Derfor er søtpotet genial

Kosthold04.09.2019Silje Bjørnstad0

Søtpotet er sunt, smaker digg og kan brukes til det meste i matlagingen.

Søtpotet har stadig blitt mer populær. De siste årene har salget av søtpotet skutt i været og stadig flere nordmenn bruker den fargerike rotgrønnsaken i matlagingen sin. Til tross for at navnet kan minne om potet så er ikke søtpoteten i slekt med den tradisjonelle poteten og smaken er også en ganske annen. Den er, ikke overraskende, søtere enn vanlig potet og er nok likere gulrot når det gjelder smak.

Næringsrik

Søtpoteten er blant annet kjent for å være rik på betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og som kan omdannes til vitamin A. I tillegg bidrar rotgrønnsaken med blant annet vitamin C, kalium, kalsium og kostfiber. Ifølge Bama er søtpoteten en flott kilde til karbohydrater i form av stivelse og søtpotet er faktisk enda mer antioksidantrik enn gulrøtter. Med andre ord, dette er naturlig supermat!

I matlagingen

Er du lei av vanlig potet eller gulrøtter er søtpotet et ypperlig alternativ til middagen. Søtpoteten kan stekes i skiver, bakes i ovn, wokkes, kokes som vanlig potet, brukes i gratenger og til å lage søtpotetmos for å nevne noe. I tillegg til at den smaker godt og er en sunn ingrediens, så kan den oransje søtpoteten kanskje også bidra til at maten blir mer innbydende å se på. Det er ikke bare i middagsrettene du kan bruke søtpotet. Den blir også brukt i kaker, pai, vaffelrøre, pannekaker og andre desserter.

Her får du seks tips til hvordan du kan bruke søtpotet:

Søtpotet-fries
2 porsjoner
1-2 middels store søtpoteter
Eggehvitte
Salt og pepper
Olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje)

Vask og skjær søtpotetene i staver. Vend de i eggehvitte og legg de utover et bakepapir. Hell over litt olje, og dryss og litt salt og pepper. Stekes på 210 grader i 20-25 minutter.

Søtpotetmos
4 porsjoner
4 søtpoteter
1 ss smør
1-2 ss melk eller fløte
Salt og pepper

Skrell søtpoteten og skjær den opp i like store biter som du koker til de blir møre. Hell av vannet, tilsett smør og melk, og bruk en stavmikser til å mose alt til en fin pure. For variasjon kan du for eksempel tilsette litt hvitløkk, finhakket chili eller litt presset lime.

Bakt søtpotet
4 porsjoner
4 søtpoteter
Valgfritt tilbehør
Salt og pepper

Vask søtpotetene og stikk dem et par ganger med en gaffel. Pakk de inn i aluminiusfolie med litt åpning på toppen. Bakes midt i ovnen på 200 grader i 1 - 1 ½ time (avhengig av størrelsen). Når de er ferdige skjærer du et snitt i søtpotetene på langs og gi et lite trykk slik at den åpner seg. Server med det du måtte ønske, for eksempel lettrømme eller creme fraiche som er blandet med finhakket vårløk, stangselleri og paprika. Eller mais, paprika og litt revet ost. Smak til med salt og pepper

Søtpotetchips
Skjær søtpotet i tynne skiver og spre de utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle skivene med litt olje og dryss over litt havsalt. La de steke i 10 minutter før du tar ut brettet og snur skivene. Ha brettet tilbake inn i ovnen og la chipsene steke videre i 10-12 minutter. Søtpotetskivene er ferdige når de har fått en gylden farge og kantene er sprø.

Søtpotetpannekaker
8 små tykke pannekaker
1 stor søtpotet
3 egg
3 ss vanlig kesam eller yoghurt naturell
Ca 2 dl havregryn
3 ss havremel (eller annen tørrvare/meltype)
1 ss kanel
1 ts kardemomme
1-2 ss sukrin Gold eller annen søtning
Smør til steking

Skrell søtpoteten og del den opp i mindre biter som du koker møre. Deretter heller du av vanner og bruk en gaffen til å lage søtpotetmos. Tilsett egg og kesam/yoghurt. Ha deretter oppi kanel, krydder, søtning, mel og havregryn. Se an konsistensen og tilsett mer mel/havregryn eller kesam/yoghurt. Stekes som små pannekaker i smør i en stekepanne med middels varme. Server med for eksempel frisk frukt og bær, bananmos, peanøttsmør, sprøstekt bacon eller det du måtte ønske.

Søtpotetsuppe
2 porsjoner
2 søtpoteter
2 hvitløk
Ingefær
1 chili
1 boks kokosmelk
1 buljongterning rørt ut i ½ liter varmt vann (hønsebuljong eller grønnsaksbuljong)
Lime
salt og pepper

Skrell søtpotetene og skjær de i terninger. Kok bitene til de blir myke og hell av vannet. Stek litt finhakket ingefær, hvitløk og chili raskt i en stekepanne og bland det deretter sammen med de kokte søtpotetterningene. Bruk en stavmikser og mos det hele sammen til en glatt blanding. Ha i kokosmelk og buljongvann og kok opp. Smak til med litt presset lime, salt og pepper. Server gjerne med et par sprøstekte baconskiver på toppen og godt brød.

Kilder:
www.bama.no
www.frukt.no 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Prøv en av disse 5 høstrettene.
Er egentlig søtpotet pommes frites sunnere enn vanlig pommes frites? Dette får du vite i denne artikkelen.
Det trenger ikke være dyrt å spise sunt.

Søtpotet sliders

Kosthold29.03.2015246

Kutt ut brødet på burgern og erstatt med søtpotet - sliders.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!