Strongman måker taket ditt

Intervju23.01.2015Joachim Pedersen0

Lars Rørbakken er en allsidig mann. Nå kan han måke taket eller gården din.

Lars Rørbakken har drevet med strongman i mange år og likeså med håndbak. Hans enorme styrke og utholdenhet får nå bryne seg på snømåking.

Navn: Lars Rørbakken
Bosted: Trengereid
Alder: 35 år
Høyde: 190cm
Vekt: 117-130 kg
Arbeid: Driver et vekter og vaktmester firma
Sivilstatus: Samboer
Sponsor: Bryggen nightclub ,Tores auto,Nytveit transport as,Dale tarfikksenter,Johnny Solberg Transport as,Dekk 1,MK Artist and Management,Frank Olsen brilleoptikk as,Kinsarvik Naturkost

Tar snømåking som trening

Lars startet med snømåking av en enkle grunnen at han oppdaget det var mangel på folk som ryddet tak i år. Tanken slo seg også at det var lukrativt å få betalt for ekstra trening. Å måke snø er ingen lett jobb og noe annet enn vanlig styrketrening.

- Hvis du er bare vant til tunge løft på treningsstudio så er dette noe helt annet. Snømåking i 12 timer krever en helt annen styrke og utholdenhet trening med vekter. Om det er tyngre enn styrketrening? Tja ,alt har sinn sjarm, smiler Lars.

 

Snøen laver ned på vestlandet og store deler ellers av landet. Det gjør at takene blir tunge og her kommer Lars inn i bildet. Telefonen hans ringer i ett. Oppdragene står i kø. Det tar tid å måke snø. Noen tak har så mye snø at de først må måke en vei inn før de kan starte på taket.

- I år er det ekstremt mye snø i fjellet på vestlandet. En stor hytte har fort 250m2 tak med 2,5meter tykk hardpakket snø oppå. Det tilsvarer ca 250 tonn. Når det i tilegg er fyllt opp med snø rundt hytta slik at alt må kjøres og spades videre ut i terrenget blir det fort 15-20+ timer på ei hytte uansett hvor god form man er i, sier Lars og trekker på smilebåndet.

Lars måker ikke bare tak. Han tar alle oppdrag. Store eller små. Har du en gårdsplass eller en inngang som har snødd igjen. Dette tar Lars for deg. Han har i tillegg samlet et team med spreke karer slik at han kan få tatt på seg flere oppdrag.

Satser på håndbak

Lars har lenge vært i strongmansirkuset, men akkurat nå er det håndbak som står i fokus.Planene hans for først halvår i 2015 er klare.

- Første målet er en stor håndbak konkurranse i Australia i mars, Arnold Sports Festival. Etter det har jeg ikke bestemt meg. Jeg har konkurrert så mange år at nå går jeg der det er penger. Så da blir det nok noen håndbak konkurranser i USA også, forteller Lars.

Ser vi deg på NSM i år da?
- Meget mulig. Jeg mangler fortsatt NSM gullet, men det er ikke til å legge skjul på at håndbak er mer lukrativt for meg nå som jeg kjemper helt i verdenstoppen der, sier han.

 

Ripped to the bone

Med dette uttrykket mener vi at Lars har slanket bort all fett på kroppen omtrent. Han har i det siste vært på en diett hvor hensikten var å deffe bort fettet og bli mer muskuløs. Han føler seg også mye bedre nå med dette kostholdet.

- Jeg spiser nærmest mulig det jeg mener vi er genetisk tilpasset for. Da blir det mest mulig rene produkter man finner i naturen som kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, nøtter osv. Jeg holder meg unna sukker, hvetemel og stort sett all mat som er fabrikkert. Jeg spiser veldig lite karbo, bortsett fra når jeg skal opp i vekt eller styrke. Da karber jeg kraftig etter trening, forteller Lars.

- Før spiste jeg en bra base, men som strongman flest speddej eg på med mye dritt som dårlig fett, raske karbo osv. Man nlir kanskje sterk av det, men jeg vil aldri gjøre det mot kroppen mer. Jeg føler meg helt ubeskrivelig mye sprekere, kvikkere, raskere og trenger mye mindre søvn etter at jeg rensket helt opp i maten. Jeg tok det gradvis da kroppen trenger tid til å "averuses"fra alt sukkeret de fleste putter i seg. Når jeg skal i bra form med tanke på fettprosent spiser jeg ca 400g protein, ca 150g fett og ca 100g karb pr dag ca 3500kcal. Når jeg skal ha opp i styrke til en konkurranse spiser jeg ca 350g protein, 200-250g fett og ca 500g karbo og 5500-6000kcal. Alle forandringer blir tatt gradvis. På det meste som lubben strongman spiste jeg 10.000kcal per dag.

Trener 3 økter om dagen

Lars er det man kan kalle en skikkelig treningsnarkoman. Han trener 3 økter om dagen.

- Treningen min blir periodisert veldig mye med tanke på konkurranser. Offseason liker jeg å trene enormt mye. Da blir det ofte 3 økter per dag. To styrkeøkter per dag og en lang kardioøkt i form av MMA, fjelltur, sykling osv. Hvile er oppskrytt. Jeg mener at det skal utrolig mye til før man blir overtrent hvis det er mye variasjon i treningen og man fyller på med rett drivstoff samt at man har gradvis bygd opp en kropp som tåler mye trening. I tilegg får man jo en enorm boost om en normalt sett trener mye og så gradvis reduserer litt, samtidig som en løfter tyngre og spiser litt mer mat - styrken går da rett i taket. Når det nærmer seg konkurranse kutter jeg gradvis ned på alt som er irrelevant. Reduserer kraftig på kardioen og legger opp øvelsene etter hva jeg skal konkurrere i, forteller Lars.

Noe du vil nevne til slutt?
- Jeg vil sende en stooor takk til alle sponsorene mine som gjør at jeg delvis kan leve av dette. Kunne aldri trent så mye og reist så ofte og langt hvis jeg måtte jobbet fullt. Skal jeg takke alle jeg burde så blir det en 10 siders stil, Alt fra treningspartnere, de som har bidratt med mange gode tips om mat, trening, de som følger meg, blir med meg på turer verden rundt, de som stiller om som publikum på konkurranser og lager liv. Rett og slett alle som bryr seg og følger med når jeg konkurrerer. Foreldra mine, søsken og dama mi som alle tar seg av hundene mine alle ukene i året jeg er på reise. Alle som har tro på meg og alle som ikke har tro på meg, begge deler er like motiverende, avslutter Lars med et stort smil.


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Lars Rørbakken fullført sin drøm og besteg det høyeste fjellet i vest-Europa.
Med såpass mye snø i vinter har Lars Rørbakken nok å gjøre.
Lars Rørbakken vant sin 3. gang på Arnold Classic i helgen.
Her heier Arnold Schwarzenegger på Lars Rørbakken i håndbak duell.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.