7 proteinrike måltider etter trening
Kosthold31.05.2019Joachim Marhaug1591
Etter en lang og intensiv treningsøkt har du løftet og flyttet på tunge vekter i opptil 1 time. Glykogenlagrene er nesten tomme og det er tid med påfyll av karbohydrater. Men vær oppmerksom på at det er begrenset hvor mye som kan inntas, siden disse lagrene tross alt har et begrenset volum. Man fyller opp glykogenlagrene med raske karbohydrater. Noen eksempler er sportsdrikk, dextrosepulver (druesukker) maltodextrin, banan, riskaker osv. Bland sammen med protein slik at dette går ut til musklene for oppbygging. Da får du kroppen raskt inn i en anabol (oppbyggende) tilstand.
Nytt måltid 1-2 timer etter
Etter du har inntatt protein og karbohydrater umiddelbart etter trening er det viktig å innta ett nytt måltid cirka 1-2 timer etter. I motsetning til måltidet rett etter trening som ofte er flytende føde (proteinshake m.m.) bør dette måltidet være proteinrikt med langsomme karbohydrater. Her får du 7 sunne proteinrike måltider. I de måltidene hvor det er lite karbohydrater kan du med fordel legge til ris, søtpoteter, baktpotet m.m.
Kyllingtortilla
Porsjoner: 4
Ingredienser
• 4 kyllingfileter à 170g
• 1 salat, finhakket
• 1 løk, skåret i båter
• 1 grønn pepper, kuttet i båter
• 1 rød paprika, skåret i båter
• 4 ss mager kesam
• 4 ss salsa
• 1 ss olivenolje
• 4 store grove tortillalefser
• Salt, pepper og jalepeno
Slik gjør du:
1. Stek kyllingen ferdig oppskjært i strimler.
2. Deretter steker du løk og paprika, krydre med salt sammen med olivenolje og pepper, og stek i ca 3 minutter.
3. Ta 1 ss mager kesam og gni over hver tortillalefse og 1 ss salsa.
4. Legg så salat, paprika og løk over kesamen for så legge kyllingen over til slutt. Brett deretter tortillalefsen sammen.
Per porsjon:
277 kcal
Protein: 47 g
Karbohydrater: 39 g
Fett: 4 g
Grillet marinert svinekjøtt
Porsjoner: 4
Ingredienser:
• 4 170gram svinekjøtt av indrefilet
• 1 ss olivenolje
• 2 ss Paprika
• 2 fedd hvitløk
• 1 ts dill
• 3 ss pasta saus
• 2 ss rødvinseddik
• Salt, pepper og malt spisskummen
Slik gjør du:
1. Bland sammen paprika, hvitløk, dill, pasta saus, eddik, salt og pepper
2. Legg indrefiletene i en stor Zipper pose og hell marinaden på toppen. Pass på at begge sider blir godt blandet med marinaden. Avkjøl i 30 minutter
3. Stek eller grill indrefiletene i 5 minutter på hver side eller til ønsket konsistens. Ta på nytt lag med marinade.
Per porsjon:
291 kcal
Protein: 47 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 11 g
Pastasalat med karrikylling
Porsjoner: 4
Ingredienser
•3 stk kyllingfilet
•2 ss flytende margarin , til steking
•2 ts karri
•1 beger rød cherrytomat
•1 pk ruccula
•150 g tørket aprikos
•150 g fetaost , naturell
•200 g pastaskruer (tørr)
Slik gjør du:
1. Kok pasta som anvist på pakken, slå av vannet og avkjøl.
2. Skjær kyllingfilet i store biter.
3. Del cherrytomat i to, aprikos i strimler, og bland det sammen med pasta og salat. Kutt fetaost i terninger.
4. Ha margarin i en varm stekepanne og fres karri raskt for å få frem den gode smaken.
5. Ha i kyllingbitene og stek til de er gjennomstekte,4-5 minutter. Krydre dem med salt, og sett stekepannen til side.
Server pastasalaten i en bolle eller på et serveringsfat, ha lune kyllingbiter, fetaost og dressing over rett før servering.
