Gir isbading bedre restitusjonstid?

Trening27.12.2018Marie Linda Mayer0

Se alle helsefordelene isbading gir deg.

For mennesker som er opptatt av trening og helse er det mange fordeler man kan oppnå med å isbade. Fordelene strekker seg fra forsterket immunforsvar og sunnere hår til bedre restitusjon. Vi gir deg en liste over fordelene sammen med en liten guide over hvordan du selv kan begynne å isbade.

Noen ganger er man avhengig av rask restitusjonstid, for eksempel i sammenheng med konkurranser. Ved hjelp av isbad eller kalde dusjer kan du hjelpe kroppen med å bli kvitt melkesyre og andre vesker. Det er en av mange fordeler som du kan oppnå med å isbade, du kan også lese mere om det i denne artikkelen.

Den norske vinteren kan gjøre det mindre attraktiv å være aktiv ute. De siste årene har vi hatt en blanding av varierende vær, mens mange områder har hatt lite snø. På mange måter er det kommet flere utfordringer i forhold til å være aktiv ute, men om man tenker litt kreativt kan man fortsatt oppleve natur med en litt alternativ uteaktivitet.

Synes du det er grenseoverskridende å skulle bade ute i kulda? Frykt ikke: du kan oppnå iden samme effekten med en kald dusj. Det som er viktig er at kroppen opplever sjokket av det kalde vannet. Med isbading er det både muligheter for å komme seg ut i naturen på en ny måte, men også alternativer for de som helst vil prøve det kalde grøsset hjemme hos seg selv.

Mange helsefordeler

Som nevnt tidligere, er det mange fordeler som kan oppnås med å isbade. Det krever selvdisiplin å bade i iskaldt vann, men fordelene man kan oppnå er mange

Hjelper kroppen å restituere raskere.

Ofte har man mulighet for å la kroppen hvile etter harde styrkeøkter. Det er viktig for kroppen å komme seg etter fysisk på kjenning, men noen ganger trenger man en raskere løsning. For konkurranseutøvere kan det være mange fordeler med å isbade. Når kroppen blir truffet av det kalde vannet skjer det en prosess i kroppen som gjør at melkesyre og andre overskytende vesker fra treningsøkten raskere forlater kroppen. Det gjør at kroppen hurtigere blir klar for en ny økt. På denne måten kan man derfor gi kroppen mulighet til å restituere raskere på en helt naturlig måte

Høyere produksjon av testosteron hos menn og østrogen for kvinner

Det er gjort undersøkelser som viser en høyere produksjon av testosteron hos menn som isbader i forhold til kontrollgruppen som ikke gjorde det. Testosteron er som mange vet viktig for menn da det hjelper på mange fysiske aspekter. Kort fortalt hjelper testosteron med å vedlikeholde muskelmassen og gir bedre stamina. Det hjelper også på hukommelsen og hjelper med å ivareta gode knokler. Med andre ord er det viktig med en god testosteronbalanse for mennesker som er opptatt av å holde seg sunne og friske.

For kvinner er det også lignende fordeler med å isbade. Akkurat som menn trenger testosteron, trenger kvinner østrogen. Ved mangel på østrogen og testosteron kan kvinner oppleve trøtthet, tør hud, svakere knokkelmasse og hårtap.

I tillegg til de opplagte fordelene med høyere produksjon av testosteron og østrogen, kan økning av disse hormonene føre til økt sexlyst.

Økt blodsirkulasjonen

En av grunnene til de mange fordelene stammer egentlig fra økt blodsirkulasjon. En god blodsirkulasjon hjelper kroppen med å forbedre god helse og fører med seg mange andre positive reaksjoner fra kroppen. Grunnen til at isbading har denne effekten er at man trener den delen av kroppen som regulerer trykket og sirkulasjonen i blodet. Det er også en annen positiv effekt på dette: nemlig lavere blodtrykk. Resultatet av dette kommer av den samme grunnen som med økt blodsirkulasjon. I tillegg gjør isbading også at man tåler kulda bedre, noe som gjør det enklere å komme seg igjennom en kald vinter.

