Supersunn taco

Kosthold21.01.2021Fride Skjønsberg124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

Mange nordmenn elsker taco til middag, gjerne flere ganger i uken for å ikke snakke om fredagstacoen. Taco er faktisk en svært enkel, sunn og næringsrik middagsvariant om du velger de rette ingrediensene. Lager du kryddermiksen din fra bunnen av vil du få i deg mindre salt. Og du kan spise taco hele uka om du vil!

I disse forskjellige variantene er den tradisjonelle karbonadekjøttdeigen byttet ut med andre proteinrike kilder. Torsk i taco tenker kanskje du, men godt og svært smakfullt, sier jeg.

Laksetaco med babyspinat, frisk salsa og cottagecheese

Deilig kombinasjon av søtt, salt og syrlig. Svært næringsrik og smaker helt nydelig.

Antall personer 2
Ingredienser:

200g laks
4 stk fullkornstortilla
100 g cottagecheese
50 g babyspinat eller annen salat
0,5 mango
0,5 kiwi
0,5 avokado
0,5 løk
0,1 lime
litt koriander
litt lime saft
litt olivenolje
litt chili frisk eller pepper
0,5 ts spisskummen
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts oregano tørket
0,5 ts hvitløkspulver
0,5 ts salt
0,5 ts pepper

Slik gjør du:
1. Begynn med salsa. Rens avokado, kiwi og mango. Skjær kjøttet i små biter.
2. Finhakk rødløk og chili. Vil du ha en ekstra sterk salsa, tilsett frøene fra chilien også.
3. Press limejuice, tilsett en ts olivenolje og koriander. Bland dette sammen til en grov salsa.
4. Fortsett med tacokrydderet. Tilsett alle krydderiene, urtene, salt og pepper i en bolle. Bland dette godt sammen.
5. Sett på en stekepanne, og tilsett litt olje. Putt laksebitene oppi og krydre over med tacopulveret. Stek i 3-4 min. Snu dem jevnlig.
6. Stek en og en tortilla i en stekepanne med eller uten olje på hver sin side.
7. Fyll deretter tortillaene med babyspinat, tacolaks, salsa og noen klatter cottagecheese. 

Torske-taco med klassisk tilbehør

Antall personer 2
Ingredienser:

4 stk fullkornstortilla
400 g torskefilet
2 ss tacokrydder
2 stk cherrytomater
agurk etter ønske
mais etter ønske
lettrømme/kesam etter ønske
1 dl gulost
litt salat
litt paprika
vårløk etter ønske

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 grader.Begynn med grønnsakene, skjær dem i passe små biter.
2. Skjær salaten og vårløken i strimler. Osten river du på et grovt rivjern.
3. Skjær fisken i grove terninger. Stek lompene i panne ca. 3 min på hver sin side.
4. Stek fisken med olje og tacokrydder i en panne på middel varme. Snu forsiktig fisken når du ser den har fått en gylden skorpe.
5. Fyll lompene med grønnsakene og fisken, og ta gjerne en ss kesam eller to over, dryss til slutt ost på toppen. Pakk sammen og nyt.

Kyllingtaco med chilimania glaze

Antall personer 2
Ingredienser:
4-6 stykker mais tortillas
2-3 kyllingfilet
1-2 dl chilimania glaze
1 stk lime
litt sukrin eller sukker
1 ss vann
halv rødløk
1 ts koriander
litt salt
litt mais
litt paprika rød, gul og grønn

Slik gjør du:
1. Stek tortillaene i en panne på sterk varme. Bak dem så i ovnen i ca. 10 min om du vil ha de enda mer sprø og gylden.
2. Lag en enkel salsa av løk og koriander. Bland sammen sitron, sukker, og vann i en bolle.
3. Finhakk løken, og tilsett koriander, du kan også ha i frisk koriander om du har.
4. Smak til med salt og pepper.Stek kyllingen i en panne med olje.
5. Tilsett chilimania glaze. Smak til med salt og krydder her også.

Tilbered alt i lompene og server med en ss rømme og frisk salat ved siden.

Chili glaze

Enkel oppskrift:

1 stk røde paprika
Halv løk
1 ss paprikapulver
liten ss cayennepepper
litt sukker
Svett soyasaus
1 ss matolje
1 ss ketchup
1 ss hermetisk tomat
1 ss eplesidereddik

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en food prosessor/mixer.

Vil du ha en enda bedre og fyldigere smak, bak paprika i ovnen først.
Deretter mix den sammen med de andre ingrediensene.


Illustrasjonsfoto med pulled turkey.

Veggis-taco med spicey bønner

Denne er full av smak og sunn proteinrik næring.

Antall personer 2-4
Ingredienser:

1 boks kidneybønner eller tilsvarende
1 boks hakkede tomater
1 ts tomatpuré
halv paprika i strimler rød
halv paprika i strimler gul
halv løk
1 hvitløksfedd
litt chili ca. ½ ta med frøene om du vil ha den ekstra sterk
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
liten klype kanel
1 ss sukrin eller sukker
litt salt

Maistortilla og olje til steking.
Guacamole er kjempe godt som tilbehør.
Lag en mais og agurksalat ved siden.

Slik gjør du:
1. Finhakk løk, hvitløk, chili og paprika. Fres i stekepanne med olje.
2. Skyll bønnene godt, og tilsett disse. La dette stekes i 1 min.
3. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré.Smak til med krydder. La dette putre sammen i 10 min.
4. Stek mais-lompene i olje. Ca. 2 min på hver side.
5. Lag guacamole på: 1 avocado, halv presset kinesisk hvitløk, litt salt, litt sukrin og litt limesaft.

Tilbered alt i lompene og nyt.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Tex-mex the Vegan way

Kosthold07.04.201738

Ønsker du å spise mer grønt, mindre kjøtt, men fortsatt proteinrikt?
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Lomper kan helt klart brukes til mer enn bare pølser.

Slik lager du sunnere taco

Kosthold18.10.2019454

Så mange kilokalorier kan du spare i sunn taco.

Tex-mex the Vegan way

Kosthold07.04.201738

5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019536

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!