Per porsjon:
541 kcal
Protein: 36 g
Karbohydrater: 57 g
Fett: 16 g
Biff med bulgur og aspargesbønner
Porsjoner: 2
Ingredienser:
• 300 g mørbrad av storfe
• 1 ss flytende margarin
• ½ ts salt
• ¼ ts pepper
Bulgur:
• 1 ss rapsolje
• 1 stk finhakket løk
• 1 båt hakket hvitløk
• 1 ss tomatpuré
• 1 boks hermetiske tomater
• 1 dl vann
• 1 stk buljongterning
• ½ ts pepper
• 1 dl bulgur
• ½ dl finhakket bladpersille
Slik gjør du:
1. Fres hakket løk og hvitløk til det er blankt i olje. Tilsett tomatpuré og stek i ytterligere ett minutt.
2. Tilsett tomater, vann, buljong, pepper og bulgur, og la det småkoke under lokk i ca. 20 minutter (eller etter anvisning på pakken). Vend i bladpersille rett før servering.
3 Krydre biffene med salt og pepper. Ha margarinen i en middels varm panne og legg i biffene når margarinen har sluttet å bruse og har fått en nøtteaktig farge.
4. Stek biffene til det pipler kjøttsaft opp på overflaten, snu biffene og vent til det pipler kjøttsaft opp igjen. Da er biffen medium stekt.
Næringsberegningen i inkluderer også 150 gram aspargesbønner.
NB: Kan også stekes på panne.
Per porsjon:
499 kcal
Protein: 44 g
Karbohydrater: 41 g
Fett: 15 g
Biff med scampi
Porsjoner: 2
Ingredienser:
• 2 stk biff av ytrefilet storfe
• ½ ts salt
• ¼ ts pepper
• 1 ss margarin eller olje
• 6 stk scampi
• 1 ss olivenolje
• 1 ss sitronsaft
• 1 ts hakket rød chili
• 1 båt hvitløk
• ¼ ts tandoorikrydder
• ¼ ts salt
• 1 bunt grønn frisk asparges
Saus:
• 1 pose sjysaus
• 1 stk grønt eple
• 1 ts tørket timian
Slik gjør du:
1. Lag marinade av olivenolje, sitronsaft, hakket chilipepper, finhakket hvitløk og tandorikrydder. Rens scampiene og hell over marinaden.
2. Krydre biffene med salt og pepper, og brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff..
3. Lag saus etter anvisning på pakken, ha i eplebiter og timian. Kok aspargesen i 3-4 minutter.
4. Tre scampiene på spyd og fres dem i pannen i 2-3 minutter. Stikk spydet i biffen og hell over litt av marinaden.
Server biff og scampi med kokte asparges og sjysaus.
Per porsjon:
413 kcal
Protein: 58 g
Karbohydrater: 8 g
Fett: 16 g
Posjert kveite
Porsjoner: 4
Ingredienser
• 4 kveite fileter à 170 gram
• 1 liten aubergine i skiver
• 12 små tomater
• 4 fedd hvitløk
• 2 gulrøtter
• 2 kopper med kylling kjøttkraft
• 2 mynte teposer
• 1 ts basilikum
• Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Fres aubergine og gulrøtter(store avlange skiver) i 12 minutter. Legg på små tomater på pannen og stek i ytterligere 8 minutter.
2. Hell kylling kraft og legg te-poser, basilikum, pepper og salt i en liten kasserolle. Kok opp og la det småkoke i 8 minutter, deretter tar du bort teposene.
3. Legg opp i kveiten og posjer i ca 12 minutter.
4. Server kveite sammen med grønnsakene og hell resterende kjøttkraft på toppen.
Per porsjon:
236 kcal
Protein: 38 g
Karbohydrater: 12 g
Fett: 4 g
Marinert laks
Porsjoner: 5
Ingredienser
• 5 130gram laksefileter
• 1 ss limesaft
• ½ ts rosmarin, smuldret, eller 2 ts frisk, hakket
• Litt fersk hakket dill
• 1 drøy ss olivenolje
Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene, utenom laks og pepper, i en bolle.
2. Legg dette på bunnen i en ildfast form
3. Legg laksefilene i ildfaste formen og snu dem et par ganger. La de trekke i 15 minutter.
4. Pakk så hver laksefilet i aluminiumsfolie
5. Varm i ca 20 minutter ved 170 °C
Per porsjon:
226 kcal
Protein: 34 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 10 g
Denne matvaregruppen gir muskeloppbyggende effekt
Kosthold18.11.201936
10 matvarer som inneholder mest protein
Kosthold18.09.201922
Er sjokolademelk bra for deg eller dårlig?
Kosthold10.04.20196
Jo eldre du blir, jo mer protein trenger du
Kosthold30.03.201959