- Kombiprogram - uka er for kort!

Trening16.08.2012Joachim Marhaug0

Dine spørsmål og debatter kan deles med andre utenfor forumet! Vi ser at det er mange smarte spørsmål som stilles om trening og ernæring på forumet. Vi ønsker å dele og bidra til å svare på disse spørsmålene via artikler på forsiden.

Eksempler på dette kan være spørsmål som:"styrketrening og kardiotrening - bør dette trenes på samme dag?", "Tøyning og utstrekking - er dette nødvendig og betyr tøyning og strekking det samme?" Mange brukere av forumet tar opp spørsmål som skaper vettuge og lærerike diskusjoner og vi ønsker å delta mer aktivt i disse diskusjonene. Du har muligheten til å få spørsmålet ditt "opp i dagen" ved å tillate oss å bruke det som utgangspunkt for våre artikler slik at flere lesere kan ta del i ulike aktuelle spørsmålsstillinger vedrørende trening, ernæring og andre diskusjonstemaer. Vi kan selvfølgelig ikke ta opp alle spørsmål, men vil bestrebe oss på å løfte fram både generelle og spesifikke spørsmål og diskusjonstemaer. Dette håper vi på vil bidra til økt kunnskap til våre lesere.

Tips oss gjerne med ditt eller andres innlegg på post@treningsforum.no og kanskje dette vil publiseres på forsiden.

Spørsmål:

Innsendt av mrjogalot:
Treningskarrieren min begynte egentlig ved juletider for to år siden, med 500 meter på tredemølla og 45 minutter styrke to dager i uka. Veide 110 kg, hadde aldri løpt før i hele mitt liv, men ble fort hekta. Gikk for ei mil på 60 minutt, siden en kompis skrøyt så fælt av det. Greide det, fortsatte med to dager styrke i uka. Begynte å nærme meg stagnering i styrke, men ble mer og mer hekta på både løping og styrketrening. Til slutt endte det med annenhver dag, 10 km+ jogging, og 1 time styrke. Samtidig begynte jeg å nærme meg matchvekt, og musklene ble mer og mer tydelige. Det i sin tur førte til mer eller mindre strukturerte byggeprogram, med to timer styrke annenhver dag, og fortsatt løping. Problemet er bare å få restitusjon inn i programmet, og noen ganger har jeg prøvd å løpe og trene styrke på samme dag bare for å presse alt inn i ei uke. Jeg merker muskelveksten hindres av at jeg løper langdistanse på hviledagene, men greier heller ikke å gjøre et kompromiss mellom de to treningsformene. Målet mitt er å ha en viss fremgang i begge deler, men med fokus på øking i kondisjon og utholdenhet. Er dette overhodet mulig? Går det an å veksle på fremgang og vedlikehold feks? At jeg har fokus på styrke en periode, men fortsatt vedlikeholder kondisjonen med enkelte økter i løpet av uka? Jeg greier ikke å få regnestykket til å gå opp, men har et lite håp om at det kan la seg gjøre dersom jeg følger et veldig strukturert program med avmålte økter. Har noen her erfaring med en sånn kombinasjon?

Svaret fra Rita Immerstein:
Du ser ut til å ha fått til utrolig gode resultater. Du virker helt klart som du er i skikkelig god treningsform! Det går ann å velge og prioritere hver form for trening ved å legge den prioriterte treningsformen først i treningsøkten/dagen. Vil du prioritere utholdenhet 1-3 uker starter du treningen med det og motsatt i neste runde når du vil prioritere styrketrening. Faren ved å kombinere to treningsformer er at det er tidkrevende og faren for skade og overbelastning/overtrening er større.

Du kan også i en mellomperiode trene styrke og utholdenhet annenhver dag, men langkjøring kan tære mye på energilager og muskelmasse. Uansett viser det seg at kombinasjonstrening har mange gode helsefrememnde faktorer sålenge man finner en balanse. Noen ganger må vi tvinge oss inn i et nytt treningsmønster før kroppen og hodet innser og erfarer at det gjør godt for fremgangen.

Uansett ser det ikke ut til å være noen fare for deg at du skal få for lite trening - lykke til!

Hva mener du?

Svar i forumet og del din kunnskap med resten og bidra med å skape en fornuftig og saklig debatt.


Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Har du et bra treningsprogram, men velger feil øvelser vil du ikke få optimal muskelvekst.
Sjekk dette programmet!
Legg inn denne treningsøkten om du har dårlig tid eller vil ha en kjapp og effektiv treningsøkt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!