Menn som trener hardt mister håret tidligere

Trening28.02.2020Fride Skjønsberg0

Har tung styrketrening og hårtap hos menn en sammenheng?

Menn som trener hardt og mye kan miste håret tidligere hevder en britisk lege. Både menn og kvinner mister 100-150 hårstrå om dagen, men mange mister mer, noe som gjør at håret kan tynnes ut og det kan gå utover manken. Håravfall skyldes i de fleste tilfeller arv og er genetisk betinget. Forskere mener at livsstilen også spiller en stor rolle som , trening, kosthold, stress og søvn. De har blant annet funnet ut at mangler på visse vitaminer og styrketrening kan gi hårtap.

Ifølge Dr Thomy Kouremada-Zioga som jobber med hårtransplantasjon ved klinikken i Harley Street, forteller at det vært en økning hos menn som har opplevd økt håravfall på grunn av bruk av kreatin og styrketrening.

Kreatin og trening - hårtap?

Testosteron i kroppen produserer et kjemikalie som kalles DHT, produseres det for mye av dette kjemikalie kan det føre til hårtap, sier Dr Kouremada-Zioga til Express UK. Kreatin øker dihydrotestosteron med over 60%. Derfor kan det være lurt for de som er disponible for håravfall og kutte ut dette.

MX skriver videre at det er dihydrotestosteron (DHT) som er den store synderen. DHT hemmer hårets vekst. DHT er et hormon som produseres naturlig i kroppen, og er en metabolitt av testosteron, som omdannes til DHT.

Det må understrekes at trening og kreatin ikke fører til håravfall i seg selv, men at de som er disponible for hårtap kan ha større sjanse for at prosessen skjer.

Interessant nok vil den aktivitetsformen menn gjør på treningsstudioet potensielt påvirke håravfallet. Mens tung styrketrening vil øke testosteronnivåene i blodet og kan føre til håravfall, vil yoga og lett trening redusere nivåene av DHT i blodet og virke positivt på hårmanken. Kostholdet spiller en utrolig viktig rolle for helsen din. Spis sunt, næringsrikt og balansert. Få i deg alle næringsstoffene (proteiner, fett, og karbohydrater) og viktige mineraler og vitaminer.

Mat for sunt hår:

1. Egg
Egg er svært proteinrikt og inneholder omega 3, vitamin D, selen (et viktig mineral for hårvekst), kolin, jern, vitamin A og B.

2. Quinoa
Glutenfritt kornslag som har et høyt proteininnhold og inneholder alle de essensielle aminosyrene og er spesielt rikt på aminosyren lysin.

3. Laks
Animalske proteiner er svært viktig for hårfibrene skal vokse og bli sterke. Laks inneholder mye av dette, i tillegg til Omega-3 og vitamin D - som er godt for hodebunnen.

2. Sardiner, makrell, og annen fet fisk
Av samme grunner som du burde spise laks, inneholder disse sunne fettsyrer og fullverdige proteiner.

3. Torsk
Om du blir lei av fet fisk, er torsk også et alternativ.
Inneholder protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
Vitamin D, som er nødvendig for å vedlikeholde og styrke håret.
Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler og er gunstig for produksjon av hårvekst.
Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen, da trening bryter ned kroppen må den bygges opp med riktig kost.

4. Kylling
Mer proteiner! Her finner man også sink, jern og vitamin b12, noe som både kan være med på å øke hårveksten og å redusere hårtap.

5. Linser, bønner og erter
Er du vegetarianer er dette et godt alternativ. Her finner man både protein, jern, sink og biotin.

6. Søtpoteter
Her finner man betakaroten, som kroppen konverterer til vitamin A. A-vitamin hjelper håret på cellenivå.

7. Gulrøtter
En annen god kilde til betakaroten akkurat som søtpoteten.

8. Blåbær
Inneholder masse C-vitaminer som gir næringsstoffer til hårsekkene og virker oppbyggende og styrker bindevevet rundt hårsekkene.

9. Spinat
Spinat kalles ikke «supermat» for ingen grunn. Spinat inneholder både jern, betakaroten, C-vitamin og folat, som alle gjør godt for hår og hodebunn.

10. Brokkoli
Inneholder mange av de samme næringsstoffene som spinat, blant annet masse jern.

 

Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741313
http://www.express.co.uk/life-style/diets/661499/anti-balding-diet-eat-way-to-thicker-tresses-foods-to-eat-for-full-head-hair-trichologist
http://www.express.co.uk/life-style/life/662431/gym-habits-can-accelerate-baldness-warn-experts-protein-can-cause-hair-loss-workout
http://www.mx.dk/viden/videnskab/story/24679430
http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1061:har-og-hartap&catid=227&Itemid=594
https://www.apotek1.no/haar-og-hodebunn/haartap


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Her er de beste styrkeøvelsene for å bli en bedre langrennsløper.
Se hvordan du kan bli sterk med å trene 4 ganger i uka.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016239

Sterk, feminin og veltrent.
Her gir vi deg 9 måter hvordan kvinner egentlig bør trene.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016239

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!