Rødt kjøtt - har vi noe å frykte?

Kosthold06.11.2013Juma Iraki36

Rødt kjøtt er skikkelig muskelmat som inneholder mye proteiner.

Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt og behandlet mat til 500 gram i uken. Har vi noe å frykte?

Rødt kjøtt og dødelighet

Den mest omtalte studien på dette området ble utført av Pan med flere ved Harvard university i USA. Resultatet var fra 2 kohort studier hvor de hadde fulgt 37 698 menn og 83 644 kvinner fra 1980-2008. Undersøkelen ble utført ved hjelp av et spørreskjema som deltakerne fylte ut. I løpet av denne perioden døde 23 926 hvorav 5910 var grunnet hjerte/karsykdommer og 9464 var forårsaket av kreft. Forskerne kalkulerte at det var en 7-19 % redusert risiko for å dø ved å bytte ut en servering med rødt kjøtt med andre matvarer som fjærkre, fisk, nøtter, magre meieriprodukter, belgfrukter eller fullkornsprodukter. De estimerte også at 9,3 % av dødsfallene blant menn og 7,6 % av dødsfallene blant kvinner kunne vært unngått hvis de reduserte inntaket av rødt kjøtt til mindre enn 42 g per dag.

Forskerne fant også ut at deltakerne som hadde et høyere inntak av rødt kjøtt var:
• Mindre fysisk aktiv
• Røykte mer
• Drakk mer alkohol
• Veide mer
• Hadde høyere energiinntak
• Spiste mindre frukt, grønnsaker og fullkorns produkter.

I tillegg viste det seg at ved baseline i de to gruppene ved første spørreundersøkelse var det 5 % røykere i gruppen som ikke spiste rødt kjøtt, mens det i gruppen som spiste rødt kjøtt var det 25,7 % røykere. Disse faktorene ble det dog juster for i studien.

Konklusjonen i denne studien var at inntak av rødt kjøtt var assosiert med en høyere risiko for hjerte/karsykdommer, kreft og dødelighet.

Svakheter

Denne studien har i mine øyne en del svakheter. Det første er selvrapportering over en såpass lang periode. Deltakerne ble fulgt i 28 år ved hjelp av selvrapportering som ble oppdatert hvert 4 år. Selvrapportering er generelt en dårlig metode å samle inn data og informasjon på da det kan være mye feilkilder.

Det ble heller ikke tatt hensyn til om det er rødt kjøtt som kommer fra dyr som har fått kraftfor eller fra økologisk rødt kjøtt hvor dyrene har blitt foret med gress.

Sammenlignet med vanlig rødt kjøtt du får kjøpt i butikken, så har kjøtt fra dyr som blir foret med gress syv ganger så mye omega 3 iforhold til omega 6, hvorav dyr som har blitt foret med kraftfor har på det verste vist seg å inneholde 20 ganger mer omega 6 enn omega 3. Den skjeve fordelingen med omega 3 og 6 har blant annet vært linket til artrose, inflammasjon og kreft.

En studie utført av McAfee med flere viste at deltakere som byttet ut vanlig rødt kjøtt med rødtkjøtt fra dyr som var blitt foret med gress, økte deres blodverdier av omega 3 og reduserte verdiene av omega 6 etter bare 4 uker.

Det har også vært en del studier det siste året som viser at rent kjøtt kanskje ikke er den store stygge ulven, men kun behandlet kjøtt. En nylig studie publisert i BMC var det samlet data fra 448 568 deltakere fra 10 forskjellige europeiske land. Det ble her ikke funnet en signifikant økning av hjerte/karsykdom, kreft eller økt dødelighet ved inntak av ubehandlet rødt kjøtt. Det ble derimot observert en 30 % økt risiko for hjerte/karsykdom og kreft ved inntak av mer enn 50 g behandlet kjøtt per dag.

Fokuset til myndighetene bør derfor rettes mot tilsetningstoffer og de bør fraråde befolkningen å spise mye behandlet kjøtt.Dette inkluderer magert pålegg som blir promotert som et sunt alternativ.

Fordeler med biff

Renskåret biff av ytrefilet, indrefilet, mørbradbiff eller flatbiff er rent kjøtt som både er proteinrikt og magert. I tillegg til å innholde rikelig med proteiner, så inneholder også biff viktige stoffer som: sink, b-vitaminer og jern. Biff inneholder også kreatin som har vist seg å ha mange fordeler. Det kan som sagt være en fordel å velge biff fra kuer som har blitt foret med gress da kjøttet fra disse kuene inneholder en bedre fordeling mellom omega 3 og omega 6.

Kilder:
1. Micha R et al."Processing of meats and cardiovascular risk: time to focus on preservatives". BMC Med. 201: 23:11:1:136
2. Rohrmann S et al. " Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition" BMC Med 2013;7:11:63.
3. Kappeler R et al. "Meat consumption and diet quality and mortality in NHANES III". Eur J Clin Nutr 2013 67:6:598-606.
4. Pan A et al. "Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med 2012; 9:172:7:555-63.
5. McAfee AJ et al. "Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet n-3 PUFA in healthy consumers". British Journal of Nutrition 2011;105:1:80-89.


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Mener ernæringsprofessor.
Det er mye tullprat innen ernæring.

Rødt kjøtt og kreftfare

Kosthold07.11.201140

Er det så farlig?
Få inspirasjon til dagens middag her.

Rødt kjøtt og kreftfare

Kosthold07.11.201140

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!