Nei, disse inneholder ikke det samme
Kosthold13.08.2014Silje Bjørnstad305
Du trodde kanskje Stabbur-Makrell på tube inneholder det samme som vanlig Stabbur-Makrell? Eller at den nye brunosten på tube fra TINE var lik som den orignale brunosten, bare i smøremyk versjon? Nei, tubene inneholder ikke alltid det samme som originalproduktene, og derfor kan det være lurt å sjekke ingredienslista og næringsinnhold for å vite hva du faktisk får i deg. Årsaken til at det blir forskjeller når det gjelder ingredienser og næringsinnhold skyldes ifølge produsentene at produktet skal få riktig tubekonsistens.
Mindre omega-3
Under sitt foredrag på seminaret «Matvaremerking og kosthold - forstår vi hva vi spiser?» i mai i år snakket ernæringsprofessor Wenche Frølish blant annet om at tubeprodukter ikke alltid inneholder det samme som originalproduktet. Ett eksempel er Stabbur-Makrell. Nå kan du få fiskepålegget i blant annet den originale hermetikkboksen, mindre porsjonspakninger og på tube. Designet er nokså likt og produktene inneholder mye av de samme, men det er likevel store forskjeller på mengden av ingrediensene og næringsinnholdet. Frølish sier at Stabbur-Makrell er et sunt produkt, og at hun har full forståelse for at produsenten har redusert andelen fisk i tubeproduktet slik for at innholdet får riktig konsistens til å fungere i denne type emballasje. Men samtidig påpeker hun at forbrukeren bør opplyses om at det finnes mindre fisk og også mindre omega-3.
Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus
Ingredienser:
Makrellfilet (70 %), tomatpuré, vann, rapsolje, sukker (0,7 %), salt, antioksidant (askorbinsyre, sitronsyre).
Næringsinnhold per 100 gram:
Kcal 253
Protein 13,4 gram
Karbohydrater 3 gram
Fett 20,5 gram (hvorav mettet fett 3.5 gram)
5,3 gram omega-3 per 100 gram.
Stabbur-Makrell Tube
Ingredienser: Makrellfilet (50 %), tomatpuré, vann, sukker, salt, konserveringsmiddel (kaliumsorbat), rapsolje, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), antioksidant (askorbinsyre, sitronsyre).
Næringsinnhold per 100 gram:
Kcal 158
Protein 10,2 gram
Karbohydrater 6,5 gram
Fett 9,6 gram (hvorav mettet fett 1,8 gram)
2,9 gram omega-3 per 100 gram
Hovedforskjeller: Stabbur-Makrell på tube inneholder kun 50 prosent fisk sammenlignet med originalvarianten av Stabbur-Makrell som inneholder 70 prosent fisk. Dette bidrar også til forskjeller på innholdet av viktige omega-3-fettsyrer. Originalvarianten har nesten dobbelt så høyt innhold av omega-3 per 100 gram sammenlignet med Stabbur-Makrell på tube. Tubevarianten har også mindre innhold av protein og fett per 100 gram sammenlignet med Stabbur-Makrell på hermetikkboks.
Tine Smøremyk Gudbrandsdalen
Ingredienser: 77% Lettere Gudbrandsdalsost 16% fett (myse, pasteurisert geitmelk (124 g til 100 g ferdigvare), fløte og pasteurisert melk), vann og kaliumsorbat.
Næringsinnhold per 100 gram:
Kcal 293 kcal
Protein 8,5 gram
Karbohydrater 37 gram
Fett 12 gram (Hvorav mettet fett 7,6 gram)
Vitamin A 139 µg
Riboflavin 0,77 mg
Vitamin B12 0,9 µg
Tine Gudbrandsdalsost
Ingredienser: Myse, pasteurisert geitmelk (124 g til 100 g ferdigvare), fløte og pasteurisert melk.
Næringsinnhold per 100gram:
461 kcal
Protein 11 gram
Karbohydrater 39 gram
Fett 29 gram (Hvorav mettet fett 17,9 gram)
Vitamin A 330 µg
Riboflavin 1,20 mg
Vitamin B12 1,1 µg
Hovedforskjeller: Den smøremyke brunosten inneholder langt mindre fett og også færre kalorier per 100 gram sammenlignet med den tradisjonelle brunosten. Det er også forskjeller på vitamininnholdet på de to ulike ostene. Tine Gudbrandsdalsost inneholder blant annet mer vitamin A, riboflavin og B12 sammenlignet med tubeosten.
Syltetøy på flaske
På sine hjemmesider skriver produsenten at NoraFlaskesyltetøy inneholder like mye bær som vanlig syltetøy, men at syltetøyet inneholder ingen hele bærbiter.
Nora Jordbærsyltetøy Squeezy
Ingredienser: Sukker, jordbær, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat) og fargestoff (karmin). 40 gram bær per 100 gram syltetøy.
Næringsinnhold per 100 gram:
Kcal 182
Protein 0,2 gram
Karbohydrater 43,9 gram (Hvorav sukkerarter 43,9 gram)
Fett 0,1 gram
Nora Jordbærsyltetøy Original
Ingredienser: Sukker, jordbær, vann, fortykningsmiddel (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre) og konserveringsmiddel (kaliumsorbat). Fremstilt av 40 gram bær per 100 gram syltetøy.
Næringsinnhold per 100 gram:
Kcal 205
Protein 0,2 gram
Karbohydrater 50 gram (hvorav sukkerarter 49 gram)
Fett 0,1 gram
Hovedforskjeller: Vanlig jordbærsyltetøy på glass inneholder noe mer karbohydrater, altså sukker, og har også et høyere kaloriinnhold per 100 gram.
Q-rømme
Under foredraget gjør ernæringsprofessor Frølich tilhørerne også oppmerksomme på at tuberømme fra Q-meieriene har blitt tilsatt gelatin og stivelse. Foruten ekstra stivelse og gelatin inneholder tubevarianten det samme som varianten på boks.
Kilder:
Forbrukerrådet - Seminar om matvaremerking: http://www.forbrukerradet.no/side/seminar-forst%C3%A5r-vi-hva-vi-spiser
TINE Meieri: http://www.tine.no/
Stabbur-makrell: http://www.stabbur-makrell.no/
10 matvarer som inneholder mest protein
Kosthold18.09.201922
Sunn og proteinrik mat når du er på farten
Trening05.03.201913
Forskning avslører hva du bør spise etter trening
Kosthold21.02.201927
Dette gjør du om føler deg sulten hele tiden
Kosthold25.01.201923