
5 raske og sunne middager med speltlompe
Kosthold16.11.2019Fride Skjønberg0
Speltlompe er enkle å tilberede og har et enormt stort bruksområde. De kan brukes til frokost, lunsj, middag og kveld. Både til søtt og salt samt sunn snacks til helgekosen.
Lompene inneholder relativt lite kalorier. Pper 100g ligger de på 183 kcal (Speltlompene fra Buer) i forhold til andre typiske "lefser og lomper" som er ute på markedet.
Næringsinnholdet er også bra:
Protein: 5,4 g
Karbohydrater: 37,9 g
Fett: 0,5 g
Kostfiber: 3,1 g
Ingrediensene er:
Poteter, potet-flakes, speltmel, (hvetemel til baking), salt og konserveringsmiddel.
Speltlompene er veldig nøytrale og supergode på smak som nettopp gjør at de kan brukes til så mangt. Jeg mener disse lompene nærmest er uslåelig.
Her er 5 geniale oppskrifter med disse nydelige lompene til middag
1. Sunn og rask pizza
Ingredienser:
3 speltlomper
1 pakke kalkunpålegg (eller annen skinke som du foretrekker)
6 skiver med lettost
2 ss. Cottagecheese
1 ss. Philadelphia ost
6 Cherry tomater
½ løk
krydder som du foretrekker (basilikum, oregano, timian, chili, paprika, pepper)
Litt ruccolasalat til pynt og topping
Fremgangsmåte:
1. Først setter du ovnen på 210 grader.
2. Begynn å dele løken i strimler, og skjer cherrytomatene i skiver.
3. Smør cottagecheese og philadelphiaost utover speltlompene, og strø på det du vil av krydder.
4. Så legger du kalkunfilet ( eller annet kjøtt ) , løk, tomatene og strø over ost på lompene. Stek disse i ovnen i ca. 10 minutt.
5. Dryss fersk ruccolasalat og mer krydder (basilikum) på speltlompene før du serverer.
2. Spicy Enchiladas
Meksikansk enchiladas med speltlomper er super godt og sunt! Denne varianten er med karbonadedeig, ost i forskjellige varianter og masse krydder!
Ingredienser:
2 speltlomper
1 kyllingfilet
¼ løk
¼ rød paprika
¼ gul paprika
2 ss mais
1 fedd hvitløk
Krydder (spisskummen, chilipulver, paprikapulver, salt sukrin)
Salsa ( denne kan du kjøpe ferdig eller lage selv )
Litt revet ost
2 ss cottagecheese
2 ss mager kesam
Stor salat ved siden av med det du måtte ønske!
Fremgangsmåte:
1. Start med å sette ovnen på 210 grader.
2. Stek så kyllingfilet, kutt den gjerne opp i tynnere skiver.
3. Tilsett hvitløken ( den skal være kuttet i små biter ) , mais, løk i strimler , paprika i strimler og krydder som du foretrekker.
4. Fordel alt i speltlompene, rull de sammen og legg dem i en ildfast form.
5. På toppen av enchiladasene legger drevet ost og salsa om du vil.
6. Gratineres i ovnen i cirka 10-12 minutter.
7. Server med en frisk salat etter ønske. Gjerne en dressing av kesam og cottagecheese ved siden.
Vi fortsetter i det meksikanske hjørnet...
3. Quesadilla med fyldig-fyll
Denne oppskriften er en sikker vinner! Det er den beste oppskriften med disse lompene jeg vet om! Og de er super enkle å lage, det eneste du trenger å gjøre er å fylle disse lompene med det fyllet du ønsker, steke lompene på begge sider i pannen og voila!
Ingredienser:
1 kyllingfilet
2 speltlomper
2 ss philadelphia ost
2 ss maiskorn på boks
2 skiver lettost
Litt jalapenos (kan sløyfes)
Krydder etter ønske ( tacokrydder pose kan også funke )
Til guacamolen
1 avokado
1 hvitløksfedd
½ tomat
1 ss saft av en lime
litt chilipulver, litt salt, litt pepper, litt corriander
litt rødløk setter prikken over ien.
Fremgangsmåte:
1. Begynn med å steke kyllingfileten i tynne strimler til de er godt stekt.
2. Tilsett maiskorn, disse skal også stekes men ikke brennes.
3. Imens dette stekes, smører du speltlompene med philadelphiaosten, så legger du i kylling og mais blandingen og jalapenos + foretrukket krydder.
4. Brett disse sammen i 2 halvmåner.
5. Stek litt til med lokk på.
6. Server med guacamolen, ingrediensene til denne blandes bare sammen og vips ferdig.
7. En spiseskje eller to med kesam og cottgecheese og en frisk salat gjør måltidet komplett.
4. Grillet speltlomper med saftig biff og sopp
Ingredienser:
150 g ytrefilet eller indrefilet av storfe
1⁄2 ss olje (raps)
litt salt
litt pepper
½ sopp ( jeg foretrekker portobello, men andre typer kan også brukes )
En liten håndfull neve paprika rød
50 g chevre ( du kan også bruke cottagecheese, philadelphia etc )
Litt mais.
2 speltlomper
Fremgangsmåte:
1. Begynn med å pensle kjøttet med olje, salt, pepper og det krydderet du foretrekker.
2. Grill biffen til den får en fin steke skorpe. ca. 3 minutter på hver side av kjøttet.
3. Så, steker du biffen til ønsket kjernetemperatur (lite stekt, medium stekt, eller godt stekt).
4. La den hvile i ca 10 min før du skjærer i biffen så aroma og smak blir i kjøttet.
5. Vend inn litt olje rundt portobellosoppen, og strø over med litt salt og pepper.
6. Grill soppen i 6-7 minutter, til den er gylden og fin.
7. Del soppen i tynne skiver.
8. Grill lompene på middels grilling i ovnen.
9.Stek paprika og mais i stekepanne i noen minutter.
10. Fyll lompene med soppen, paprikablandingen, osten og biffen i skiver.
11. Brett sammen og legg lompene litt i stekepannen for å få siste tuch.
5. Calzone pizza med skinke og mozarella
Calzone er en innbakt pizza som kanskje ser litt laber ut med en gang du ser på den, men om du skjærer et snitt og ser hvilket fantastisk deilig fyll som er i skal jeg love deg du blir betatt. Calzone fyllet kan varieres etter hva du måtte ønske akkurat som vanlig pizzafyll. I denne har jeg valg en lett og tradisjonell smakskombinasjon som nesten alle liker.
Ingredienser:
1 pakke med speltlomper (kommer an på hvor mye og hvor mange som skal spise)
1 rød paprika i strimler
1-2 mozarella i skiver
200 g skinke i strimler
1 egg som du pisker sammen.
Pizza/calzone saus:
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk finhakket
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
krydder som oregano, basilikum kan også bruke fersk som topping
salt og pepper
Femgangsmåte:
1. Fres hvitløk i oljen og unngå at det blir svidd.
2. Tilsett så de andre ingrediensene og la det putre i 20 min.
3. Sett til side så lenge.
4. Legg lompene utover på et stekebrett. Fordel sausen på halve lompene og fordel toppingen over og brett sammen lompen til en halvmåne.
5. Så pensler du egget over i kantene så den holder seg på plass.
6. Stekes i ovnen på 200 g i 5-7 min (alt etter som hvilken ovn du har, prøv deg litt frem men følg med så de ikke svir seg, de skal ha en lett brun farge.
7. Serveres gjerne som de er eller med en frisk liten salat ved siden av.
Speltlompe - en «allround» matvare
Kosthold18.06.2018283
5 digge mattips med lomper
Kosthold01.11.2019536