Bremser kroppens aldring og gir bedre immunforsvar

I tillegg til generelle helsefordeler er det også andre ting man kan nevne når man prater om isbading. Isbading hjelper kroppen å produsere antioksidanter. Det gjør at kroppen er bedre stilt i forhold til unødvendig oksidering av cellene. Oksidering av celler er en av grunnen til at vi eldes. Det er både en naturlig del av kroppens utvikling, men kan også bli påvirket av ting utenfra, som for eksempel røyking. Med flere antioksidanter i kroppen er man derfor bedre beskyttet mot tidlig aldring. Om du vil vite mere om dette kan du lese mere her https://www.katoni.no/blogg/et-iskaldt-gross-alle-fordelene-ved-isbading/

Det er også funnet flere hvite blodlegemer hos de som isbader. Det fører til et bedre immunforsvar og gjør også at isbaderne er bedre beskyttet mot infeksjoner. Det skjer fordi det kalde vannet stresser immunforsvaret i en kort periode. Når immunforsvaret blir stresset i en kort periode blir det trent opp. Akkurat som en idrettsutøver trener før de skal konkurrere.

Endorfin-rush og penere hud

Når kroppen treffer kaldt vann starter en forsvarsmekanisme. Som med mange av de andre fordelene, er det en kortvarig periode med stress som gir kroppen mulighet til å reagere. Når kroppen er stresset på denne måten utløser den endorfiner. Det kan gi en følelse av velvære eller lykke.

Den økte blodsirkulasjonen gir også positive effekter for huden. Med en sunn blodsirkulasjon har kroppen bedre mulighet for å rense ut årer og porer i huden. Det har også en positiv effekt på håret da blodet fører med seg næringsstoffer til hodebunnen og håret.

Hvordan begynne med isbading?

Isbading er en annerledes vinteraktivitet som kan gi gode fordeler. Likevel er det viktig å nevne at man utsetter kroppen for kortvarig stress og lave temperaturer. Derfor er det viktig at personer med hjerteproblemer eller høyt blodtrykk kontakter lege før de prøver seg. Husk også at selv friske mennesker kan oppleve å føle seg svimmel. Sørg derfor for å aldri bade alene i naturen.

Mange anbefaler at man begynner å isbade ute ved å venne kroppen til kaldt vann tidlig på høsten. Om det ikke er mulig for deg kan du også prøve å venne kroppen til isbading gjennom kalde dusjer. Måten du gjør det på er ved å ta en vanlig dusj etterfulgt av 2 minutter med iskaldt vann.

Det er vanlig å hyperventilere når kroppen blir såpass raskt nedkjølt. Prøv å kontrollere pusten og hvis du blir svimmel er det viktig å komme seg vekk fra det kalde vannet og sette seg ned. Hvis du klarer å bli i det kalde vannet i 30-60 sekunder vil du begynne å venne deg til kulden. Etter to minutter vil du oppleve at det føles varmt å komme ut av dusjen og du burde også begynne å føle et lite endorfin rush. Det er ideelt å ta en kald dusj etter trening for å bli kvitt melkesyre og gi kroppen en bedre mulighet til rask restitusjon.

Isbading er alternativ vinteraktivitet som kan bidra med mye positivt for deg som trener og har lyst på raskere restitusjon. Som nevnt tidligere er det mange andre fordeler med isbading og det er enkelt å begynne. Prøv etter en kald dusj etter trening eller gjør det som en frisk start på dagen.


Se hvorfor dette treningsstudioet i New York City er så kaldt.
Hva skal du spise etter trening? Dette er raskt, enkelt og godt.
Disse 4 temaene er avgjørende for få en sunn og sprek kropp.
Ingen resultater? Dette er de vanlige feilene du gjør på treningssenteret.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!