagskaffe med venner og familie, måkene skrek slik som bare sørlandske måker kan skrike og alt var bare vakker Sørlands-idyll. Men ... så var det denne sære gjengen med mennesker som også i år trakk over broa, ut mot Odderøya. Disse sære menneskene som har oppdaget den like sære sporten «strongman». Disse menneskene skulle ikke drikke kaffe på en utekafé i høstsola. Nei, disse skulle velte svære dekk og løpe med mange hundre kilo tunge kofferter i hendene.

Det er rart med det, for det er sjarm med det også ...

Nytt av året var to nye klasser; kvinner -70 kg og menn -80 kg. I begge disse klassene var gulroten en billett til Arnold Classic som arrangeres i USA i månedsskiftet februar/mars 2014.

I kvinner -70 kg var det påmeldt syv tøffe jenter. Forhåndsfavoritter var uten tvil Janne Grandalen-Flo fra Grimstad og Lise Gangstad fra Oslo, og kampen om førsteplassen sto også mellom disse to konkurransen gjennom.

Parallelt med kvinneklassen gikk også gutta i -80 kilosklassen. I denne klassen var det flere sterke navn, og Marius Halvorsen fra Arendal var storfavoritt her, med Lars Eirik Gran fra Arendal hakk i hæl. Stemningen var stor gjennom første del av konkurransen, og de rundt to hundre oppmøtte publikummerne gjorde sitt for å holde stemningen høy. Det ble jublet og heiet etter hvert som utøverne var ute på arenaen og sloss med tunge vekter. Og tunge vekter var det. For enkelte nesten for tunge, mens det for andre var relativt lette og greie vekter.

Janne Grandalen-Flo imponerte stort med en eksplosivitet man sjelden har sett innen strongmansporten i Norge. Hun ga alt fra start til slutt, noe som resulterte i at hun etter endt konkurranse sto med fem grenseiere, en andreplass og en soleklar seier. Lise Gangstad endte med fem andreplasser, en tredjeplass, og totalt en andreplass i konkurransen. Grimstadjenta Gry-Anita Opdal skadet kneet under yoke, men plasserte seg til tross for skade på en flott tredjeplass. Crossfit-utøveren Mona T. Hetleflåt stakk av med tredjeplass i farmers og yoke, og endte totalt på en fjerdeplass. Khanjana Tveiterås og Linn Evensen plasserte seg henholdsvis på femte og sjetteplass. Miriam skadet biceps i løpet av konkurransen, og trakk seg før finalen.

I -80 var gruppa delt i to; topp fem var meget jevne og sterke, mens de fem neste deltagerne var mer variable i styrke og innsats. Forhåndsfavoritt Marius Halvorsen og Arendalsgutten Lars Eirik Gran sloss om toppen av pallen helt fram til siste slutt, men til syvende og sist var det Marius som stakk av med en meget velfortjent seier, med bare ett poengs ledelse over Lars Eirik.

Litt over klokka to var det de tyngre gutta sin tur. I klassen for gutta under nitti kilo var det allerede ved presentasjon av utøverne klart at dette ville bli en tøff kamp om pallplassene. Gutta var fysisk jevne, og skulle man dømme etter diverse videoer som har florert på nettet den siste tiden var de relativt jevnt sterke også. Storfavoritt i denne klassen var Andreas Valand, som hadde vunnet klassen de to foregående årene.

I første øvelse, som var stokkpress, stakk Reymond Rabben av med seieren, mens Andreas og Tim ble stående med likt antall reps. Fra øvelse to, som var farmers walk, og ut konkurransen, sto kampen om seieren mellom Andreas Valand og Tim Enersen. Tim rev opp hånda si under farmers walk, og måtte slenge loddene over målstreken. Dette førte til en strekk i ryggen som forvansket konkurransen for ham. Sindre Storegraven fulgte hakk i hæl hele veien, og tilslutt var det disse tre som sto på pallen; Andreas Valand vant suverent, med suveren teknikk og suveren utholdenhet. Mannen er en maskin! Tim Enersen kom på andreplass, og viste en klar forbedring siden fjorårets konkurranse, mens Sindre Storegraven viste at han er et navn å merke seg ved å plassere seg på en flott tredjeplass.

Blant ti fremmøtte flotte menn under 105 kilo var også nivået jevnt. Her viste det seg dessverre fort at vektene var stilt litt for høyt, så det var flere som ikke fikk gjeldende resultat i øvelsene. Dette gjorde det dessverre litt kjedelig for publikum å se på, og førte til unødig mye frustrasjon blant utøverne.

Kampen om pallen her sto hele tiden mellom Bjørnar Kvernstuen, Jørgen Aukland og Jon Einar Haugland. Til tider var det nervepirrende å se på denne kampen, men til slutt var det slik at Bjørnar Kvernstuen stakk av med en meget velfortjent seier. Jørgen og Jon Einar kom likt på poeng, men siden Jørgen hadde flest topplasseringer i øvelsene var det han som stakk av med andreplassen. Jon Einar kom da på en strålende tredjeplass.

