5 raske og sunne middager med speltlompe

Kosthold16.11.2019Fride Skjønberg461

Speltlomper er i vinden som bare det.

Speltlompe er enkle å tilberede og har et enormt stort bruksområde. De kan brukes til frokost, lunsj, middag og kveld. Både til søtt og salt samt sunn snacks til helgekosen.

Lompene inneholder relativt lite kalorier. Pper 100g ligger de på 183 kcal (Speltlompene fra Buer) i forhold til andre typiske "lefser og lomper" som er ute på markedet.

Næringsinnholdet er også bra:
Protein: 5,4 g
Karbohydrater: 37,9 g
Fett: 0,5 g
Kostfiber: 3,1 g

Ingrediensene er:
Poteter, potet-flakes, speltmel, (hvetemel til baking), salt og konserveringsmiddel.

Speltlompene er veldig nøytrale og supergode på smak som nettopp gjør at de kan brukes til så mangt. Jeg mener disse lompene nærmest er uslåelig.

Her er 5 geniale oppskrifter med disse nydelige lompene til middag 

 

1. Sunn og rask pizza

Ingredienser:
3 speltlomper
1 pakke kalkunpålegg (eller annen skinke som du foretrekker)
6 skiver med lettost
2 ss. Cottagecheese
1 ss. Philadelphia ost
6 Cherry tomater
½ løk
krydder som du foretrekker (basilikum, oregano, timian, chili, paprika, pepper)
Litt ruccolasalat til pynt og topping

Fremgangsmåte:
1. Først setter du ovnen på 210 grader.
2. Begynn å dele løken i strimler, og skjer cherrytomatene i skiver.
3. Smør cottagecheese og philadelphiaost utover speltlompene, og strø på det du vil av krydder.
4. Så legger du kalkunfilet ( eller annet kjøtt ) , løk, tomatene og strø over ost på lompene. Stek disse i ovnen i ca. 10 minutt.
5. Dryss fersk ruccolasalat og mer krydder (basilikum) på speltlompene før du serverer.

 

2. Spicy Enchiladas

Meksikansk enchiladas med speltlomper er super godt og sunt! Denne varianten er med karbonadedeig, ost i forskjellige varianter og masse krydder!

Ingredienser:
2 speltlomper
1 kyllingfilet
¼ løk
¼ rød paprika
¼ gul paprika
2 ss mais
1 fedd hvitløk
Krydder (spisskummen, chilipulver, paprikapulver, salt sukrin)
Salsa ( denne kan du kjøpe ferdig eller lage selv )
Litt revet ost
2 ss cottagecheese
2 ss mager kesam
Stor salat ved siden av med det du måtte ønske!

Fremgangsmåte:
1. Start med å sette ovnen på 210 grader.
2. Stek så kyllingfilet, kutt den gjerne opp i tynnere skiver.
3. Tilsett hvitløken ( den skal være kuttet i små biter ) , mais, løk i strimler , paprika i strimler og krydder som du foretrekker.
4. Fordel alt i speltlompene, rull de sammen og legg dem i en ildfast form.
5. På toppen av enchiladasene legger drevet ost og salsa om du vil.
6. Gratineres i ovnen i cirka 10-12 minutter.
7. Server med en frisk salat etter ønske. Gjerne en dressing av kesam og cottagecheese ved siden.

Vi fortsetter i det meksikanske hjørnet...

3. Quesadilla med fyldig-fyll

Denne oppskriften er en sikker vinner! Det er den beste oppskriften med disse lompene jeg vet om!  Og de er super enkle å lage, det eneste du trenger å gjøre er å fylle disse lompene med det fyllet du ønsker, steke lompene på begge sider i pannen og voila!

Ingredienser:
1 kyllingfilet
2 speltlomper
2 ss philadelphia ost
2 ss maiskorn på boks
2 skiver lettost
Litt jalapenos (kan sløyfes)
Krydder etter ønske ( tacokrydder pose kan også funke )

Til guacamolen
1 avokado
1 hvitløksfedd
½ tomat
1 ss saft av en lime
litt chilipulver, litt salt, litt pepper, litt corriander
litt rødløk setter prikken over ien.

