Raske karbohydrater etter trening

Kosthold23.10.2004Joachim Marhaug0

Slurver man med kosten og spesielt ved å ikke innta karbohydrater både før og etter trening, vil man bli raskere sliten. Dette fordi kroppen har ikke blitt tilført raske karbohydrater etter treningen som blir lagret som energi i kroppen. Under trening

Raske karbohydrater er derfor særdeles viktig å innta rett etter treningen, da dette fyller opp glykogenlagrene i kroppen. Når man trener med vekter henter man engergi som er lagret i glykogenlagrene, og har man hatt en skikkelig økt er disse lagrene så godt som tomme etter trening.

De må derfor fylles opp igjen, som gjøres med raske karbohydrater. Normalt sett ville det tatt dagesvis å fylle disse lagrene, men kroppen er slik tilordnet at den like etter en relativt langvarig anaerobt arbeid (som til dømes vekttrening) omdirigerer alt som tas inn av enkle karbohydrater for å fylle glykogenlagrene igjen.

Etter trening er blitt avsluttet åpnes det en biokjemisk reaksjonsvei => glykogenlagrene. Her inntar glykogenlagrene raske karbohydrater slik at lagrene blir fulle og er klar for en ny økt. Men hver oppmerksom på hvor mye karbohydrater som kan inntas, da disse lagrene tross alt har et begrenset volum. En regel er at du bør få i deg 1 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt den første halvtimen.

En annen grunn til å ta en stor dose raske karbohydrater er få toppet insulin nivået i kroppen for å skape en anabol effekt (oppbyggende). Insulin nivået stiger, som deretter vil frakte med proteiner ut i musklene for oppbygging. Proteiner alene gir jo som kjent ingen forhøyning i insulin-nivået, mens kombinasjonen raske karbohydrater og wheyprotein gir et svært stort utslag. (Bedre enn bare raske karbohydrater).

Du vil også under trening miste en del væske. Det er viktig å drikke regelmessig etter trening, da dette hjelper deg med å fylle væsketapet. En passelig mengde er 150 % av væsketapet. Dette vil i praksis bety at du bør drikke opptil 0,5-1,0 liter vann etter trening. Du er nødt til å drikke rikelig med vann under treningen også.

Raske karbohydrater er best å inntas i pulver form da dette er lett tilgjengelig og du vil det raskt i deg. Eksempler er druesukker, maltodekstrin, carbo fuel osv.


Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

Det er mange forskjellige varianter av ris. Hvilken er best og sunnest? Se denne ris-guiden.
Er egentlig søtpotet pommes frites sunnere enn vanlig pommes frites? Dette får du vite i denne artikkelen.

6 gode fordeler med honning

Kosthold05.02.201949

Her får du 6 gode grunner til hvorfor du bør spise mer honning.
Hva bør du spise for å prestere på trening?

Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

6 gode fordeler med honning

Kosthold05.02.201949

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!