Årets konkurranse var av det tøffe slaget, med tunge vekter - til dels for tunge vekter. Både gutta og jentene tok i så hardt at enkelte svimte av. Mange imponerte med rå teknikk, atter andre imponerte med en utholdenhet uten sidestykke, og alle imponerte ved å stille opp i dette Norgesmesterskapet. Det skal mot til å gjøre noe slikt!

Vi gratulerer Janne Grandalen-Flo, Marius Halvorsen, Andreas Valand og Bjørnar Kvernstuen med seieren, og ønsker dem lykke til videre i oppkjøring mot nye konkurranser.

 

Bildegalleri

Bildegalleri: Norges Sterkeste Mann -80/90/105 kg

Se utvalgte bilder i høyoppløsning lenger ned

 

Resultater

Kvinner:
1. plass: Janne Grandalen Flo
2. plass: Lise Gangstad
3. plass: Gry Anita Opdal
4. plass: Mona T. Hetleflåt
5. plass: Khanjana Tveiterås
6. plass: Linn Evensen
7. plass: Miriam Halvorsen

Menn -80 kg:
1. plass: Marius Halvorsen
2. plass: Lars Eirik Gran
3. plass: Kenneth Jeppesen
4. plass: Johnny Steig
5. plass: Tom Glessing
6. plass: Hans Jørgen Rulffs
7. plass: Vegil Rebni Kjer
8. plass: Anders Hauge Hognestad
9. plass: Per Kristian Rotli
10. plass Torstein Jeppestøl

Menn -90 kg:
1. plass: Andreas Valand
2. plass: Tim Enersen
3. plass: Sindre Storegraven
4. plass: Loyd Kaaland
5. plass: Jan Inge Gundersen
6. plass: Reymond Rabben
7. plass: Tobias H. Tellefsen
8. plass: Kjetil Finnes
9. plass: Frode Øie
10. plass: Magnus Ødegård og David Thams Breien
11. plass: Ottar Lund

Menn -105 kg:
1. plass: Bjørnar Kvernstuen
2. plass: Jørgen Skaug Aukland
3. plass: Jon Einar  Haugland
4. plass: Tommy Solheim
5. plass: Morten Aamodt
6. plass: Stian Lønnum Thue
7. plass: Mattis Bjorheim
8. plass: Kai Kendrick
9. plass: Stefan Sekej
10. plass: Florian Z. Aresvik

Bilder

Bildegalleri: Norges Sterkeste Mann -80/90/105 kg

 

 

 

 

 


 

I tillegg kjøres minus 80 kg samt dameklasse under 70 kg. I år skal regjerende mester i klasse -90 fra Kristiansand StrongTeam, (KST) Andreas Valand forsvare tittelen mot en veldig fremadstormende Tim Enersen fra Drammen Strongmanklubb som kom på 3. plass ifjor. I tillegg har vi NM-mesteren fra 2010 (Tobias Hollerud Tellefsen, KST) og 2009 (Jan Inge Gundersen, KST) som vil prøve seg igjen. Vi har også en veldig fremadstormende Loyd Kåland fra KST som går for gullet.

Blant damene er Janne Grandalen-Flo fra Arendal en av favorittene, men møter veldig tøff motstand fra Oslo (Lise Gangstad) og Bergen (Mona T. Hetleflåt).

I klasse -105kg er det veldig åpent. Regjerende mester Lars Erik Nilsen har blitt pappa og har lagt steinene på hylla, og blir å finne som arrangør.

Kampen blir sannsynligvis likevel mellom KST's egen Jon Einar haugland (KST, 3. plass 2012), Bjørnar Kvernstuen (Songdal, 2. plass 2012), Jørgen Skaug Aukland (Drammen, 2. plass -90kg 2011) og Stian Lønnum Thue (2. plass -90kg 2012).

STED: Odderøyhallen i Kristiansand
TID: Kl 11 og kl 14 (de tyngste)
PRIS: 105 kr voksen og 50 kr for barn 10-16 år.

Topp-2 av damene og topp-5 i klasse -105 kvalifiserer til VM i Finland i november.

Klasse -80kg er i år en nyhet og derfor en uforutsigbar klasse som åpner for at folk på "normal" størrelse kan måle krefter.

Det må likevel sies at Marius Halvorsen fra Grimstad/Arendal er favoritt-kandidaten i denne klassen og et vanvittig talent (19 år og har allerede løftet 190 kg Atlas stein - noe som er på nivå med de aller største gutta i sporten).

Vinneren i denne klassene (sammen med vinneren for damene) kvalifiserer seg til VM i Strongman-Fitness i USA i Mars 2014.

LES OGSÅ: - Norges Sterkeste Mann -90 kg og -105 kg 2012

Video fra 2012 


Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Med avrevet bryst vant han Norges Sterkeste Mann 2018.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.

Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Etter 10 år med trening og 9 NSM konkurranser så klaffet alt - han vant!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.