SALT - livsviktig og livsfarlig

Kosthold07.05.2014Rita Immerstein66

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 10 gram salt hver dag. Det er det dobbelte av dagens anbefalinger.

Kjøttprodukter og kjøpebrød er de største matvaresynderne. Risikoen for å få høyt blodtrykk, hjerneslag og dødelig hjerteinfarkt kan ses i sammen heng med et høyt saltinntak. Det vil kunne være store helsegevinster ved å redusere saltinntaket(Helsedirektoratet, 2013)

Mat vi kjøper og spesielt ferdigmat, kantiner og serveringssteder står for 70-80 prosent av saltet vi får i oss. Verdens Helse Organisasjon(WHO) anbefaler et kraftig kutt av vårt daglige inntak til mindre enn 5 gram om dagen. I Norge vil det fra neste år bli krav til en saltmerking av matvarer og i tillegg vil saltinnhold være et kriterium for nøkkelhullsmerket som per i dag viser at matvaren er et sunnere alternativ med mindre sukker, mindre fett eller mer av det sunne fettet og mer fiber. Det samarbeides dessuten med matvarebransjene for å få redusert saltinnholdet i maten
Det er vanskelig for brukerne i dag å vite hvor mye salt en matvare inneholder. I desember 2014 innfører EU og Danmark et krav om deklarasjon av saltinnholdet og Norge vil legge dette til nøkkelhullsmerkingen(Nøkkelhullmerket, 2013)



Seniorforskeren ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i København, Ulla Toft, mener at minst 1000 liv kan reddes og milliardbeløp spares ved å kutte forbruket av salt i befolkningen i Danmark(Mathisen, 2013). Hun går også så langt at hun sammenlikner redusert røyking med 20 prosent og en reduksjon på 15 prosent av saltforbruket. Toft mener at et lavere saltforbruk vil være en bedre livsforsikring enn en reduksjon av røyking. Tallene er hentet fra undersøkelser i land med middels og lave inntekter per innbygger og er derfor ikke direkte overførbare til Norge.

Salt er med andre ord både livsnødvendig og livsfarlig. Et begrenset inntak lønner seg, men pass på at du får i deg salt og spesielt ved hard og langvarig trening eller fysisk krevende arbeid. Vi taper mer væske på varme sommerdager og ved et for lavt saltinntak forsterkes dette ytterligere ved at kroppen ikke makter å holde væskebalansen i sjakk. Trener du i mer enn 80 minutter og over 20 varmegrader må væsketap erstattes før prestasjonen synker. En kombinasjon av dehydrering og varmeopphopning har vist at hjertets slagvolum kan bli redusert med 20%, noe som medfører en betydelig redusert evne til prestasjon.

Små tips som kan bidra til å redusere saltinntaket:
• Lag hjemmelaget mat fra bunnen av
• Bruk rene råvarer eller matvarer som er tilsatt lite salt. Nøkkelhullsmerkede matvarer har per i dag lavere saltinnhold enn andre varer
• Bruk sitron, pepper, eddik, balsamico eller ferske og tørkede urter i stedet for salt.
• Løk, hvitløk, chili, tomat og paprika bidrar til å fremme samken på andre matvarer
• Unngå ekstra salting av maten etter at den er servert.
• Det kan lønne seg å bake selv. Hjemmebakt brød har mindre salt enn de fleste kjøpebrød.


Kilder:
Mahisen G.(2013) Salt verre enn tobakk, Nettside:
http://www.forskning.no/artikler/2013/november/372297
Helsedirektoratet.no(2013) Salt gir større risiko for hjerneslag og dødelig hjerteinfarkt, Nettside:
http://www.helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/salt-gir-storre-risiko-for-hjerneslag-og-dodelig-hjerteinfarkt.aspx
Nøkkelhullsmerket.no(2013)Nøkkelmerket står sterkt
http://www.nokkelhullsmerket.no/aktuelt/article615.ece
Garthe I. og Helle C.(red)(2011) Idrettsernæring, Gyldendahl Norsk Forlag AS;
Rønsen O.(2013) Væske- og saltbehov ved trening, Kapittel 7


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Lyle McDonald slår ned på myten om at salt og melkeprodukter skal unngås på diett.
Litt om hypertensjon og trening.

Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.201220

Høyt blodtrykk øker risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!