Redd for vond kroppslukt? Dette treningstøyet er verst

Trening12.09.2014Joachim Pedersen0

Vi har alle opplevd det. T-skjorter som lukter pest og fordervelse etter trening

Det er bakterien micrococcus som trives godt i svette klær og det er denne bakterien som gjør at klærne lukter ekstra vondt etter en svett treningsøkt. Fersk svette lukter ikke spesielt ille. Det lukter først svært vondt når bakteriene kommer i kontakt med hormonene og aminosyrene i svetten og bryter dem ned til mindre stoffer. Noen tekstilstoffer reagerer mer på dette enn andre og forsker Chris Callewaert ved Ghent University i Belgia ville finne ut hvilke og hvorfor.

Omfattende undersøkelse og studie

Studien gikk ut på at Calewaert fikk to grupper treningsunne og voksne mennesker ta på seg treningtøy. Den ene gruppen hadde på seg bomull og den andre polyester. De skulle så trene 1 time med spinning. Da de var ferdig leverte gruppene inn t-skjortene som ble oppbevart i inkubator i 28 timer.

Resultatene viste at det var t-skjortene som bestod av polyester som luktet mye sterkere og mer intenst enn det bomullsskjortene gjorde. En grundigere undersøkelse viste også av micrococcus bakterien ble observert i alle de syntetiske t-skjortene, men at micrococcene har lettere for å vokse å spre seg på polyester. Dette fordi det er mest sannsynlig at fibrene i tekstilen er mer vekstvennlig for bakteriene.

Undersøkelsen til Callawaert er ment å kartlegge hva som skiller lukten mest. Dette er for mange en stor plage og for de som føler at dette er vanskelig vil han anbefale å unngå å bruke klær med polyster.

Antisvette roll-on

På markedet i dag finnes det også en rekke antisvette roll-on mot kraftig svette. Du påfører da roll-on under armene og dette vil hindre at du svetter under armene. Dette kan lindre problemet en del for de som svetter mye.

Kilde:
- Callewaert, C. De Maesceneiere, E. Kerchhof, F. Verliefde, A. Van De Wiele, T. Boon, N. Microbial odor profile of polyester and cotton clothes after a fitness session. Applied and Environmental Microbiology (2014)
- Polyester lukter verst etter trening, VG.no (2014):
http://www.vg.no/forbruker/helse/polyester-lukter-verst-etter-trening/a/23290436/

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

6 spennende matpakker med wraps

Kosthold21.11.2019657

Her får du tips til matpakke med wraps.
Karbonadedeig og kjøttdeig er populære ingredienser i hverdagsmaten.
Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Speltlomper er i vinden som bare det.
For deg som er over 40 år bør du gjøre dette for å få fremgang.