Fremgangsmåte:
1. Begynn med å steke kyllingfileten i tynne strimler til de er godt stekt.
2. Tilsett maiskorn, disse skal også stekes men ikke brennes.
3. Imens dette stekes, smører du speltlompene med philadelphiaosten, så legger du i kylling og mais blandingen og jalapenos + foretrukket krydder.
4. Brett disse sammen i 2 halvmåner.
5. Stek litt til med lokk på.
6. Server med guacamolen, ingrediensene til denne blandes bare sammen og vips ferdig.
7. En spiseskje eller to med kesam og cottgecheese og en frisk salat gjør måltidet komplett.

 

4. Grillet speltlomper med saftig biff og sopp

Ingredienser:
150 g ytrefilet eller indrefilet av storfe
1⁄2 ss olje (raps)
litt salt
litt pepper
½ sopp ( jeg foretrekker portobello, men andre typer kan også brukes )
En liten håndfull neve paprika rød
50 g chevre ( du kan også bruke cottagecheese, philadelphia etc )
Litt mais.
2 speltlomper

Fremgangsmåte:
1. Begynn med å pensle kjøttet med olje, salt, pepper og det krydderet du foretrekker.
2. Grill biffen til den får en fin steke skorpe. ca. 3 minutter på hver side av kjøttet.
3. Så, steker du biffen til ønsket kjernetemperatur (lite stekt, medium stekt, eller godt stekt).
4. La den hvile i ca 10 min før du skjærer i biffen så aroma og smak blir i kjøttet.

5. Vend inn litt olje rundt portobellosoppen, og strø over med litt salt og pepper.
6. Grill soppen i 6-7 minutter, til den er gylden og fin.
7. Del soppen i tynne skiver.
8. Grill lompene på middels grilling i ovnen.
9.Stek paprika og mais i stekepanne i noen minutter.
10. Fyll lompene med soppen, paprikablandingen, osten og biffen i skiver.
11. Brett sammen og legg lompene litt i stekepannen for å få siste tuch.

5. Calzone pizza med skinke og mozarella

Calzone er en innbakt pizza som kanskje ser litt laber ut med en gang du ser på den, men om du skjærer et snitt og ser hvilket fantastisk deilig fyll som er i skal jeg love deg du blir betatt. Calzone fyllet kan varieres etter hva du måtte ønske akkurat som vanlig pizzafyll. I denne har jeg valg en lett og tradisjonell smakskombinasjon som nesten alle liker.

Ingredienser:
1 pakke med speltlomper (kommer an på hvor mye og hvor mange som skal spise)
1 rød paprika i strimler
1-2 mozarella i skiver
200 g skinke i strimler
1 egg som du pisker sammen.
Pizza/calzone saus:
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk finhakket
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
krydder som oregano, basilikum kan også bruke fersk som topping
salt og pepper

Femgangsmåte:
1. Fres hvitløk i oljen og unngå at det blir svidd.
2. Tilsett så de andre ingrediensene og la det putre i 20 min.
3. Sett til side så lenge.
4. Legg lompene utover på et stekebrett. Fordel sausen på halve lompene og fordel toppingen over og brett sammen lompen til en halvmåne.
5. Så pensler du egget over i kantene så den holder seg på plass.
6. Stekes i ovnen på 200 g i 5-7 min (alt etter som hvilken ovn du har, prøv deg litt frem men følg med så de ikke svir seg, de skal ha en lett brun farge.
7. Serveres gjerne som de er eller med en frisk liten salat ved siden av.


Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

Se hvorfor vi anbefaler speltlompe som ukens matvare.

6 spennende matpakker med wraps

Kosthold21.11.2019663

Her får du tips til matpakke med wraps.

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Lomper kan helt klart brukes til mer enn bare pølser.

Speltlompe med laks

Kosthold26.06.2019414

Speltlompe med laks er bare helt nydelig.

Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

6 spennende matpakker med wraps

Kosthold21.11.2019663

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!