Bjørn Andre Solvang tar pause ut året

Intervju28.11.2013Joachim Marhaug161

Bjørn Andre Solvang har konkurrert i mer enn 20 konkurranser i 2013.

Høydepunktet i årets Strongman Champions League ble i helgen arrangert i Kuala Lumpur, Malaysia. Bjørn Andre Solvang var eneste deltaker fra Norge som var kvalifisert til finalerunden. Finalen satte sluttpunkt for årets strongman-sirkus hvor hele 20 konkurranser gjennom hele 2013 har vært arrangert på ulike plasser verden rundt.
For modølen Bjørn Andre Solvang ble ikke året 2013 som forventet.

- Målet for 2013 var overhodet ingenting. Jeg skulle ta et friår fra Strongman og alle konkurranser. Jeg var rett og slett umotivert, sier Bjørn Andre.

Etter en telefonsamtale med en overtalende Svend Karlsen ble målsetningene endret, og Bjørn Andres første mål ble å gjennomføre Norges Sterkeste Mann med respektabelt resultat. En overraskende 2.plass ga Solvang blod på tann og nye muligheter. Ettersom giganten Ole Martin Hansen slet med vond rygg var det Bjørn Andre Solvang som fikk jobben med å representere Norge i Strongman konkurransene Giants Live og Strongman Champions League. Med desidert lavest kroppsvekt og med færrest meritter på CV'en ble Solvang en overraskelse for både seg selv og for konkurrentene.

Det var da Solvang klarte å kvalifisere seg for World Strongest Man 2013 i Budapest 22.juni, at folk virkelig fikk øynene opp for Solvang. Han fikk raskt anerkjennelse for imponerende resultat i blant annet øvelsen Vikingpress.

- Konkurransen i Budapest ga meg motivasjon for videre satsing, da avstanden fra meg til de beste var ikke så stor som forventet. Jeg innså at dette kan jeg få til, sier Bjørn Andre.

Etter konkurransen i Budapest gikk det slag i slag for Solvang. Gode prestasjoner på alle konkurranser han deltok på, gjorde at Solvang sanket poeng og finalerunden ble innenfor rekkevidde. Solvang fremhever at pressøvelser, dekkvelt, forward hold og atlassteiner er blant hans favorittøvelser. I motsetning til øvelsen yoke, som Solvang ikke er spesielt glad i. Gjennom de ulike konkurransene som har blitt arrangert så har hurtighet og eksplosivitet spilt en avgjørende rolle i mange av de gjennomførte øvelsene. Mye av dette kan skyldes at Bjørn Andre gikk fra å veie 143 kg til 116 kg.

- Jeg inngikk et veddemål med Espen Aune om at vi skulle stille i kroppsbygging. Jeg måtte gi meg fordi jeg ikke klarte dietten. Men jeg fastholdt likevel på diettprinsippene og vekta har holdt seg jevn nå det siste året, forteller Bjørn Andre.

 

Solvang endret ikke bare kostholdsvanene, mens også treningsopplegget. Tidligere satte pusten begrensning for antall repetisjoner. Men med lavere kroppsvekt og bedre kondisjon kunne Solvang trene annerledes. Han gikk fra få og tunge repetisjon til eksplosive høyrepetisjoner. Bakgrunnen for dette opplegget hadde Solvang formulert i sin egen teori som han mente ville passe han bedre. På bakgrunn av de gode resultatene Solvang har prestert gjennom 2013 kan man trekke slutningen at teorien har lykkes.

For Bjørn Andre har gode støttespillerne spilt en viktig rolle for hans utvikling dette året. Han trekker frem Svend Karlsen for hans gode råd og veiledning.

- Svend har erfaring og har vært med på dette før, han kommer med konstruktive råd og ikke minst så forteller han de utroligste historiene, sier Bjørn Andre.

Treningsmiljøet på Exhale i Hamar, hvor treningskamerater er med å pushe Solvang på trening har også betydd mye. Ikke minst bør det nevnes at treninger og samtaler med de andre i det norske strongman miljøet, som Ole Martin Hansen, trønderpølsa Aune og Kevin Larsen, har gitt stort utbytte. Det hjelper også at Solvangs eneste sponsor, kost1.no, gir han alt han trenger innenfor proteinpulver og kosttilskudd.

Den samtalen Bjørn Andre Solvang hadde med Svend Karlsen på starten av året gjorde at Solvang kunne avslutte 2013 med finalen i Malaysia. Oppladningen til finalen gikk riktignok ikke som forventet, da modølen rev av en del av brystmuskelen bare uker før konkurransen. Solvang valgte likevel å stille til start, men måtte gi seg ved antydninger til smerte. Helt håpløst resultat ble det likevel ikke. I øvelsen forward hold var Bjørn Andre knappe sekunder unna verdensrekorden. Samt i øvelsen arm over arm ble det en 3.plass. Totalt endte nordmannen på en 9.plass av de 13 kvalifiserte, og dette med delvis avrevet brystmuskelatur.

Bjørn Andre Solvang skal bruke den siste måneden frem mot jul på rolig trening, samt vurdere videre satsning. Dette året har uten tvil gitt mersmak, men samtidig ønsker Solvang å få plass et varig strongmanlokale i Hamar og flere sponsorer med på laget.

 


Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Etter 10 år med trening og 9 NSM konkurranser så klaffet alt - han vant!

Her løfter han 200 kg over hodet

Strongman07.08.2017329

Bjørn Andre Solvang satte ny Norgesrekord i stokkløft.

SCL Serbia

Strongman13.05.201471

Tredje runde i Strongman Champions League ble i helgen holdt i byen Novi Sad i Serbia.
Bjørn Andre deltok på MHP Strongman Champions League i helgen.

Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Her løfter han 200 kg over hodet

Strongman07.08.2017329

SCL Serbia

Strongman13.05.201471

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!